Hudební hvězdy rozsvítí v Domě kultury v Kroměříži Folkové Vánoce

Hudební hvězdy rozsvítí v Domě kultury v Kroměříži Folkové Vánoce

Tisk

folk200Skupina Poutníci, František Nedvěd, Pavlína Jíšová a přátelé vystoupí 1. prosince v Domě kultury v Kroměříži. Pro místní publikum, které se v říjnu dočkalo recitálu Karla Plíhala a které během listopadu ještě uslyší Pavla Foltána, je tak na první prosincový den připraven tříhodinový koncert.

 


Dům kultury v Kroměříži se rozhodl rozdávat první vánoční dárky letos už v úterý 1. prosince - a to v podobě tradičních koncertních Folkových Vánoc. V divadelním sále kroměřížského domu kultury vystoupí od 18 hodin kapela Poutníci, písničkářské sdružení Pavlína Jíšová a přátelé a zejména nestárnoucí bard tuzemské folkové a country hudby František Nedvěd se skupinou Tie Break.
Brněnské Poutníky nejvíce proslavila osmdesátá léta, kdy s kapelou zpíval a hrál jeden z jejích zakladatelů, zpěvák a textař Robert Křesťan. I po jeho odchodu do projektu Druhá tráva si kapela orientující se na country a bluegrass udržela svůj vysoký muzikantský standard a právem dnes patří k legendám žánru.
K veličinám osmdesátých let bezesporu patří i vynikající zpěvačka Pavlína Jíšová, jejíž vokál neodmyslitelně patřil například ke skupině  Sem Tam či Žalman a spol. Zpěvačka se posléze dala na dráhu písničkářky prezentující hlavně vlastní tvorbu a v té zdárně pokračuje i její dcera Adéla Jonášová. Obě dámy můžeme poslední dobou nejčastěji slyšet v dámském triu se zpěvačkou a skladatelkou Petrou „Šany“ Šanclovou - a nejinak tomu bude i na koncertě v Kroměříži.

folk


Celý program Folkových vánoc pak završí další legenda tuzemské country a trampské hudby – František Nedvěd a jeho kapela Tie Break. Skvělému zpěvákovi a výrazné osobnosti kapel Brontosauři či Spirituál kvintet se v polovině devadesátých let povedl na první míru riskantní tah hudebního osamostatnění. Už první  sólová deska Neváhej a vejdi se stala jednou z nejprodávanějších v historii a dokázala, že stejně jako k trampské hudbě má František Nedvěd blízko k moderní country. Na kroměřížském koncertě samozřejmě zazní řada hitů z posledních čtyř desek, ale zpěvák se samozřejmě vrací i k dnes téměř zlidovělým hitům, které hrával se svým bratrem Janem Nedvědem.
Vstupenky na Folkové Vánoce si mohou zájemci rezervovat či zakoupit on-line, nebo na pokladnách v Domě kultury, kině Nadsklepí či Expozici Karla Kryla.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s významnou trenčianskou osobnosťou

atletika 200Trenčiansky športovec v atletike Dušana Čikela, ktorý je rodákom z Beckova.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...


Literatura

Rudý zákon: Jak jsem se stal Putinovým nepřítelem č. 1

Rudy zakon 200Knižní autobiografii s názvem Rudý zákon napsal americký investor Bill Browder. Rozhodl se vyjít na světlo s politickými intrikami, které při svém pobytu v Rusku, kde začal investovat do akcií ruských firem, zažil. Ačkoliv riskoval svůj vlas...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...