Čtěme dětem – stojí to za to!

Čtěme dětem – stojí to za to!

Tisk

ccd perexDo redakce nám přišel tento krásný dopis od pana ředitele Miloše Richtera z Knihovny Vincence Priessnitze v Jeseníku:  Vážení přátelé,  rád bych se podělil o poznatek, jak někteří lidé vnímají knihovny a čtení dětí a dětem. Můj známý a přítel Roman žije se svou rodinou v Ostravě a pracuje v tamních slévárnách. Ve volném čase se věnuje rodině – dětem Vojtíškovi a Aničce. Pravidelně navštěvují místní knihovnu, kde si půjčují knížky, které pak spolu před spaním čtou. Roman však na děti a čtení myslí i o přestávce v práci. Jako schopný svářeč vytvořil i toto malé a výstižné dílko. Pozn.: čepice nepletl. Ty pletla moje žena.

 

 

K dopisu byly přiloženy fotografie opravdu skvostného díla – o ně jsme vás nemohli ošidit. Navíc jde o skulptury související se čtením a čtenářstvím. Jsou krásné a stvořené spontánně a s radostí. Uznejte sami, že to tak je!

ccd 1

Je krásné, když se v rodině čte, je krásné, když rodiče s dětmi tráví chvíle nad stránkami knížky a pak si o příběhu spolu rozprávějí – sílí vzájemná důvěra, pocit bezpečí, rozvíjí se slovní zásoba všech. A jakmile děcko začne číst, je ještě krásnější, když se ve čtení všichni střídají. Alespoň mne to velmi potěšilo, když můj syn na konci první třídy prohlásil: „Odteď už ti budu číst já!“ 

ccd 2

Vztah ke knize je velmi důležitý – dítě rozvíjí svou slovní zásobu, dokáže pochopit, co čtený text znamená a čte tedy s porozuměním, zároveň se dozvídá mnoho nového a učí se gramatiku, aniž by to „bolelo“. Čtení je obohacující i pro dospělé – no řekněte, kdy jste si naposledy přečetli třeba pohádku, kdy jste měli čas na chvilku poetiky a rozvíjení vlastní fantazie? A jsou-li mezi námi tací, co dokáží ještě ČTENÁŘSTVÍ takto podpořit vizuálně, nezbývá než zatleskat: dávám panu Romanovi z Ostravy palec nahoru! 

ccd 3

Máte-li doma podobné poklady, pošlete nám je se svým příběhem, rádi příspěvek na našich stránkách uveřejníme. ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript )

Motto této aktivity zní: Čtěme dětem, až budeme špatně vidět, budou ony číst nám

Neúnavná propagátorka čtení potichu i hlasitě
Jana Semelková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Dolejšová: „I když to nebylo veselé a vtipné, bylo to ‚na dřeň‘“

eva dolejsova200Eva Dolejšová se narodila a žije v Litoměřicích, kde pracuje v městské knihovně. Zatím vydala pohádkovou knížku Tajemství jedné knihovny aneb Ze života knižních skřítků (2017), bestsellerový titul pro teenagery Parkourista (2019), který se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Česká škola bez hranic je mostem pro krajany v zahraničí. Šíří český jazyk a kulturu!

ceska skola bez hranic perexChtěl bych, aby českých mostů bylo v následujících letech víc a víc. V rámci XIII. Mezinárodní konference českých škol v zahraničí Česká škola bez hranic to uvedl náměstek ministra školství Václav Velčovsk...


Literatura

Když se novinář vydá na cestu po Rusku

Couchsurfing 200Nakladatelství Kazda vydalo knihu Couchsurfing v Rusku. Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi od německého novináře Stephana Ortha. Na tento počin narazili Kazdovi v knihkupectví, kde ležela vedle oblíbeného díla Tajný život stromů...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...