Skamaraďte děti s abecedou

Skamaraďte děti s abecedou

Tisk

kamaradi z abecedy200Pro všechny rodiče malých dětí, které již brzy čeká škola a boj s psaním a čtením, je tady výborná publikace s názvem Kamarádi z abecedy. Za knihou, do které se může kreslit, čmrkat i obtiskovat obarvené prsty, stojí výtvarník František Petrák a básník Radek Malý.

 

 

Cílem této knihy je naučit děti vysázet „písmenkovou zahrádku“ nenásilným a naopak příjemným způsobem. Koncept knihy je takový, že na pravé straně nalezneme nakreslené písmenko a k němu básničku. Ta se týká obrázku a přináší zajímavý příběh. Na levé straně se pak mohou děti vyřádit při plnění zajímavých úkolů – spojování číslic, obtahování písmen, dokreslení panáčků a podobně. U písmenka V mohou prstem obtiskovat klaunské nosy a u posledního Z je čeká bonus v podobě možnosti začmrkat celou stránku.

Ilustrace jsou ze štětce Františka Petráka, který přiznává, že ho písmenka zaujala a inspirovala už v první třídě. Jde to vidět, protože kresby jsou propracované a hravé. Písmenka mají obvykle lidskou podobu a doplňuje je například dlouhý nos, copy či dýmka. Nechybí spousta barviček a dobrých nápadů.

Čtyřveršové básničky byly psány až k jednotlivým obrázkům, čímž se Radkovi Malému podařilo vtisknout obrázkovým písmenům duši a zosobnit je. Potkáme zde šašky, fakíry, Indy, slečnu Sisi i strašáka z pole. Básničky nejsou složité a krom toho, že podněcují fantazii, dětem jistě obohatí slovní zásobu. A to nejen o cirkusová slova typu fakír či principál, ale třeba o fintidlo nebo světáka. Malým mínusem se mi zdá použití některých slov těžkých na výslovnost – nabubřelá či cingrlátka.

J jak háček se tu věsí,
ocásek má ještěří.
Usmívá se: odložte si!
Nikdo mu však nevěří!

Skvělou manipulaci s knihou zajišťuje kroužková vazba. Nejen za ni je zodpovědný typograf Martin T. Pecina, jenž je autorem grafické úpravy. Volba písma i barevné orámování zatím bílých stran určitě stojí za pochvalu. Na začátek knihy si může dítě s pomocí rodičů nalepit svou fotku a vypsat údaje jako je jméno, věk a bydliště. Určitě stojí za to ji po použití schovat a později se kochat prvními pokusy o psaní.

kamaradi z abecedy

František Petrák se celý život zabývá jak výtvarnou tvorbou (malba, kresba, grafický design), tak prací pro děti (ilustrace, loutkové divadlo). Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, na které nyní působí. Také vyučuje grafický design na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho ilustrace jsme nyní mohli najít například v časopise Sluníčko.

Radek Malý je básník, překladatel a autor knih pro děti. Za jednu z nich s názvem Listonoš vítr loni získal Magnesiu Literu. Vydal pět básnických sbírek a je nositelem Ceny Jiřího Ortena. Je pedagogem na Univerzitě Palackého v Olomouci a vyučuje také na Literární akademii.

D pochoduje do dálky...
Jde od nás, nebo k nám?
Dopis, co utek z obálky
a doručí se sám

Kamarádi z abecedy
Autoři: František Petrák a Radek Malý
Typografická úprava: Martin T. Pecina
Jazyková redaktorka: Iva Šemberová
Počet stran: 72
Nakladatelství: Host – vydavatelství, s.r.o., 2012
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: nakladatelství Host


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová rozdělila české muže do čeledí a druhů. Kopne svou nejnovější knihou do vosího hnízda?

SY 3Kniha Sylvy Lauerové, autorky, o níž se říká, že ráda boří společenská tabu, právě vychází. Bohatě ilustrovaný Experimentální atlas mužů, vtipně parodující vědeckou publikaci, se tváří jako kniha, která by měla sběratelkám i sběratelům pomoci při odchytu, k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Williama Wistinga čeká další případ

na dne 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla další detektivka s komisařem Williamem Wistingem. Tentokrát se jedná o jedenáctý díl s názvem Na dně.

...

Literatura

Pozor, Sleduje tě!

sleduje te 200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr napínavou detektivní knihu Sleduje tě britského autora Charlieho Gallaghera, která by rozhodně neměla ujít vaši pozornosti, holdujete-li tomuto žánru.

...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Herec Juraj Kukura měl nejen talent, ale i štěstí na příležitosti a režiséry

juraj kukura 200Jedním z nejpracovitějších a nejšarmantnějších slovenských herců, který netočil jen na Slovensku nebo v Česku, ale od poloviny 80. let minulého století prakticky po celém světě, je zcela určitě Juraj Kukura. V Česku ho zpočátku prosla...