Zpívající herec Jiří Bartoň aneb Když se z herce stane šansoniér

Zpívající herec Jiří Bartoň aneb Když se z herce stane šansoniér

Tisk

barton perexHerec, který si zahrál v televizi vesměs samé záporné typy. Ale také herec, který třeba zrovna v šumperském angažmá odehrál během pěti let devět set představení. Řeč je o charismatickém Jiřím Bartoňovi, jenž se už před časem projevil jako zdatný zpěvák a šansoniér. A právě nádhernými šansony a křehkou recitací Krylovy poezie okouzlil nedávno kroměřížské publikum. Šlo o komorní pořad Šansony a verše, který proběhl 17. listopadu v rámci tradiční akce Světlo pro Kryla.

Poetický podvečer, kde ho na klavír doprovodil Michal Pospíšil, měl u kroměřížského publika jednoznačný úspěch. Na programu ale nebyly jen šansony či recitace, ale současně i zvídavé otázky moderátorky Romany Blažkové. Ta Jiřího Bartoně představila obecenstvu z poněkud jiné stránky - a tak došlo i na jeho dětství, Milušku Voborníkovou nebo Adinu Mandlovou, což byly Bartoňovy tehdejší ikony. Vedle toho se debata stočila i na numerologické rozbory, které sestavuje, a spoustu dalších věcí, které patří k jeho životu - k divadlu a rolím, které hraje a po kterých touží.

Rodák z Kyjova vystudoval střední knihovnickou školu, leč po maturitě nenastoupil do knihovny, nýbrž na místo jevištního technika v Městském divadle Brno. Právě tady se dočkal své první role, a to hned v shakespearovském Othellovi. V té době už soukromě studoval herectví nejprve u Ladislavy Dujsíkové, potom u herečky Miroslavy Kolářové.

V roce 2004 zakončil studia divadelní a filmové vědy na FFMU v Brně, kde už současně působil v alternativním divadle Čára. Potkaly ho tu hlavní nebo velké role v inscenacích jako Mastičkář, Vzpomínky na život a dílo skladatele Foltýna, Balada Fortunina, Ludus Danielis, Heroika aneb Play Zavřel. Vedle toho hostoval v Divadle Polárka (O Smolíčkovi) nebo v Městském divadle (Máj). Rád vzpomíná i na postavu Mefista, kterou si zahrál v představení Faust?, přičemž bohaté herecké i moderátorské zkušenosti získal v několika rádiích.

 barton 1 

V období let 2008 - 2013 působil ve stálém angažmá v Divadle Šumperk, kde vytvořil řadu zajímavých a krásných postav. Byly mezi nimi Gooper v Kočce na rozpálené střeše, Derbak v Baladě pro banditu, Calandor v Calandriádě, Jevgenij  Dorn v Rackovi, Osip v Revizorovi, Ross v Macbethovi, Antonín Důra v Rozmarném létě nebo Polednice v Kytici. V Šumperku si zopakoval i titulní roli v Mastičkáři.

Poslední čtyři roky je na volné noze a žije v Praze. Hraje Hymana Kaplana v inscenaci Pan Kaplan má stále třídu rád, kterou uvádí brněnské Divadlo Parnas, ale coby zdatný zpěvák spolupracuje i s hudebním tělesem Ensemble Opera Diversa, kde ho můžeme vidět v roli Nissena Piczenika v Leviatanovi nebo v titulní roli inscenace Everyman. Hraje i v představení Dům, ve kterém nechci bydlet, které uvádí pražské Vršovické divadlo MANA.

Na televizní obrazovce si zahrál v seriálech jako byly Expozitura/Atentát, Vraždy v kruhu, Případy prvního oddělení nebo Specialisté. V roli nájemného vraha škrtiče se brzy se objeví ve slovenském seriálu Za sklom. Vyzkoušel si však i historický kostým, a to v televizním filmu Jan Hus, v němž ztvárnil postavu Fridricha Braniborského.

 barton 2

V programu, který zpívající herec předvedl 17. listopadu v Kroměříži, zazněly tituly jako Tisící rok v míru, Deštivý den, Nevidomá dívka, Blues noční čekárny, Mrtvý vrabec, Já a hledám štěstí a také nádherný šanson Prohlížím si tě na fotkách, který přímo pro Jiřího Bartoně napsali Zdeněk Dočekal a Tereza Verecká.

Zákonitě došlo i na Krylovou poezii, o níž se Jiří Bartoň interpretačně podělil s Romanou Blažkovou. Odměnou jim byl srdečný potlesk a spokojenost publika ve zcela zaplněném sále. V Kroměříži byl o pořad Šansony a verše takový zájem, že se musely přidávat další židle.

Bez zajímavosti není, že mezi další pracovní plány herce Jiřího Bartoně patří nadále zpívání. V plánu má nejen koncert se známými i méně známými filmovými písničkami, ale třeba také promo CD a zájezdový pořad. To by možná mohlo zajímat pořadatele, dramaturgy, vedoucí klubů či ředitele divadel...

 barton 3 

 

Foto Robert Rohál

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Koncerty i vzdělávání nabídne hudební konference a přehlídka MuNa

Music navigator200Nová mezinárodní hudební konference a showcase festival MuNa – Music Navigator, zaměřující se na středoevropský region, proběhne 16. – 18. 9. 2022 v pražském Vzletu. Účastníky čekají panelové diskuse, přednášky, workshopy, konzultace a ...


Literatura

Superman: Rudá hvězda

superman ruda hvezdaKlasická americká ikona. Kdo by neznal příběhy o Supermanovi, které nám byly servírovány již nespočetněkrát prostřednictvím televizních filmů, komiksů či hraných nebo animovaných seriálů. Malý chlapec vystřel...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...