Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

Tisk

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cílem byla likvidace vysoce postaveného vůdce Talibanu jménem Ahmad Shah.

 



Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) byl vojákem u námořních SEAL, jenž své otřesné zážitky dal na papír, aby si lidé mohli přečíst v jeho knize, o čem je strach ze smrti a jak válka vypadá pěkně zblízka. Příběh Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Red Wing and the Lost Heroes of SEAL Team 10 byl natolik zajímavý, že upoutal i filmová studia. 

Nyní přichází do kin snímek, v němž kromě Marka Wahlberga po jeho boku hrají slavná jména jako Taylor Kitsch, Emile Hirsch nebo Ben Foster. Na režisérskou stoličku usedl, a scénář napsal, známý herec, producent a scénárista, Peter Berg. 

Na to, až uvidím Na život a na smrt v kině, jsem se těšil již od doby, kdy jsem uviděl trailer. Bohužel, film je pro mě zklamáním, protože působí jako prášky na spaní. Má stopáž dvou hodin, kdy v první hodině se absolutně nic podstatného neděje, jen to, že se dozvíte jedinou zprávu - kdy na akci vojáci pojedou a co bude jejich úkolem. Jinak se v první půlce ale mluví o svatebním daru v podobě velice drahého koně a po odletu na určené místo o velice dlouhém procesu sledování objektu, kde se cíl nachází.

Druhá půlka je už svižnější a zase tolik nenudí. Nicméně abych se dočkal skvěle natočených akčních momentů, kterých je poskrovnu, vyskočila nesčetněkrát na mne kamera ukazující vojáky, jak střílejí do prázdných lesů a dva dlouhé pády, s nimiž by se dokázalo vyrovnat i dítě v mateřské škole. 

Na zivot smrt

Herci se ve svých rolích taky zrovna moc nepředvedli. Mark Wahlberg má dvě nejpoužívanější persony, které střídá, ať už se jedná skoro o kteroukoliv roli. Buď je to velký drsňák a sekáč jako v Pain and Gain nebo 2 Guns, potom je to starostlivý hrdina jako v nyní probíhajícím Lone Survivor nebo The Happening, a tak dále. Naposledy jsem Marka Wahlberga viděl opravdu hrát ve filmu Boogie Nights. Emile Hirsche působí dost toporně, Taylor Kitsch hraje s tím samým výrazem, jaký známe z jeho dalších věcí a Ben Foster je přece jen zajímavější postavou, protože to je herec, jenž hrát opravdu dokáže. 

Je to smutné, ale je to tak. V tomto filmu je skoro všechno špatně. Místo očekávaného válečného dramatického eposu mířícího na Oscary se nám nabízí průměrný, až podprůměrný snímek, který si ne moc chytrými dialogy, špatnou kamerou v akčních sekvencích, průměrnými hereckými výkony a zbytečným natahováním zkrátka vyšší hodnocení nezaslouží. 

Na život a na smrt/Lone Survivor 

na zivot smrt 1

Rok: 2013
Země: USA 
Stopáž: 120 minut 
Režie: Peter Berg 
Scénář: Peter Berg 
Kamera: Tobias A. Schliessler 
Hrají: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Ben Foster, Emile Hirsch, Eric Bana 

Hodnocení: 40 %

 

Zdroj foto: CSFD


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Pavel Karoch - archiv Pavel KarochNa svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr stř...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

O snížené soudnosti (nejen herecké)

Be2Canrijen perexPřehlídku Be2Can zahájil a poté do běžné distribuční sítě vstoupil francouzský historický snímek Jeanne du Barry – Králova milenka. Pojednává s notnou dávkou dojemného sentimentu o poslední souložnici francouzského krále Ludvíka XV. Pano...


Literatura

Pusťte si do zahrady motýly!

moje motyli zahrada 200V nakladatelství Grada vyšla menší, ale půvabná kniha od Elke Schwarzer s názvem Moje motýli zahrada a podtitulem Nejlepší rostliny pro motýly a housenky.

...

Divadlo

More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3 (2)More Than Just Theatre je název rezidenčního projektu, který vyhlásila produkční platforma ProFitArt společně s německým partnerem The Theater...

Film

Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

oscar2013 200Začátkem příštího týdne k nám brzy ráno ze zámoří dorazí zprávy o vítězích cen Americké filmové akademie, krátce Oscarů. Pozlacené sošky, o jejichž možných držitelích se vždy vedou nadšené spekulace mnoho týdnů...