Rozhovory na hraně zítřka varují a znepokojují

Rozhovory na hraně zítřka varují a znepokojují

Tisk

obalka-rozhovory-3D-222x296Za výborný počin nakladatelství 65. pole považuji vydání knihy s názvem Rozhovory na hraně zítřka, která představuje názory 18 známých mužských osobností. A nebojte se, ženy dostanou svůj prostor v připravovaném pokračování. O čem tato publikace vlastně je?

Adam Folta ve své knize Rozhovory na hraně zítřka sestavil 18 rozhovorů s významnými osobnostmi ze světa vědy, politiky a umění. Tématem je zamyšlení se nad světem, člověkem a budoucnosti lidstva. Kam směřujeme? Co můžeme udělat pro to, abychom se všichni měli lépe? Odkud pramení skepse, deprese nebo lítost nad tím, jakým směrem se ubírá budoucnost celého světa? V zajímavých rozhovorech lze spatřit osobní názory, fakta, zkušenosti, myšlenky, pocity nebo i možné prognózy. Publikaci zpestřují umělecké portréty daných osobností, které vytvořila fotografka Kateřina Sýsová.

Čtení knihy je jako zajít si s danou osobností na kávu do vaší oblíbené kavárny, kde si můžete spolu nerušeně popovídat o hlubokých tématech. S kým se tedy můžete setkat?

Své myšlenky a názory vám prozradí ekonom Tomáš Sedláček, novinář Jindřich Šídlo, přírodovědec a kněz Marek Orko Vácha, psychiatr Cyril Höschl, genetik a lékař Radim Brdička, matematik a podnikatel Karel Janeček, parazitolog Jaroslav Flegr, hudebník Tomáš Klus, biolog Stanislav Komárek, odborník na vojenství Miroslav Lipowski, historik Václav Marek, politik Matěj Stropnický, mediální analytik Jan Podzimek, antropolog Martin Soukup, diplomat a psycholog Michael Žantovský, sémiotik Josef Šlerka, anarchokapitalista Urza a filozof Jaroslav Peregrin. A ano - jsou to velmi kvalitní setkání!

Už se moc těším na obdobné rande s vybranými ženami, které nakladatelství 65. pole připravuje jako druhý díl těchto rozhovorů!

rozhovory

O autorech:

Adam Folta (*1991)

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Zajímá se o literaturu a film s důrazem na sci-fi. V současnosti pracuje jako novinář na volné noze.

Kateřina Sýsová (*1993)

Česko-německá fotografka. Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a Institut tvůrčí fotografie v Opavě. Ve své fotografické tvorbě se specializuje především na psychologické portréty a módu.

Ukázka z knihy:

S tím úzce souvisí i fakt, že vznikají nové vzory. Osoby, v nichž se mladá generace zhlíží, aniž by ony vzory dokázaly vykonat užitečné věci pro svět nebo alespoň hodnotně rozvíjející kulturu. Jako příklad bych uvedl youtubera Mishu, což je asi dvanáctiletý chlapec, který hraje před PC kamerou videohru a opakuje několik slov do rytmu, různé jednoduché věty do znělky. Na serveru YouTube má cirka tři miliony zhlédnutí. Málokomu z vědců, literátů nebo filozofů se poštěstí mít takovou pozornost. (Adam Folta)

Čím jednodušší a primitivnější nějaký synchronizátor je, tím působivější. Už skupiny goril se synchronizují bušením do prsou, což je mechanismus, který v sobě máme zakořeněný i my. Takže když někdo dělá “dž, dž, dž” v pravidelném rytmu, synchronizuje nás a nabudí publikum mnohem snáz, než když nám vykládá Kantovy antinomie. Čím je jev složitější, tím je otravnější - a tím je efektivnější masová synchronizace chování, myšlení a všeho. Také si všimněme, že když mají ideologie zachvátit svět, musí razit důrazná, poměrně jednoduchá hesla… (Cyril Höschl v kapitole nazvané Blázni jsou úplně někde jinde než v sanatoriích)

Název: Rozhovory na hraně zítřka
Autor: Adam Folta
Fotografie: Kateřina Sýsová
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 284
Vydalo nakladatelství: 65. pole
Hodnocení: 100 %

obalka-rozhovory-3D-222x296

http://www.65pole.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s riaditeľkou Mestského divadla Trenčín Zuzanou Mišákovou

Zuzana-Misakova 200Situácia za posledné dva roky bola veľmi náročná. Každý sa s ňou vysporiadal inak. Zasiahla podnikateľov, cestovateľský ruch, no najmä umelcov, ktorých umenie je ich živobytie. To ako sa s danou situáciou vysporiadali a aký vplyv to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Slova z pekla baví i zneklidňují zároveň

slova z peklaBaví vás, nebo štvou, neologismy, zdrobněliny a slangová slovní spojení? Určitě je i sami používáte. Tak si schválně všimněte, kolik jich dokážete vyprodukovat během jediné pětiminutové komunikace s kolegou či ...


Literatura

Jak mít úspěšné dítě a proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost pro úspěch mnohdy důležitější než inteligence?

uspesne dite perexRJak již bylo před časem na našich stránkách avizováno, vyšla velmi zajímavá kniha Jak mít úspěšné dítě s podtitulem Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než inteligence amerického...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Příliš osobní známost - kýč v novém střihu

POZ perexZatím se nezdá, že by slábl příliv slaboduchých kalendářových (či spíše telenovelních) historek, které se vesměs vyznačovaly odrazující umělohmotností prostředí, postav i zápletek. Patří sem zejména komedie jako Ženská na vrcholu, Poslední aristokrat...