Vraždy s příchutí a odérem kávy

Vraždy s příchutí a odérem kávy

Tisk

200liKaždý člověk má občas pocit, že jej osud a především jeho rány a nepřízeň dokážou semlít jako kávová zrna. Občas je to nahrubo, občas na jemný prášek. Druhá varianta je ta, která sedí na Clare, hlavní hrdinku detektivního románu Jako v kávovém mlýnku z pera autorky píšící pod pseudonymem Cleo Coyle.

 

 

 

Clare Cosiová vede kavárnu své bývalé tchýně, s láskou připravuje kávu zákazníkům, s některými navazuje přátelské vztahy a stává se jejich vrbou. Mimo jiné také znepokojivě sleduje vylétávání své dcery Joy z hnízda, zaměřuje rentgenovým zrakem na její potenciální partnery a v neposlední řadě snáší občasnou přítomnost svého bývalého muže Mattea. Tedy víceméně poklidný život, který naruší vraždy, jejichž oběťmi jsou zákaznice kavárny. A do toho všeho se Cleře do cesty přimotá pohledný Bruce, se kterým se sblíží a díky němuž po letech překoná averzi k mužům.

Uvedení do detektivky se nezřídka odehrává optikou svědků či těch, kdo najdou tělo oběti. Tentokrát však má čtenář možnost poznat jako první myšlenkové pochody pachatele vražd, jeho plánování, jeho kroky v těsném závěsu za budoucí obětí, okamžik, kdy vyráží k útoku. Ani když si čtenář dává dostaveníčko s vrahem na začátku páté, šesté nebo další kapitoly, nedochází k předčasnému odkrytí karet. Naopak má možnost nahlédnout do hlavy vraha, čímž autor příběh obohacuje o rozměr svým způsobem podstatný a ve většině detektivek skrytý, a to průběžné pohledy pachatele.

li

Jen v málo detektivních románech nedochází současně s rozplétáním kriminálního případu k zaplétání se hrdinky do sítí sympatického muže. Love story paralelně probíhající s vyšetřováním je v detektivních románech víceméně klasika. Ani v případě vztahu Clery a Bruce se nejedná o kdovíjak nápaditý doplněk kriminálního příběhu, ale na druhou stranu nepůsobí tuctově, nenudí, čtenář nedokáže přesně předvídat vývoj milostného vztahu, peripetie, které provází jeho počátky. Objeví se sice několik románově-milostných klišé, ty ale příliš nebijí do očí, dají se překousnout.

Autorce se podařilo vylíčit postavy, prostředí i události barvitě, poutavě, zdržela se však nudných popisných pasáží, díky čemuž má děj spád, u čtenáře se zřejmě nedostaví tendence pasáže přeskakovat. Postup čtenáře trnitou cestou za poznáním „kdo je vrah“ není zbytečně rychlý, ale současně čtenář není nucen nahlížet do postranních, leckdy slepých uliček. Pomalu, ale jistě se prokousává k cíli. V několika okamžicích si už možná myslí, že dosáhl pomyslné mety, ale v následujícím okamžiku se vynořuje další cesta, jež vybízí k pokračování.

Díky „kabelkovému“ formátu a délce jednotlivých kapitol aspiruje kniha Jako v kávovém mlýnku na příjemné počtení na cestě do práce nebo z práce, při cestování, na četbu pro vyplnění nepříliš dlouhých prázdných chvil. Právě slovní spojení „oddechové počtení“ nebo „příjemné vyplnění volného času“ detektivní román Jako v kávovém mlýnku definuje. Příjemné, nenáročné čtení, které má poměrně daleko k brilantním detektivkám, ale současně je i stejná propast dělí od literárního braku.

Název: Jako v kávovém mlýnku
Autor: Cleo Coyle
Žánr: detektivní román
Vydáno: 2013
Stran: 302
Vydalo nakladatelství: MOBA
Překladatel: Helena Smolaková
Hodnocení: 55 %

Zdroj foto: nakladatelství MOBA


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Verner: Vždy jsem fandil tomu slabšímu

Tomas Verner 200Desetinásobný mistr České republiky v krasobruslení, mistr Evropy z roku 2008. Jednou stříbrný a jednou bronzový z evropského šampionátu, dvakrát čtvrtý na mistrovství světa. To je Tomáš Verner. Po Mistrovství sv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lubomír Müller: Obrázky času

Obrazky casu 200Ti, kdož se s tvorbou Lubomíra Müllera již setkali, otevírají jeho novou knížku (Obrázky času, JaS nakladatelství, 2022) se zvědavostí, co pokládá nyní, ve zralém věku, za důležité, a vězte, nejsou zklamáni. Už jej nezajímají citové zmatk...


Literatura

Legenda The Beatles

TheBeatles perexKdo by je neznal – čtyři sympaťáci z Liverpoolu dobyli v šedesátých letech svět: promlouvali svými písněmi, stali se hvězdami snad ze dne na den. Fanynky je zbožňovaly, sály praskaly ve švech. Jejich písničky měly co říct tenkrát, mají co ř...

Divadlo

Divadlo PROJEKT 2 jde vlastní cestou a nachystalo hned dvě premiéry

divadloProjekt2 1Divadlo Projekt 2 začalo psát svou historii na začátku roku 2018. Jeho zakladateli jsou David Piskor a Eva Polívková, absolventi hereckých kurzů Divadelní a filmové společnosti Zity Kabátové a následně Starbag Ateliéru, kde pod vedením he...

Film

Film Ghoul

ghoul 200Film Ghoul je temný thriller inspirovaný skutečnými událostmi, který má 26. Února celosvětovou premiéru v České republice.

...