Před 55 lety vzniklo trio Golden Kids, které si i za svou krátkou dráhu podmanilo celou Evropu

Před 55 lety vzniklo trio Golden Kids, které si i za svou krátkou dráhu podmanilo celou Evropu

Tisk

golden kids200Ve středu 1. listopadu uplynulo 55 let od momentu, kdy vzniklo a začalo působit pěvecké trio Golden Kids, jež tvořili zpěváci Marta Kubišová, Václav Neckář a Helena Vondráčková. Skupina neměla dlouhého trvání, ale i za necelé dva roky existence slavila úspěchy prakticky po celé Evropě.

 

Skupina se koncem 60. let minulého století prezentovala nejen doma, ale uspěli i v zahraničí. Třeba na západoněmeckém gramofonovém trhu, kdy jim začaly vycházely desky u Polydoru, vystupovali v proslulé pařížské Olympii, ale ohromný úspěch měli i na veletrhu hudebních společností MIDEM v Cannes.

Byl to hudební skladatel a producent Bohuslav Ondráček, který pop skupinu založil (začátek se datuje právě na 1. listopadu 1968, což je také den, kdy slaví narozeniny Marta Kubišová). A dobře věděl proč, když tak trefně zformuloval její motto: „Helena má v hlase slunce, Vašek má v hlase smích, Marta má v hlase slzy.“

"Už od svého vzniku byli výjimeční, a to i ve světovém měřítku, tím, že se zda dala dohromady skupina rovnocenných hvězd první velikosti, zatímco zpravidla bývá vývoj opačný: teprve po vzniku takových skupin se dostávají dopředu někteří její členové a na určitém stupni, když dosáhnou takové popularity, jakou měl každý se zakládajících členů Golden Kids, skupinu opouštějí," napsal o pop fenoménu v roce 1969 kritik Jiří Černý.

golde kids foto1

Trio Golden Kids ovládlo v letech 1968 - 1969 nejen domácí pódia a hitparády, ale s úspěchem vystupovalo v tehdejším západním Německu, točilo desky pro západoněmecký Polydor, měsíc hostovalo v pařížské Olympii, dvakrát sklidilo ovace na veletrhu MIDEM v Cannes.

"Golden Kids byli v Evropě ojedinělým sdružením - dvě holky a jeden kluk, což bylo tenkrát neobvyklé, taková ABBA přišla až po nás," řekla před časem Helena Vondráčková.

"S holkami se mi dobře pracovalo v Rokoku, tam jsme si poprvé vyzkoušeli dueta a tria. Pokračovalo to společným úspěchem na veletrhu MIDEM v Cannes, a když nás pak pozvali do pařížské Olympie, sezpívali jsme se definitivně. Zjistili jsme, že se máme rádi, že se naše hlasy k sobě hodí," uvedl Václav Neckář v dobovém rozhovoru.

golden kids foto2

Typově byl každý ze tří interpretů Golden Kids jiný, a přitom hlasově jim to šlo dohromady. Navíc měli ke každé písni udělanou choreografii, takže jejich show byla zajímavá i vizuálně. Každý z nich byl samostatnou osobností, nešlo tedy o nějaký sbor. Publikum i kritiky doslova fascinovala dokonalá souhra všech zúčastněných - tří mladých zpěváků, jedenáctičlenného orchestru, dirigenta Josefa Vobruby, textaře Zdeňka Rytíře, choreografa Luboše Ogouna a samozřejmě Bohuslava Ondráčka. Ti všichni vsadili na dokonalé propojení všech prvků, z nichž show vytvořili - ať už šlo o repertoár, zpěv, taneční projev či vizuální stránku, například zdůraznění typů obou zpěvaček.

Zlatá éra skupiny Golden Kids skončila začátkem roku 1970, v éře nastupující normalizace v totalitním Československu, kdy Marta Kubišová dostala zákaz veřejného vystupování. Na jeviště se mohla vrátit až koncem roku 1989.

V roce 1994 byla uvedena v pražské Lucerně show Golden Kids Comeback, kterou trio s úspěchem předvedlo i na jiných místech, avšak další pokus sejít se na velkém jevišti - za velkého mediálního humbuku - už nevyšel. Co naštěstí před pár lety vyšlo, byly supraphonské album 24 Golden Hits a kniha Antonína Matznera nazvaná Golden Kids - 40 let s legendou.

golden kids foto3

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Pavel Krásenský: „Pokud mám možnost mít v lednici své malé místo, kde si uchovávám usmrcený hmyz, tak je rodina opravdu velmi tolerantní“

200rozV rámci Listopadu, měsíce fotografie na našem webu jsme se rozhodli vyzpovídat i některé české fotografy. Prvním z nich je Pavel Krásenský, jehož ilustrace jste už určitě viděli v nějaké učebnici biologie. Jeho parketou je totiž makrofotografie hmyzu a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Světová gymnaestráda 2023 v Amsterdamu startuje již 30. července!

WG 2023 perexV neděli 30. července v 16 hodin bude na Olympijském stadionu v Amsterdamu slavnostně zahájen další ročník Světové gymnaestrády za účasti téměř 19 000 cvičenců z 60 zemí. A zástupci České gymnastické federace, České asociace Sport pro všech...


Literatura

Biografie Já jsem Zlatan Ibrahimović odzbrojí čtenáře svou upřímností a otevřeností

ibra 200Zlatana Ibrahimoviće jistě zná každý fotbalový fanoušek, protože v současnosti patří k nejpopulárnějším a hlavně nejlepším útočníkům světa. Ačkoli tak jeho jméno nezní, reprezentuje Švédsko, kde se stal takřka národním hrdinou a uctívanou ikonou. Neb...

Divadlo

Slam poetry: Básníci do ringu!

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem...

Film

Festival francouzského filmu: Svatý pan Oscar a ministr, jemuž chcípnul motor

holy motorsHned pět francouzských filmových titulů, které budou mít příští týden českou premiéru, uvádí v předpremiérách 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival nastartoval motor ve čtvrtek projekcí snímku Thérèse D...