Podcast není jen o rozhovorech, ale může být i hororový!

Podcast není jen o rozhovorech, ale může být i hororový!

Tisk

klekani 200Dnes vám přinášíme tip na podcast Klekání, který v sobě skýtá krátké hororové příběhy v žánrech sci-fi, fantasy, folkloru a pohádek.

 

 

Za touto podcastovou antologií stojí Kristýna Hladíková, Václav Urbánek a Tomáš Sobel. Poslední jmenovaný nám prozradil, že u podcastu Klekání zápasí hodně s tím, že lidé chápou slovo podcast jako „neformální rozhovor u piva nebo kafe.“ Berou to v podstatě jako synonymum. „Klekání je spíše sbírkou audio povídek se 3D zvukem, podobným jako je prostorový zvuk ve filmu, který je „binaurální“ což znamená, že je uzpůsoben poslechu na sluchátka. Mozek posluchače tak využíváme jako dekodér signálu, který pomáhá dotvořit právě prostor pro jednotlivé ruchy,“ popisuje s tím, že Klekání tedy není něco, co by se dalo naplno užit při cestě rušným MHD jen jako podkres pro jinou činnost (obvykle).

Klekání tedy tvoří spíš pro takové „staromilské“ vyhrazené poslouchání. Že se posluchač posadí do ušáku v rohu obyváku, naleje si něco dobrého dle vlastní chuti, nasadí sluchátka a nechá se unášet vyprávěním s hudebním podkresem.

Jak Klekání vzniklo?

Tomáš Sobel vzpomíná, že myšlenka Klekání v něm zrála několik let a heuréka moment nastal na jednom festival Bohemia Prix Radio, kde prezentují tvůrci z českého rozhlasového prostředí svoji novou práci ostatním. Tam viděl prezentaci podcastu týmu BBC History, o artefaktech, které máme z počátků naší civilizace. „Zaujalo mě, že každý díl měl ručně ilustrovaný trailer, tedy rozpohybovaný krátký film. Na takovou věc jsem ale neměl odvahu, a tak mi došlo, že když propojím lehce folklorní a strašidelné příběhy českých autorů s originálními ilustracemi, je to přesně to, co hledám,“ doplňuje.

Měsíc poté zcela náhodou u jednoho, kamaráda ilustrátora, zcela náhodou objevil jeho kolekci ilustrací „sběratelských kartiček“, kterou začal Polednicí a mu v tu chvíli došlo, že využití polednice jako maskota by byl zajímavý nápad. Napsal mu, ale změnil Polednici za Klekánici, protože přeci jen, nadcházející večer spolu nese mnohem víc tajemna a očekávání i strachu. Najednou se to začalo nabalovat.

Původně tedy pracovně projekt pojmenovali Klekánice, která je konec konců „maskotem“ samotného podcastu. Když však Tomáš pak ale seděl nad kopcem jedné nádherné vesničky na Vysočině a z údolí se začalo linout večerní svolávání k modlitbě, došlo mu, že to je něco, co je s naší krajinou spojené více jak stovku let. „V ten okamžik se všechny myšlenky spojily v jednu, z Klekánice se stalo Klekání, které ostatně doprovází každou epizodu na začátku i na konci a oznamuje tak nový příběh. A od toho to zůstalo (měl jsem štěstí, že doména byla v tu chvíli zrovna volná),“ usmívá se Tomáš Sobel.

O čem je nejnovější díl?

Nejnovější publikovaná povídka má název Nový nájemník a její autorkou je Monika Ticháčková. Podle ní je to taková jemně hororová povídka, která by vás neměla nechat klidnými. Takže, když si ji večer pustíte do sluchátek, zvedne vás z postele, přinutí zkontrolovat kukátkem, jestli nikdo nestojí přede dveřmi vašeho bytu a pro jistotu se pořádně zamknout. Je to příběh Pavla, který se po přestěhování snaží sžít se svým novým domovem. Což se mu ale kvůli nejrůznějším podivným okolnostem úplně nedaří. Spíš právě naopak.

„K napsání mě inspirovaly prohlídky bytů, když jsme se před časem stěhovali. Často mě napadalo, co vše už asi ty prázdné stěny pamatují. Když někde žijete dlouho, znáte každé zachrastění klíčů a cinknutí výtahu. Víte, kdy se soused vrací z práce nebo sousedka venčí psa. V novém domě se ale můžete jen domýšlet, proč někdo přechází příliš často právě před vaším bytem,“ popisuje Monika.

klekani novy najemnik

Experimentování se zvukem

Jednotlivé příběhy načítá Tomáš Sobel, kterého na takové tvorbě baví experimentování se zvukem a učení se nových postupů jeho úprav. „Nahrávání zvuků v přírodě a zkoumání, jak vyrobit zvuk připomínající jiný zvuk, popřípadě zvuk, který podprahově bude působit strašidelně,“ upřesňuje. Monika Ticháčková znala předchozí díly podcastu Klekání, věděla, že jeho autoři Václav Urbánek a Tomáš Sobel odvádějí skvělou práci a byla tak opravdu zvědavá na zpracování její příběhu. Přiznává, že při prvním poslechu ji trochu rušil vlastní mozek, který u každého ruchu přemýšlel, jestli to správně koresponduje s tím, jak měla daná scéna vyznít. „Při druhém poslechu už jsem se od toho dokázala odprostit a upřímně jsem s výsledkem moc spokojená. Podobně jsem to měla také s ilustrací, kterou vytvořila Lucie Sobelová přímo k Novému nájemníkovi. Na první pohled mi to přišlo málo temné, spíš roztomilé. Ale vlastně to ladí k odlehčenějšímu tónu vyprávění příběhu a myslím, že Lusym (jak si Lucie říká), odvedla parádní práci,“ dodává.

Kdo by si měl podcast poslechnout?

Tomáš Sobel si myslí, že by si Klekání měl poslechnout každý, komu nevadí se trochu bát a chce objevovat spolu s ním možnosti, které se schovávají v prolnutí vyprávěného příběhu, hudby a ruchů do jednoho díla, které je okrášleno originální ilustrací, ze kterých si pro sebe i jejich posluchače vyrábějí plakáty nebo kalendáře. „Klekání je podle mě ideální pro každého, kdo hledá trochu rozptýlení a chce si odpočinout od každodenního balastu poslechem příjemně hororových originálních příběhů. Jeho autoři ho tvoří už čtyři roky, takže okruh hororů načtených v archivu, je opravdu široký a každý si tam určitě najde to svoje,“ přidává Monika Ticháčková.

klekani kalendar

Podle Moniky tady podobný podcast jako je Klekání chybí. Líbí se jí, jak je to kompletně autorský, ale zároveň profesionálně provedený projekt. Je z toho navíc podle ní cítit ten kus práce – že jsou to nové povídky českých autorů precizně namluvené a opatřené originálními ilustracemi, místo obrázků vygenerovaných umělou inteligencí. V závěru uvádí, že v hlavě už má další strašidelný příběh, a pokud se vše zadaří, tak ho snad příští rok společně zrealizují. „V minulosti jsem se navíc věnovala dabingu – vedle například nejznámějších Hvězdných válek také hororovým kouskům. Mohli jste mě slyšet třeba v Kingově Řbitově zvířátek nebo ve Vymítači ďábla. Tak kdo ví, třeba mě zaslechnete i v některém z budoucích dílů Klekání,“ uzavírá.

Podcast Klekání si můžete poslechnout na webu, tak například i skrze aplikace jako iTunes, Spotify či Google Podcasts.

Více informací:

https://klekani.cz/
https://www.facebook.com/klekani
https://twitter.com/klekani


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Na vánoční kapry se mi vylilo červené víno, říká poslankyně Jitka Chalánková

chalan 200Poslankyně sněmovny Jitka Chalánková (TOP 09) má k jídlu, eufemisticky řečeno, kladný vztah. Ráda jí, ráda vaří, ráda stoluje s celou rodinou, přidává i jednu vánoční historku s kapry polité červeným vínem.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Poslechněte si psychologický thriller Sestra

sestra 200Audiokniha Sestra je psychologický thriller, který podle vydávající Audiotéky ocení posluchači audioknih Ruth Ware nebo Pauly Hawkins. Je to opravdu tak?

 

...

Literatura

Priestleyho další duchařina je tentokrát načichlá rybinou
ImageDalší dávku Příšerných příběhů pro děti, které milují duchařské historky, přiváží tentokrát prastará shnilá Černá loď s roztřepenými plachtami, proděravělá, jako kabát prožraný moly. Venku z...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...