Expozice Karla Kryla v Kroměříži nabízí prostor plný emocí

Expozice Karla Kryla v Kroměříži nabízí prostor plný emocí

Tisk

karel kryl perex1I když Expozici Karla Kryla v Kroměříži uzavřela pandemická krize, Dům Kultury v Kroměříži, jehož součástí „toto malé muzeum“ je, doufá, že je to jen otázka času, kdy budou galerie a výstavní prostory opět otevřeny. Působivá expozice slavného kroměřížského rodáka je umístěna v přízemí domu Na Starém pivovaře přímo v centru města, a to v Prusinovského ulici.

Legendární osobnost Karla Kryla, významného kroměřížského rodáka, se stala inspirací pro zážitkovou expozici, která připomíná rozmanité dílo básníka s kytarou – a stejně taková je i jeho expozice v Kroměříži. Slavnostně byla otevřena 12. září 2014. Za normálního stavu je EKK otevřena v květnu pět dnů v týdnu (středa až neděle) a od června šest dnů v týdnu (úterý až neděle).

Město Kroměříž touto expozicí splácí svému rodákovi Karlu Krylovi dluh a současně ho tímto vítá zpět domů, do míst, kde začal svoji životní pouť. V duchu jeho originální osobnosti, inspirováni jeho tvorbou naplněnou obrazností a citem, mají návštěvníci jedinečnou příležitost objevit tvůrčí svět Karla Kryla. Návštěvníci budou překvapeni a zasaženi silou expresivního přiblížení jeho poetiky i upřímné lidské snahy vyjádřit atmosféru své doby prostřednictvím písní a básní.

karel kryl perex

„V žádném případě tady nenajdete vitríny s fotografiemi, muzejními artefakty nebo Krylovy osobní předměty či jiné relikvie,“ říká vedoucí expozice Robert Rohál. „Naopak expozice vás přímo vtáhne do Krylových myšlenek i reprodukovaných písní, jejím hlavním smyslem je vyvolat v návštěvnících pocity, prožitky a emoce."

Osobnost Karla Kryla

Karel Kryl se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži jako druhý ze tří dětí do rodiny knihtiskařů. Rodina vlastnila tiskárnu Kryl & Scotti v Novém Jičíně, nicméně po záboru Sudet v roce 1938 se přestěhovala do Kroměříže, kde Krylův dědeček tiskárnu obnovil. V roce 1950 byla tiskárna zničena komunisty.

karlel kryl2 foto

Mladý Karel si přál být nejdříve hrnčířem, jako jeho pradědeček, později se ale rozhodl zaměřit se na hudbu a poezii. Jeho písně se od roku 1966 hrály v rozhlase a první desku vydal půl roku po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Titulní píseň tohoto alba „Bratříčku, zavírej vrátka“ byla později zakázána a stala se symbolem své doby.

V září 1969 Karel Kryl po účasti na festivalu v německém Waldecku v Německu zůstal a jeho další desky až do roku 1989 vycházely jen v exilu. Spolupracoval s redakcí Svobodné Evropy, psal básně, písně a knihy. V letech 1969 - 1989 byl jedním z představitelů československého protikomunistického protestsongu.

karel kryl3

Do Československa se Karel Kryl vrátil 30. listopadu 1989 na pohřeb své matky. Nadšení ze sametové revoluce Krylovi vydrželo jen velmi krátce a začal kritizovat polistopadový společenský vývoj. Zemřel velmi náhle na srdeční příhodu 3. března 1994 v Mnichově, ve věku nedožitých 50 let. Pochován je v Praze, na Břevnovském hřbitově.

Smyslem expozice, jejímž autorem je Ing. akad. arch. Jan Konečný, CSc., bylo představit Karla Kryla nikoliv jako umělecko-politický fenomén, ale jako významnou komplexní osobnost naší kultury. Koncept je založen na scénické podpoře emocionálního působení Krylova díla bez důrazu na časovou osu a faktografii jeho života. Výstava tedy není podle tvůrce Jana Konečného „knihou“ v níž je nutné listovat, ale sjednocující metaforickou scénou jeho děl.

karel kryl4

Od 17. listopadu 2017 je také v expozici k vidění malá výstava s nosiči Karla Kryla a Marty Kubišové, které laskavě zapůjčila společnost Supraphon.

Foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moji nejbližší jsou pro mě na každé premiéře velmi důležití, říká herečka Veronika Bajerová

veronika200V poslední době se s ní setkává především publikum Městského divadla Mladá Boleslav, jehož je Veronika Bajerová členkou. Její herecký talent obsáhne psychologicky propracované temperamentní a rázné ženské typy i postavy komediálního či muzikálového...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ověřte, nevěřte. Operátor startuje s dlouhodobou kampaní zaměřenou na fake news

overte neverte 200Vítězové pražského hackathonu Robothon míří do O2 a vyvíjí aplikaci na rozpoznávání fake news. Učitelé se mohou zapojit do výzkumu k mediální gramotnosti Český učitel ve světě médií. Fakt nebo Fake? si ověří každý na sociálních sítí...


Literatura

Vraždy s příchutí a odérem kávy

200liKaždý člověk má občas pocit, že jej osud a především jeho rány a nepřízeň dokážou semlít jako kávová zrna. Občas je to nahrubo, občas na jemný prášek. Druhá varianta je ta, která sedí na Clare, hlavní hrdinku detektivního románu Jako v kávovém mlýnku z per...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrz...