Sitkomiks, kterým se jeho autorka vyrovnávala s léčbou rakoviny, hledá podporu na Hithitu

Sitkomiks, kterým se jeho autorka vyrovnávala s léčbou rakoviny, hledá podporu na Hithitu

Tisk

lymfom city 200Lymfom City – tak se jmenuje město z komiksu Lucie Trávníčkové, která ve své knize svérázně zaznamenává autobiografii své onkologické léčby. Od prvního nenápadného projevu, přes sílící znepokojení až k šoku z diagnózy, která drasticky vpadne do života hlavní hrdinky.

 

 

Proti kombinaci devastujících účinků chemoterapie, groteskně tragikomických situací v nemocničních čekárnách a nezřídka mechanicky bezcitných reakcí okolí, používá hlavní postava příběhu intuitivní sebeobranu – narůstající existenciální hrůzu odrovnává humorem, černějším než tma na prosektuře. „Lymfom City je sice komiks o onkologické léčbě se všemi jejími světly i stíny, ale nečekejte žádný vnitřnostirvoucí thriller o zázračném zrození ezoterické víly, která porazila nemoc pitím šťávy z červené řepy. Lymfom City je punk. A punk is not dead!“ říká autorka.

Lymfom je nádorové onemocnění, jemuž se nesprávně říká rakovina mízních uzlin nebo rakovina krve. Aby Lucie léčbu své nemoci zvládla, vytvořila si z lymfomu kamaráda, jako to dělají malé děti a „za odměnu“ mu postavila vlastní město, v němž spolu žili téměř rok. „Své nemoci jsem chtěla dát do komiksu fyzickou podobu. Jelikož se mi usadila hlavně v kostech, dostala podobu kostry. V noci měla podobu kostry netopýra, ve dne člověka. Netopýry mám ráda, koneckonců i Batmana, aspoň si moje nemoc mohla připadat jako opravdový komiksový hrdina. Nebo alespoň jako jeho onkologická napodobenina.“

lymfom city1

První okénka komiksu vznikala v čekárnách, kde si snažila krátit dlouhé hodiny něčím zábavným. Kreslení postav cizích lidí, zapisování cizích rozhovorů nebo přímá konverzace s ostatními pacienty, to všechno se stalo brzy každodenní součástí léčby. A také jednou z mála věcí, která Lucii v té nepříjemné situaci přinášela radost. Postupně to přerostlo v opravdovou životní náplň. „Řekla bych, že komiks byl jediným pozitivním vedlejším efektem chemoterapie…“, usmívá se dnes autorka.

Komiks si lze až do 2. června zakoupit v rámci crowdfundingové kampaně na Hithit.cz. Vybrané peníze pomohou pokrýt náklady spojené se vznikem knížky ve dvou různých variantách. Vedle klasického je tu k dostání také vydání ve verzi exclusive.

Lucie Trávníčková (*1982). Zájem o tvorbu komiksů se projevil již během studia na SŠUŘ v Brně, (dnešní Střední škola umění a designu), kde studovala v letech 1997-2001 obor Užitá malba. Po maturitě následovalo studium na Pdf MU, obor Výtvarná výchova/ Vizuální tvorba a půlroční zahraniční stáž na Faculty of Design, Leeds, ve Velké Británii v roce 2008. V současné době pracuje jako pedagog na 1. stupni ZŠ. Kromě malby a tvorby komiksů se povětšinou věnuje povrchnímu stylu života, s občasnými intelektuálními prvky. Bez stínu není hloubka, bez kávy není život. 

lymfom city2

Další informace o knize a ukázky: www.lymfomcity.eu

https://www.hithit.com/cs/project/9823/lymfom-city-sitkomiks-o-tanci-mezi-kapkami-toxickeho-deste


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kdo by se nezasmál Darwinovým cenám

darwinovy ceny perexDarwinovy ceny Odpočítávání konce je už druhou knihou na toto téma, která vyšla v nakladatelství XYZ. Jedná se  o celosvětový fenomén, díky kterému si můžete smíchem pořádně prodloužit život.


Literatura

Kam s kaprem? Na Úřad pro zahrady a rybníky

Úřad pro zahrady a rybníky, perexPřiznám hned v úvodu, že z téhle knihy jsem tak trochu jelen. Možná jsem si tentokrát ukousla větší sousto, než můj čtenářský standard dovoluje. Po dočtení Úřadu pro zahrady a rybníky mi v hla...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Vyšla kniha o pozapomenutém filmaři Chrisi Markerovi

chris markerPřečte-li dnes někdo jméno Chrise Markera, málokomu něco řekne. Nanejvýš si vybaví, že jeho experimentální, ze statických záběrů složená Rampa (na snímku) poskytla námět Gilliamovu sci-fi 12 opic<...