Radka Fišarová: Obdivuji svobodné matky

Radka Fišarová: Obdivuji svobodné matky

Tisk

fisarova perexPatří k našim nejvyhledávanějším muzikálovým herečkám, stala se první tuzemskou Evitou a už několik let se těší přezdívce česká Edith Piaf, neboť písně slavné šansoniérky interpretuje opravdu skvěle, jak se můžete přesvědčit na jejích koncertech. Radka Fišarová je ve svých 36 letech ale také maminkou dvouletého Oskárka a ani tuto roli pochopitelně nechce šidit.

 

 


Jak jste si vlastně budovala vztah k repertoáru Edith Piaf?

Je to už přes deset let, co jsem dostala nabídku od Libora Vaculíka a Petra Maláska účinkovat v titulní roli představení Edith-vrabčák z předměstí, které vyprávělo její životní příběh. To byl moment, kdy jsem se opravdu poprvé setkala s Edith Piaf a začala blíže poznávat tento hudební styl. Před těmi více než deseti lety jsem skutečně netušila, že se mi tak vryje pod kůži a že v šansonu v podstatě najdu sama sebe.

Šansony zazněly i na vašem posledním koncertu 7. dubna v Divadle Kalich. Co jiného ještě mohli diváci slyšet?

Do Kalichu jsme tentokrát přišli s naším novým repertoárem. Sice samozřejmě nechyběly ani kousky od Edith Piaf, ale především jsme hráli skladby z naší právě vznikající desky. Tedy repertoár česko-francouzský se spoustou českých novinek. Chceme se posunout dál a česká tvorba je ten směr. Myslím, že náš hudební producent, hudební skladatel Aleš Březina nám byl vynikajícím rádcem, a teď nás těší, že jsme repertoár představili i divákům. Další příležitost bude opět v Divadle Kalich, a to 27.10.2014 od 19 hod.

fisarova1

Znamená posun k češtině, že vám začalo být v žánru francouzských šansonů těsno?

Lépe bych to nepojmenovala. Vše má svůj čas a svou cestu. Nejprve jsem zpívala výhradně Edith, potom jsem začala poznávat a zpívat další francouzské zpěváky, básníky… Potom jsem napsala svůj první šanson. Začalo se mi líbit, že mi lidi rozumí vše, co zpívám. Nejen skrze hudbu. Dnes je čeština pro mě zásadní. A již teď při dokončování našeho CD česko-francouzského přemýšlím o dalším CD již zcela v češtině.

Vypěstovala jste si také vztah k francouzské kuchyni?

Líbí se mi, že Francouzi jsou zvyklí konzumovat mnoho chodů o malém množství. Hodně toho tedy okusíte, ale nemáte plné břicho. Francouzské kuchyni dávám přednost hlavně v létě, oceňuji její lehkost a pochopitelně i důležitou skutečnost, že se hodí k vínu. (smích)

fisarova3

Vzpomínáte na zvlášť lahodný gastronomický zážitek z Francie?

Asi vás překvapím, ale Paříž pro mě osobně naši národní gastronomii nepřekonala. V jídle jsem český patriot.

Tak pojďme zpátky do Čech. V Divadle Kalich jste se nedávno vrátila ke své roli v kultovním muzikálu s písničkami Daniela Landy Touha. Jak si tento návrat užíváte?

Jsem moc ráda, že se pan producent Michal Kocourek rozhodl toto představení vrátit. Touha sice nenese jméno nějaké významné historické osobnosti nebo slavného titulu, ale přináší lidem radost, smích, pobavení. A to je v dnešní době vzácné.

fisarov4

Jak se pro vás změnil svět od chvíle, kdy se na něj díváte i očima svého syna Oskara?

Samozřejmě hodně. Hodnoty se významně změnily. Vnímám více detaily. Dětem nic neunikne, tak si to s ním připomínám. Jde o nepřenosný pocit, ale zároveň vím, že mi všichni rodiče rozumí. Dítě je v životě nejvíc. Je to dar. Druhá stránka věci je, že jsem pracující maminka, a to je někdy složité, ovšem za pomoci blízkých řešitelné. Obdivuji svobodné maminky, klobouk dolů.

Žijete s hercem Jiřím Hánou. Je partnerství s člověkem ze stejné branže podle vás výhodou?

Nevím, jestli je to výhodou pro něj, ale pro mě určitě ano. Mám toho takzvaně hodně a těžko by to někdo chápal, kdyby nebyl z branže. Neznáme víkendy, společné večery, skoro ani dovolené… Proplouváme a Jirka toho má na svých bedrech dost. Občas je za tátu v domácnosti a pak zas půl roku v trapu při zkoušení či natáčení. Ale kdo to má dnes jednoduché! Jsme rádi za to, co máme. Také nám moc pomáhají rodiče, zejména děda.

fisarova2

Foto: archiv Radky Fišarové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Samo Alexander, Pressburger Klezmer Band: Som najradšej, keď je na pódium zábava

sam perexPostupne sa dostávame ku Klezmeru zo Slovenska. Začalo to predchádzajúcim CD, kde sme mali jednu pieseň z Vyšných Rastlavíc. Kedysi sme nevedeli, že sa hral na Slovensku, v súčasnosti sme v rôznych knihách naš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Smola a Hrušky: „Chceme spraviť československý hit, ktorý prevalcuje obe republiky“

200rozSkupina Smola a Hrušky zabáva obecenstvo svojou veselou ska-punk popovou muzikou už od roku 1996. Ako sa majú a čo chystajú, aké sú ich sny, to sa dozviete v tomto rozhovore. Ponúka veľa nových a zaujímavých informácií, ktoré nie sú je len...


Literatura

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Terminátor 2: Zničí nás umělá inteligence?

terminator 2 schwarzeneggerV roce 1991 se Američani přestávají mazlit s filmovými efekty a i když na to nemají pořád to nejlepší vybavení, na film Terminátor 2: Den zúčtování se dá koukat dodnes. Leckomu ukápne nostalgická...