Návštěvníci zámku Úsov prožijí odpoledne jako ve středověku

Návštěvníci zámku Úsov prožijí odpoledne jako ve středověku

Tisk

usov perexRytířskou hru kvintánu, šermířský souboj, přetahovanou, střelbu z kuše i praku si vyzkoušejí návštěvníci Středověkého odpoledne na zámku Úsov v sobotu 21. června od 13 hodin. Prohlédnou si mohou také lovecko-lesnické muzeum i novou pohádkovou výstavu.


„Středověké atrakce na nádvoří lze navštívit až do 17.30 hodin. Kdo se rozhodne pro prohlídku celého zámku, bude mile překvapen. Čeká na něj nově předělaná úvodní část expozice, která se zabývá historií hradu a zámku. K vidění jsou nejen atraktivní dobové kopie zbraní, ale také originální středověké hákovnice, meče a kopí,“ uvedla Miluše Berková, tisková mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku.

Výstava zavede do klasických českých pohádek
Ve třetím patře zámku je velká pohádková výstava. Návštěvníci nahlédnou do pohádek Sedmero krkavců, Čertův švagr, Jak zvířátka stavěla domeček nebo O princezně a drakovi.
„Ocitnou se v Perníkové chaloupce, potkají Šípkovou Růženku, Červenou karkulku, Budulínka, Smolíčka pacholíčka nebo Ošklivé káčátko. Seznámí se s mnohdy už pozapomenutými pohádkami, ale také se zajímavými muzejními exponáty,“ objasnila Berková.
Milovníci pohádek a bubáků se mohou bát také ve Strašidelném labyrintu ve sklepení Vlašimského paláce. O patro výš naleznou Hádanky a hlavolamy pánů z Vlašimi. Děti i dospělé potěší malá zoo na nádvoří s kamerunskými ovcemi, pávy a göttingenským prasátkem.

usov

Lovecko-lesnické muzeum
Úsov patří mezi nejstarší hrady na Moravě a jako jeden z mála v českých zemích byl postaven ve stylu francouzského kastelu. Jak vypadal ve 13. století, připomíná vystavený model původního gotického hradu. Turisty však Úsov láká především tím, že je tam lovecko-lesnické muzeum, jediné svého druhu ve střední Evropě.
„Stálá expozice představuje historii Úsova, ale zejména unikátní sbírku trofejí africké i evropské zvěře,“ láká Berková a zve také na procházku po hradbách, odkud je nádherný výhled do kraje.
V zámeckých komnatách jsou vystaveny přírodovědné sbírky Lichtenštejnů z přelomu 19. a 20. století. Návštěvníci obdivují preparáty vlka, medvědů, srnců, kamzíků, divokých prasat, lišek, koroptví, bažantů, kachen, hus a dalších středoevropských savců i ptáků. V expozici africké zvěře naleznou lva, hlavy gazel, antilop, zeber a žirafy i celý sál kozorožců. Expozice zavede také do říše hmyzu.

Sbírka pytláckých zbraní
Na zámku nechybí ani zbrojnice s ojedinělou sbírkou pytláckých zbraní, které zabavili hajní na lichtenštejnském panství. Mezi unikáty patří také knihovna dřevin, tedy kolekce krabiček ve tvaru knih s plody a listy různých druhů stromů nebo keřů. Jediným zařízeným pokojem v expozici je sál vybavený nábytkem z kořenů stromů. Ve sbírkách se nacházejí přes čtyři tisíce kusů přírodnin, z toho na sedm stovek rohů a parohů.
„V nejvyšším patře zámku mohou milovníci výtvarného umění navštívit stálou galerii obrazů Lubomíra Bartoše, malíře Jeseníků, rodáka z Klopiny u Úsova. Vystaveny jsou především krajinomalby, ale také zátiší a portréty,“ uvedla Berková.
Vstupné na nádvoří, kde se Středověké odpoledne v sobotu 21. června od 13 hodin odehraje, stojí 45 korun. Cena vstupenky do zámku je 90 Kč, dětská vyjde na polovinu. Návštěvníci s platnou vstupenku do zámku se na nádvoří dostanou zdarma.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Středověké odpoledne se odehraje v sobotu 21. června od 13 hodin.

www.muzeum-sumperk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Musím tě zradit

MusimTeZradit200Je to už skoro 35 let od konce komunistické éry a pro nás, kdo jsme v ní žili, je neustále obtížnější, ba nemožnější těm, kdož přicházejí po nás a tu dobu nezažili, vysvětlit, proč jsme tehdy byli smutní a v neustálé depresi. Naštěstí jso...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...