Superman: Rudá hvězda

Superman: Rudá hvězda

Tisk

superman ruda hvezdaKlasická americká ikona. Kdo by neznal příběhy o Supermanovi, které nám byly servírovány již nespočetněkrát prostřednictvím televizních filmů, komiksů či hraných nebo animovaných seriálů. Malý chlapec vystřelený svými rodiči z planety Krypton směrem k naší maličké matičce Zemi. Učinili tak proto, aby svého syna zachránili před jistou smrtí, s cílem učit a ochraňovat lid pozemský. Přistál na poli nedaleko stodoly rodiny Kentových, která se ho ujala jako vlastního syna. Chlapec rostl, sílil a již ve svých raných dětských letech měl nadpřirozenou sílu. Mimo ni oplýval také rentgenovým viděním, oheň mohl hasit svými silnými výdechy a samozřejmě uměl létat. Později potkal Lois Laneovou, jeho životní lásku, a to v DailyPlanet, což bylo pracoviště jich obou, kde vykonávali práci novináře. Život ale není růžový ani pro samotného Supermana, a proto se zjevil jeho úhlavní nepřítel, Lex Luthor, se smrtící hrozbou, kryptonitem. Tak takto asi každý zná snad nejznámější příběh o Supermanovi.

Co když ale všechno bylo jinak? Co když se v polovině dvacátého století zjevil Superman v Rusku? A ke všemu jako hlavní zbraň soudruha Stalina, a tudíž představoval nepředstavitelnou hrozbu pro USA i celý svět? Tak takovýto bláznivý nápad se zrealizoval v komiksové knize s názvem Superman: Rudá hvězda. Scénárista Mark Millardal oživnout této myšlence a s prvotně poněkud nepřílišnou chutí k přečtení člověk musí uznat a docenit genialitu tohoto díla.

superman ruda hvezda ukazka

Kniha je rozdělena do několika částí. Jednotlivé části knihy (Rudá hvězda vychází, Rudá hvězda na vzestupu a Rudá hvězda pohasíná) zobrazují postupnou proměnu Supermana a jeho uvědomování si vlastních činů a rozhodnutí.

superman ruda hvezda ukazka

Jak už jsem naznačil výše, tato kniha vás v mnohém překvapí, a proto zde nechci moc vyzrazovat, abych neochudil vášnivé čtenáře o nádherné prožitky při čtení, jichž jsem se dočkal já sám. Přece jen ale zmiňme jen okrajově, že se zde bude jednat o souboj nejednoho superhrdiny. Můžete se těšit (kromě Supermana) na Green Lanterna, WonderWoman a nebude chybět ani oblíbenec mnohých (včetně mne samotného) Batman! Nikdy si ale nebudete přesně jistí, kdo stojí na čí straně a zda vůbec jedna strana je ta dobrá či ta špatná.

Kniha na vás bude silně působit a nebudete ji chtít pustit z rukou. Mimo napětí vás také čeká pořádná dávka akce, jež vede k dokonalému konci, který má tvar elipsy.

superman ruda hvezda ukazka

Co se týče samotného děje, je poněkud překvapivý. Zprvu se zdá Superman jako světový mírotvůrce, potom vám zase bude připadat jako krutovládce. Tento prvek se v knize mění a vy nedojdete rozřešení, dokud se nedočtete na úplný konec příběhu. Samozřejmě v knize nesmí chybět Lex Luthor! Ano. Tato kniha nám opět nabízí střetnutí těchto dvou nesmrtelných postav. Lex Luthor coby inteligentní vědec (a mimo jiné manžel Lois Laneové) na straně Spojených států amerických a Superman coby poslušný pejsek Stalina na straně starého Ruska. O co se bojuje, ptáte se? Superman se domnívá, že o světový mír, Lex Luthor si myslí, že se bojuje o světovou nadvládu. Kdo má ale skutečně pravdu? Kdo je ten dobrý a ten špatný? Je vůbec jeden dobrý a druhý špatný? Nebo se jen rovnocenně dívají na stejnou minci, ale pozorují ji z jiných úhlů? Na to už musíte přijít sami.

superman ruda hvezda

Superman: Rudá hvězda
Autor: Dave Johnson, Mark Millar, Kilian Plunkett
Překlad: Martin Antonín
Nakladatelství: BB Art
Rok vydání: 2012
168 stran
Hodnocení: 95%

Zdroj foto: BB Art


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho voln...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Blbněte s Oscarem Ivony Březinové

Blbnutí s Oscarem patří do řady „Béček“. Ano, od roku 2005 vycházejí autorčiny literární cestopisy, jejichž názvy začínají vždy písmenem „B“ (Básník v báglu, Blonďatá Kerolajn, Báro, nebreč, Bojíš se, Margito?, Blázniví donkichoti). V posledním Ivon...


Literatura

Pojďte se bát s mrazivou Knihou nehod

kniha nehod200V únoru vyšla u nakladatelství Laser kniha u nás poměrně neznámého autora Chucka Wendiga – Kniha nehod. Kingovská atmosféra i témata, silné postavy, co pro svou rodinu udělají možné i nemožné, napjatá atmosféra a co víc – magie. Chcete se b...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Tady to musí být je trpkou podívanou

altDo českých kin v oficiální distribuci vstoupí na konci dubna snímek Tady to musí být. Kontroverzní počin na pomezí dramatu a komedie rozdělil nejen filmové kritiky, ale i samotné diváky na dva tábory. Jedni ho považují za geniální, jiní z...