Sváteční představení v Národním divadle

Sváteční představení v Národním divadle

Tisk

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

 

 

Pobaví a rozesměje vás jistě příběh Pána z Prasečkova ve skvělém podání Václava Postráneckého, další novinkou je mimořádná inscenace Shakespearovy antické hry Troilus a Kressida v režii světově uznávaného Davida Radoka a na Nový rok si nenechte ujít slavnostní derniéru volební komedie Ivana Stodoly Čaj u pana senátora, během níž se pobavíte nad výkony Františka Němce, Václava Postráneckého, Evy Salzmannové a dalších.

nd pan z praseckova

V ansámblové inscenaci Troilus a Kressida můžete uvidět celou plejádu činoherních hvězd – např. Františka Němce, Aloise Švehlíka, Davida Matáska, Kateřinu Winterovou, Jana Dolanského a mnohé další. Národní divadlo ji uvádí hned dvakrát – 25. prosince ve 14 a v 19 hodin. Zasmát se můžete už den před Silvestrem na komediích, ke kterým snad není nutné nic dodávat: Shakespearovo Zkrocení zlé ženy v Národním divadle (30. prosince ve 14 a v 19 hodin) a Gogolův Revizor ve Stavovském divadle v 19 hodin.

nd troilus-a-kesseida

Baletní soubor již tradičně zařazuje v tomto období do repertoáru balet P. I. Čajkovského Louskáček - Vánoční příběh a pro velký zájem jsou dokonce mimořádně přidány další termíny: 30. ledna v 19 hodin, 1. února v 19 hodin a 2. února v 18 hodin. Dne 25. prosince je na programu slavný romantický balet Giselle podle námětu německého básníka Heinricha Heineho, jehož příběh stojí na kontrastu lidského a nadpřirozeného světa. Je o půvabné venkovské dívce, která zemře v zoufalství z nešťastné lásky a její duše se po smrti změní ve vílu, doprovázen je hudbou A. Ch. Adama plnou snadno zapamatovatelných melodií. Giselle jako jeden z mála romantických titulů přežila dobu svého vzniku a zařadila se k nadčasovým hodnotám. Balet Národního divadla uvádí Giselle v tradiční verzi podle Jeana Coralliho, Julese Perrota a Maria Petipy.

nd louskacek

Soubor Opery Národního divadla zve na Adventní koncert 23.12.2012. Tradiční a velmi oblíbené adventní koncerty v Národním divadle přinášejí tu pravou sváteční náladu za zvuku české vánoční hudby. Pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry a vedením sbormistra Jiřího Chvály je přichystána Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Orchestru Národního divadla a Kühnova dětského sboru. Dále jsou nasazeny klasické opery, jako Rusalka, Don Giovanni, Aida, Nabucco, Carmen a Netopýr.

I Laterna magika pro vás hraje v prosinci. Vánoční svátky si můžete zpestřit oblíbenými inscenacemi Kouzelný cirkus a Legendy magické Prahy. Ať už se rozhodnete putovat s klauny v Kouzelném cirkuse za nedosažitelným obrazem krásy nebo poznat naší metropoli jako město opředené legendami a mýty v Legendách magické Prahy, čeká vás nezapomenutelný zážitek z multimediálního divadla, které baví obecenstvo po celém světě již více než padesát let. Doporučujeme představení 26.12. za speciální zvýhodněné odpolední vstupné.

nd kouzelny cirkus

Umělecké soubory Opery, Činohry a Baletu vybírají svůj repertoár nejen z bohatého klasického odkazu, ale vedle domácích autorů se zaměřují i na moderní světovou tvorbu. Laterna magika je svébytným a originálním článkem Nové scény ND.

Národní divadlo je reprezentativní scénou České republiky. Je jedním ze symbolů národní identity a součástí evropského kulturního prostoru.

Návštěva tohoto kulturního stánku byla a je svátkem pro většinu z nás a může nám přinést a navodit důstojnou atmosféru oslav Vánoc, konce starého a začátku nového roku.

Zdroj informací a foto: www.narodni-divadlo.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Křížková: „Bez Popelky si nedovedu představit Vánoce“

krizkova 200U příležitosti jarního turné velkolepého projektu Popelka na ledě jsme oslovili optimistickou zpěvačku Hanu Křížkovou. Dozvíte se nejen spoustu zajímavostí o Popelce na ledě, ale také na vás zajisté dýchne ta v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Svetový Slovák Štefánik v podaní hry Zuzany Mišákovej

stefanik 200„Musel odísť, pretože na tomto svete by už len nadľudsky trpel, pre jeho veľkosť tu nebolo dosť priestoru, pretože v skutočnosti ľudia nič tak nevedia nenávidieť ako veľkosť, priamosť, čistý charakter a nepodkupnú dušu.“ Sarah Claire de Bois de J...


Literatura

Tip na dárek k vysvědčení - Šifry pro děti

sifry perexV nakladatelství EDIKA vyšla kniha pro děti i pro ty, kteří rádi luští a přemýšlí – Šifry pro děti. Jejím autorem je Radek Pelánek, dlouholetý organizátor známých šifrovacích her pro dospělé.

 

...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...