Pusťte si do uší 100 myšlenek Václava Havla

Pusťte si do uší 100 myšlenek Václava Havla

Tisk

vaclav havel audiokniha 200100 slavných i méně známých, ale důležitých výroků Václava Havla. Vět, které vstoupily do dějin a o kterých má smysl přemýšlet i dnes.



„Nejsme jako oni a nikomu se nebudeme mstít.“

„Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.“
„Naše země nevzkvétá.“ – „Nevím, zda vím, co je to zázrak.“

Pavel Kosatík vybral stovku Havlových výroků, které považuje z různých důvodů za charakteristické, a okomentoval je v dvojím kontextu. Jednak v onom dobovém, v kterém byly vysloveny, jednak v současném.

Václav Havel byl mužem slova a pera. Dávno předtím, než ve svém prvním prezidentském projevu oslovil obyvatelstvo větou „Naše země nevzkvétá“, objevil v sobě schopnost dříve a přesněji než jiní pojmenovat situaci, v které se společnost nacházela.

V šedesátých letech lidé s nadšením chodili do divadel na jeho absurdní hry, v kterých tematizoval plytkost soudobého jazyka, především toho, kterým se snažila kontrolovat situaci tehdejší stranovláda.

V sedmdesátých letech, v nuceném disidentském ústraní, se vypracoval v brilantního esejistu, jehož hlavním tématem tentokrát byl především oportunismus takzvaného obyčejného člověka. Svou schopnost komplexně myslet a myšlené pregnantně formulovat Václav Havel osvědčil i za převratu v listopadu 1989. Udělala z něho vůdce revoluce. A kdo pamatuje roky, kdy byl prezidentem, ten si vzpomene, že i tehdy se na Havlova slova cekalo. Byl schopen vyjádřit, nač jiní pouze mysleli nebo co tušili. Vyjádřit to nejenom za sebe, ale i za ne. Po mnoho let dokázal být člověkem, který slovy ostatní spojoval.

Jeho věty stále žijí v našem „povědomí“, což však někdy bývá život ošidný. Nezaručuje cizím
myšlenkám, že si je necháme proniknout do svého srdce. Často „spěcháme“ a jen registrujeme to, co bychom právě tak mohli i vnímat…

A tak je tato kniha výzvou ke zpomalení času. K zastavení nad stovkou Havlových výroků, tak jak v rozmezí víc, než půlstoletí spoluutvářely historii naší země. Stejně jako u předchozího projektu 100 x TGM, na který 100 x Václav Havel navazuje, jsou i tentokrát prezidentovy myšlenky doplněny komentářem, který chce pomoci pochopit okolnosti jejich vzniku a hlavně naznačit, v čem mohou být užitečné dnes.

vaclav havel audiokniha

Pavel Kosatík: 100 x VÁCLAV HAVEL
Čtou: Ladislav Špaček a Lukáš Hlavica
Celkový čas: 6 hodin 43 minut
Knižní předloha vyšla v roce 2019 v nakladatelství Universum.
Audioknihu vydal Radioservis, a.s. ve spolupráci s Euromedia Group.

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-603763-pavel-kosatik-100-x-vaclav-havel


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Radka Fišarová: Obdivuji svobodné matky

fisarova perexPatří k našim nejvyhledávanějším muzikálovým herečkám, stala se první tuzemskou Evitou a už několik let se těší přezdívce česká Edith Piaf, neboť písně slavné šansoniérky interpretuje opravdu skvěle, jak se můžete přesvědčit na jejích koncer...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Seznamte se s životopisem Agathy Christie

vlastni zivotopis 200Co do brilantnosti předčí postřehy pana Hercula Poirota jedině jeho stvořitelka: nejprodávanější autorka všech dob, znamenitá Agatha Christie!

 

...

Literatura

Festival Čtení ve vlaku se blíží!

Třetí ročník festivalu přivede celkem dvaadvacet českých spisovatelů do pražských příměstských vlaků. Během čtyř dní (19.–22. září 2016) budou mít cestující třiceti spojů možnost poslechnout si autorská čtení v netradičním prostředí vlakového vagonu.

...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Dokument Tempos se dostal na Netflix. Nahlédněte do zákulisí třicetileté kariéry rapera Rytmuse i vy

Tempos 200Celovečerní dokumentární film Tempos o 30leté historii hip hopu v Čechách a na Slovensku s nejvýraznější osobností této scény Patrikem „Rytmusem“ Vrbovským v čele se dostal na Netflix a hned po prvním týdnu se dostal do 10 TOP v Česku. Dokument přin...