Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Tisk

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především nápaditostí. Zmrzliny, horké polévky, nákyp, pyré, karbanátky, koláče, lívance, saláty – autorky sáhly do všech tajných zákoutí lidského rozmlsaného mozku a zahrály na každou jeho strunu. Zahrály tak, že jsem popravdě nikterak nepostřehla, že jsem v jakémsi vegetariánském levelu a že tam nebyla ani stopa masa.


Ostatně, kdyby někomu maso chybělo, cokoliv z toho se dá s masem zkombinovat a některé dobroty jsou nápadem, jak vykouzlit velice exkluzivní přílohu.

V jednoduchosti je krása!
A ještě bych vyzdvihla krásu koření, dochucování a snoubení různých chutí. A také náhrady za to, když vám doma něco dojde nebo něco nemáte.

Sušené moruše směle nahraďte rozinkami, sýr halloumi sýrem feta nebo tofu. Marantový škrob je u nás také těžké k sehnání, takže se klidně nebojte ho nahradit běžným škrobem nebo agar-agarem, kokosové mléko smetanou.

veget dobroty

Autorky také radí s chytrým plánováním a vařením, při kterém si vše dobře promyslíme a vyhneme se tak zbytečnému vyhazování jídla, neekonomickému vaření. Pokud děláme například suflé, ach můj bože, tady je lilkové, ale klidně bych zkusila i dýňové!... tak si zbylé žloutky schováme na palačinky. A zkuste někdy dělat palačinky jen ze žloutků – je to čirá slast!

Řekla bych, že se tady i díky tomu, že si můžete kartičky hezky rozložit, naučit myslet prostorově. Více v časových horizontech. A pak stačí jen nějakou dobu vytrvat, než nám takové myšlení přejde přímo do krve.

A což třeba pomerančový koláč? Lehký koláček, který servírujeme k ovocnému salátu. Nejlépe také pomerančovému.

Pomerančový koláč
3 malé nebo 2 velké bio pomeranče
6 vajec
200 g přírodního cukru
250 g mletých mandlí
2 lžičky prášku do pečiva
Celé bio pomeranče hodinu vaříme, pak je odpěňovací naběračkou vylovíme z vody a rozmixujeme.
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme mleté madle, prášek do pečiva a pomerančové pyré.
Hmotu rozprostřeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 40 – 45 minut při teplotě 200 °C.

Nebojte se vaření pomeranče!
Musím říci, že jsem tento recept zkoušela už je to drahná řádka let, a bála jsem se vaření pomeranče. Při své první zkušenosti s mandlovou moukou to ale byla ta nejlepší volba. Vznikne velice šťavnatý koláč, který má tak neobyčejnou pomerančovou a svěží chuť, že ta nezvyklost – pomeranče vařené v hrnci – rozhodně zopakujete znovu!

Tak směle do nich. S jarem se chce uspokojit i mlsný jazýček!

Vegetarianske-dobroty-box-na-web

36 x Vegetariánské dobroty (Vegetarischer Genuss)
Autor: Claudia Lazar, Monika Cordes
Žánr: recepty, kuchařka, zdravý životní styl
Nakladatelství: Synergie Publishing
Rok vydání: 2017
Počet stran: 36
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Synergie, R. Petříčková
www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chtěla bych být takovou babičkou!

Valerie Zawadska 200Audioknihu BABIČKA POZDRAVUJE A OMLOUVÁ SE od Fredrika Backmana, autora celosvětově úspěšného románu MUŽ JMÉNEM OVE, načetla Valerie Zawadská. Hravé, jímavé a humorné vyprávění líčí neobyčejný vztah babičky a vnučky, ale také uka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Divoké léto Jáchyma Šebka

divoke leto jachyma sebka 200V srpnu se dostala do knihkupectví kniha Evy Běšťákové Divoké léto Jáchyma Šebka, která vyšla pod nakladatelstvím Brána. Máte-li chuť na českou literaturu s chutí dálek a tajemna, pak můžete vsadit zrovna na tut...


Literatura

Někdy vyšetřovatelé nechtějí vidět fakta

zaslepeni 200V nakladatelství Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media vyšla další kniha Jørna Liera Horsta ze série s komisařem Williamem Wistingem.

 

...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Olga Sommerová natáčí film o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi. Do kin zamíří v příštím roce

kocab 200Přední česká dokumentaristka Olga Sommerová už má na svém kontě mimo jiné filmy o osudech Marty Kubišové, Jiřího Suchého, Věry Čáslavské a Soni Červené. Nyní svou filmografii nově rozšíří také o dramatický životní příběh muzikanta a politika Michaela...