Muzeum českého kubismu v jedinečném Domě U Černé Matky Boží

Muzeum českého kubismu v jedinečném Domě U Černé Matky Boží

Tisk

Zřizovatelem Muzea českého kubismu je Národní galerie a najdete ho v nejstarším kubistickém domě v Praze nazvaném podle barokní sošky černé Madony - U Černé Matky Boží. Tento dům, vyprojektovaný architektem Josefem Gočárem, byl vystavěn v letech 1911 – 1912 za účelem obchodního domu s luxusním módním zbožím a kavárnou. Jedná se o opravdový unikát, protože se jedná o stavbu v kubistickém slohu, představující tehdejší novodobou architekturu, avšak velmi citlivě začleněněnou do historického centra. Po druhé světové válce zde byly kanceláře, čímž zanikl ojedinělý nedělený prostor. Dům U Černé Matky Boží je také od roku 2012 zapsán na seznamu kulturních památek.

Od roku 2003 se v Domě U Černé Matky Boží nacházejí expozice Muzea českého kubismu, který se výjimečným způsobem projevil v české architektuře, malířství, sochařsví a v užitém umění.  Kolekce z let 1910 – 1914 ve 2. a 3.patře reprezentují malířská díla Emila Filly, Bohumila Kubišty, Vincence Beneše, Josefa Čapka, Antonína Procházky, Václava Špály, Jana Zrzavého, Otakara Nejedlého a Otakara Kubína. Sochařskou tvorbu zastupují plastiky Otto Gutfreunda. Uměleckoprůmyslové museum v Praze zapůjčilo solitérní kusy nábytku, realizovaného podle návrhů architektů Pavla Janáka, Josefa Gočára a Vlastislava Hofmana. Ze stejného zdroje pocházejí  ukázky keramiky, skla a plakátů.

 alt

Barokní soška černé Madony

Kubismus byl v době svého vzniku považován za avantgardní umělecký směr, jehož průkopníky byli Pablo Picasso a Georges Braque. Ti nastínili zcela nové pojetí v malířství a sochařství. Ztvárněný předmět byl rozebrán až na základní geometrické prvky -  krychle (latinsky cubus) . Zároveň se ovšem násobil i umělcův úhel pohledu. Na jediném  plátně tak můžeme vidět malovaný objekt z mnoha úhlů současně.

alt

Dům u Černé Matky Boží

V roce 2005 byla také v Domě U Černé Matky Boží dokončena rekonstrukce kubistické kavárny, kterou doporučuji při návštěvě muzea navštívit. Její atmosféra vás přenese o pěkných pár let zpátky a u šálku kávy si, za poslechu příjemné hudby, můžete vychutnat pohled na dobové textilie a celkové retro vyznění kavárny Grand Café Orient.

alt

Konferenční stolek a čalouněné židle, 1912 - 1914, Pavel Janák

alt

Kubistická kavárna

alt

Podobizna umělcova otce III,1912, Otto Gutfreund

alt

Schodiště v Domě u Černé Matky Boží

altVáza s květinou, 1917, Antonín Procházka


alt

Viki, 1912 - 1913, Otto Gutfreund

alt

Židle, 1913, Josef Gočár

Muzeum českého kubismu
Dům U Černé Matky Boží, Ovocný trh 19, Praha 1
Otevírací doba: Denně mimo pondělí 10 – 18 hod.
Expozici připravila Národní galerie v Praze ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a Národním muzeem pro Státní fond kultury České republiky.
Autoři projektu: Milan Knížák, Tomáš Vlček

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ve Zlíně vytváří Prostor Zlín s Krajskou galerií výtvarného umění

prostor zlin200Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně při příležitosti 700 let Zlína připravila přehlídku současného umění ve veřejném prostoru, trienále Prostor Zlín 2022. Oslovila čtyři umělce, Annu Hulačovou, Tomáše Moravce, Pavlu Scerankovou a Tima,...


Literatura

Michal Viewegh: „Doufám, že neztratím soudnost a v jistém momentě přestanu aspoň vydávat.“

altSpisovateli Michalu Vieweghovi nedávno vyšla kniha Mafie v Praze, což byla příležitost k vyzpovídání. Jak si rozumí s Jaroslavem Kmentou a co plánuje nyní psát, tak to se dozvíte na následujících řádcích.

<...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...