Vánoční výstava hraček v Hlinsku: Potěší děti i dospělé!

Vánoční výstava hraček v Hlinsku: Potěší děti i dospělé!

Tisk

vanocni sen hracky 2Až do 6. ledna se můžete slavnostně naladit také v Městském muzeu a galerii Hlinsko. Ve výstavních sálech na Vás čekají desítky panenek a kočárků nejrůznějšího stáří.  Expozici doplňují také dětské kuchyňky a nábyteček. Na výstavě ale nechybí ani hračky pro kluky.

 

Panenky zná lidstvo už tisíce let. Ty úplně první byly z hlíny a dřeva. Ve středověku si s panenkami mohly hrát pouze děti z bohatých rodin, a to jak dívky, tak chlapci. V té době byly nejpopulárnější panenky ze dřeva a z papíru. V Anglii, Francii a Německu používali k výrobě panenek naprosto unikátní materiál – vosk. Porcelánové panenky se poprvé objevily v Německu, někdy kolem roku 1909. Později se ke slovu dostal celuloid – předchůdce umělé hmoty. Panenky z něho vyrobené ale měly jednu vadu – snadno se poškodily a navíc byly hořlavé. V 70. a 80. letech se velmi populárními staly panenky z gumy a plastu. Vyráběli se i tzv. „Plaváčci“ – panenky celogumové.

vanocni sen hracky

Vystavené exponáty patří sběratelce Janě Tomkové, která se panenkám a i jiným „holčičím“ hračkám věnuje už celých 12 let. Aby si na výstavě přišli na své i kluci, vybral pro ně pan František Tomek dopravní prostředky, a to nejen k prohlédnutí… Vždyť co by to bylo za výstavu hraček, kdyby si je malí návštěvníci nemohli hned vyzkoušet?

vanocni sen hracky 2

Více informací najdete na www.hlinsko.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nepodceňujte důležitost vyšetření sluchu. V roce 2050 bude jeho ztrátou postiženo až 900 milionů lidí

REJA Rozhovor Ing. Strnada perexU příležitosti Světového dne sluchu vám dnes přinášíme rozhovor s panem inženýrem Strnadem o sluchu, sluchových ztrátách a možnostech jejich kompenzace, o tom, jak si vybrat vhodné sluchadlo, a proč ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Seznamte se: Umělá inteligence. Jak funguje, k čemu slouží, čím hrozí

jednoduse-umela-inteligence perexJedním z dalších titulů od nakladatelství UNIVERSUM ze série JEDNODUŠE je kniha s názvem Umělá inteligence. Ta je určena zájemcům, kteří se chtějí začít lépe orientovat v tomto stále populárnějším tématu, n...


Literatura

Letní oddechovka Musíme zůstat spolu

musime zustat spolu 200U nakladatelství Moba vyšla v červnu kniha slovenské autorky Jany Benkové s názvem Musíme zůstat spolu. Pokud si chcete odpočinout a moc nepřemýšlet, můžete sáhnout právě po této knížečce.

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Také k nám pronikla kultura Made in Japan

janponsko perexJaponsko přitahuje svou exotičností, odlišným či spíše možná paralelním vnímáním snad všeho, nač si vzpomeneme - a jeho kultura fascinuje svou někdy obtížně uchopitelnou svébytností. Evropský či americký uživatel není konfrontován jen s li...