Priestleyho další duchařina je tentokrát načichlá rybinou

Priestleyho další duchařina je tentokrát načichlá rybinou

Tisk
ImageDalší dávku Příšerných příběhů pro děti, které milují duchařské historky, přiváží tentokrát prastará shnilá Černá loď s roztřepenými plachtami, proděravělá, jako kabát prožraný moly. Venku zuří bouře, vítr kvílí jako raněné zvíře - co se na chvíli posadit ve staré krčmě na pobřeží Cornwallu ke krbu, v němž divoce plápolá oheň, a nechat se spolu s dospívajícími sourozenci Katkou a Ethanem unášet strhujícím vyprávěním podivného návštěvníka Thackeraye?

Příšerné příběhy z Černé lodi
britského spisovatele, ilustrátora a karikaturisty Chrise Priestleyho (1958) jsou volným pokračováním úspěšných Příšerných příběhů strýce Montaguea (Argo 2011). Podobně jako ony jsou autorovým holdem E. A. Poeovi a určeny jsou mladému čtenáři ve věku od dvanácti let. Pochmurnou atmosféru knihy opět doplňují trefné „stínovité“ ilustrace Brita Davida Robertse (1970).

V uzavřeném prostoru lodi se hrůza šíří rychleji. A není před ní kam uniknout…

V jedenácti povídkách narazíte na ošlehané námořníky, přízraky, piráty i mořské obludy. V jednom z japonských přístavů se stanete svědky vzniku hrůzného démonického tetování.
A je docela možné, že po přečtení vaše dítko nebude nikdy jíst šneky.

Image

Počítat můžete s tím, že Priestley vaše ratolesti nebude rozmazlovat přecitlivělými pohádkovými happyendy. Naopak - na konci knihy vyjeví nejen děsivou pravdu o charismatickém vypravěči Thackerayovi, ale překvapí také odhalením tragického osudu Katky a Ethana, s nimiž se během četby váš synek nebo dcerka pravděpodobně trochu ztotožní… Stoprocentně mrazivý literární zážitek.

Knihu vydalo nakladatelství Argo v roce 2011, překlad Vít Penkala, 220 stran.
Foto: Argo
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pouliční slavnost už nebude mezi auty. Malostranské náměstí ožije!

parko200Z dolní části Malostranského náměstí by už letos mělo zmizet parkoviště. Mluvčí a iniciátorka petice za odstranění parkoviště z Malostranského náměstí Kateřina Bursíková Jacques je za to ráda. Nyní je třeba řešit podobu náměstí. Těší se, že zářijová akce...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mia, měsíční paprsek, je zpět

clona200V roce 2015 jsme se poprvé seznámili s norským spisovatelem Samuelem Bjorkem. Setkání bylo poměrně děsivé - už jen samotný název knihy V lese visí anděl byl velmi ponurý a řešil případy vražd malých šestiletých holčiček, které pachatel oblékal do panen...


Literatura

Výpověď tří sester - jejich životy a lásky

jsme prece sestry perexDie Welt zhodnotil tuto knihu stručně: „Poutavý rodinný příběh“. Nerada opisuju z knih a používám myšlenky někoho jiného, nemá se to dělat, je to neetické. A navíc vy čekáte můj názor. Ale s tím, co jsem si přečetla ...

Divadlo

Kouzelný rodinný muzikál podle knihy Roalda Dahla

Matilda200V roce 1988 vydal hvězdný anglický romanopisec Roald Dahl knihu, která se vedle jeho dalších dětských knížek jmenuje vlastně obyčejně. Posuďte sami: Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu, Fantastický pan Lišák – a Matilda. Příběh malé hol...

Film

Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

bezva zenska na krku 200V kinech se od 13.října objeví nová česká romantická komedie Bezva ženská na krku od režiséra Tomáše Hoffmana. Jedná se o velice příjemnou záležitost s kvalitním hereckým zastoupením.