Na světě je spousta lidí, kteří touží být strojem

Na světě je spousta lidí, kteří touží být strojem

Tisk

byt-tak-strojem 200V nakladatelství Práh vyšla zajímavá kniha Být tak strojem s podtitulem Putování mezi kyborgy, utopisty, hackery a futuristy, kteří řeší skromný problém lidské smrtelnosti.

 

 

 

Na knize mě velmi zaujala anotace, kde se píše: „Lidstvo vždy fascinovala představa nesmrtelnosti a asi nikdy ho fascinovat nepřestane. Už několik tisíc let starý bájný Epos o Gilgamešovi zmiňuje touhu nalézt recept na věčný život a tato touha přetrvává dodnes.“ Upřímně jsem moc nevěděla, co od tohoto titulu čekat, ani jsem neznala jeho formu – zda jde o beletrii, odbornou literaturu nebo něco jiného.

Nakonec třetí varianta byla správná – jednalo se o putování po laboratořích, konferencích protkané setkání s velmi zajímavými lidmi, kteří vidí budoucnost úplně jinak. V knize najdete celkem 16 kapitol, které se dotýkají témat, jako je singularita, stroje, roboti, biologie, víra nebo nesmrtelnost. Z některých kapitol až mrazí, se zatajeným dechem jsem například četla o návštěvě v zařízení pro kryogenní uchovávání těl nebo o takzvaných biohackerech, kteří se nebojí vylepšovat své tělo.

Mnohdy jsem měla opravdu dojem, že čtu o scénáři k nějakému sci-fi filmu a těžko jsem si dokázala představit, že popisovaní lidé opravdu existují. To se týká především transhumanistů a dokazuje to například tato ukázka: „Tim trpělivě zakroutil hlavou. „Ale to není jenom náboženská myšlenka, kamaráde. Zeptej se jakéhokoli transgender člověka. Řekne ti, že je uvězněný ve špatném těle. Ale já, já jsem uvězněný v těle. Všechna těla jsou pro mě špatná.“ (str. 170)

Autor je při svém putování velmi zvídavý, musel hodně cestovat a zažil také nejedno dobrodružství. Moc se mi líbilo, jak vše dokázal předat i popsat, jednalo se o velmi zajímavé čtení, které (naštěstí pro něj i pro čtenáře) není tak moc náročné. Navíc v knize netají svou skepsi a nepochopení, takže se občas i zasmějete.

Kniha Být tak strojem byla pro mě milým překvapením a čtení jsem si moc užila.

Mark O'Connell je přispěvatel do prestižních časopisů The New Yorker nebo The New York Times Magazine a napsal už několik knih, ve kterých se věnuje technologiím. Žádná z nich ovšem nezaznamenala tak obrovský úspěch jako kniha Být tak strojem, nominovaná na několik prestižních světových cen (vítěz Wellcome Book Prize 2018).

byt-tak-strojem

Být tak strojem
Putování mezi kyborgy, utopisty, hackery a futuristy, kteří řeší skromný problém lidské smrtelnosti
Autor: Mark O’Connell
Překlad: Jiří Petrů
Žánr: fejetony,
Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2019
Počet stran: 254
Hodnocení: 88 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/byt-tak-strojem


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Genny Ciatti: Mám horkou italskou krev

Genny Ciatti 1 perexSympatická zpěvačka a herečka s italskými kořeny Genny Ciatti Vám v následujícím rozhovoru prozradí, jak se jí líbí její role v muzikálu Srdcový král, který měl v září premiéru v Divadle Kalich, a jaké jsou její plány na blí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Margaret Ann Lembo: Andělé drahých kamenů

andele drahych kamenu na webSpojení energie drahých kamenů a andělů, tedy spíše symboliky obou dvou ezotericky velmi silných záležitostí, je něčím, co rozhodně upoutá pozornost. Jala jsem se pátrat po tom, s čím vším lze takový křišťál, citrí...


Literatura

Mia, měsíční paprsek, je zpět

clona200V roce 2015 jsme se poprvé seznámili s norským spisovatelem Samuelem Bjorkem. Setkání bylo poměrně děsivé - už jen samotný název knihy V lese visí anděl byl velmi ponurý a řešil případy vražd malých šestiletých holčiček, které pachatel oblékal do panen...

Divadlo

RockOpera natočila klip k Tróje bájné. Jeviště divadla se změnilo na filmové studio

troja bajna 200RockOpera Praha představuje videoklip ke skladbě Trója bájná z rockové opery Trója. Objeví se v něm Eva Urbanová v roli bohyně Artemidy, Pavla Forest jako věštkyně Kassandra a herečka Jenn Kirk, která má symbolizovat Tróju. „Rozhodli jsme...

Film

Argo – filmový podfuk o skutečné misi aneb když jsou Američáně stále nepoučitelní?!

argo ben affleckV těchto předvánočních dnech přichází do českých kin filmový thriller se záhadným názvem ´Argo´, který byl natočen na základě odtajněné pravdivé události, kterou si mnozí z nás možná ještě pamatujeme. V době, kdy vrcho...