ÚSTECKÁ NOC KOSTELŮ

ÚSTECKÁ NOC KOSTELŮ

Tisk

UstiNocKostelu perexProgramem pro děti se otevřely dveře návštěvníkům v kostele Apoštola Pavla, kterému se běžně v Ústí nad Labem říká červený kostel. V tomto kostele, který spoluvlastní a spravují Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská byl uspořádán i koncert smíšeného pěveckého sboru z Neštěmic. Výběr písní a dokonalost provedení dokázala u přítomných navodit pohodovou atmosféru. Po tomto naladění se přítomní seznámili nejen z historií kostela, ale i s jeho přítomností a budoucností.

 

 


Křesťanský kostel Nanebevzetí Panny Marie ( tedy šikmý kostel) zahájil svůj program Mší svatou s májovou pobožností, po které následovaly křesťanské písně v provedení farní mládeže. Ohlášená přednáška P.J. Brože proděkana TF UK na téma Exorcismus (vymítání ďábla) – mýty a skutečnost přilákala velkou pozornost a četnost dotazů po jejím skončení ukázaly, že to je ožehavé téma. Následné koncerty pěveckých sborů z Tisé a Ústí nad Labem byly odměněny za své výkony neutichajícími potlesky, zejména když ústecký sbor zařadil mezi oslavence letošního Roku hudby i ústecké hudební skladatele, kteří také mají svá významná jubilea. Následný program potěšil všechny milovníky historie, protože odborné přednášky o historii kostela se ujal z ústeckého muzea Mgr. V. Houfek a svá slova doplnil i četnými diapozitivy. Po skončené přednášce a zodpovězených dotazů se za zvuku varhan a zpěvu, uskutečnila prohlídka kostela. Poslední akce byly opět křesťanské, nejprve zazněla Modlitba za město a závěr byl věnován Eucharistické adoraci čili klanění, což je jedním z projevů úcty ke Kristu, prováděné při slavnostních příležitostech.

UstiNocKostelu

Ne všechny návštěvníky podvečerního středu města lákaly koncerty a historie. Mnohé „bílé tváře“ zlákalo pozvání na Indiánskou muzejní noc. Pro ty nejmenší byly připraveny hry a různé úkoly, ale také možnost vyzkoušet si jízdu na opravdivém koni. Společně s dospělými pak shlédnout indiánské taneční vystoupení v Císařském sále, v atriu sledovat koňské dovednosti a nakonec se projet v kočáře taženém koňmi po večerním městě. Že se dětem v muzeu líbilo, dosvědčovaly i jejich indiánskypomalované tváře, které si nesly hrdě domů.

UstiNocKostelu1

Spokojeni s Nocí kostelů byli i milovníci sborových zpěvů a historie, ti si odnášeli nové hudební zážitky i nové poznatky z ústecké minulosti.

Jen počasí se nepřizpůsobilo, na dobré náladě většině lidí to ale neubralo, předpověď meteorologů se plně neukázala, i když bez deštníku se nikdo neobešel. Slibovaný silný vítr s lijáky a kroupami si protentokrát nechal svatý Petr až na druhý den. I když při velkých akcích pořádaných ústeckým muzeem už jsme si užili silný vítr, zimu, vedro i povodně, takže žádné velké překvapení.

UstiNocKosteluMuzeum

Foto: web Ústí/Aussig architektura severu a autorka

www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Stypka se draka NEBOJí

Neboj perex28. dubna 2017 vychází nové album Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez s názvem NEBOJ. Už teď je v médiích poprask a jméno Stypka se skloňuje v mnoha pádech, naposledy byl s kapelou viděn v Dobrém ránu s ČT, a jak sám uvádí, poskytuje šest rozhov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Potvrzeno: Změna územního plánu louky Na Hupech nebude!

louka perexZastupitelstvo hlavního města Prahy na svém jednání dne 15. října 2020 potvrdilo, že všechny tři podněty na změnu územního plánu na louce Na Hupech v Praze 12 ze zelené rekreační plochy na veřejnou vybavenost jsou zamítnuty nebo zastaveny.

<...

Literatura

Propast smrti - další případ Kate Marshallové

propast smrti200V listopadu vydalo nakladatelství Cosmopolis třetí případ Kate Marshallové od úspěšného autora Roberta Bryndzy. Kniha nese název Propast smrti a podíváme se v něm na jeden odložený případ, který se však ukáže být součástí něčeho mnoh...

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...