Přečtěte si upřímnou zpověď velitele z Wagnerovy armády

Přečtěte si upřímnou zpověď velitele z Wagnerovy armády

Tisk

bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu200V nakladatelství Alpress vyšla unikátní kniha odhalující fungování Wagnerovy armády, tedy organizace označované jako spolek a soukromá vojenská společnost.

 

 

 

Autorem knihy Bojoval jsem v řadách wagnerovců je Marat Gabidullin, který odešel z ruské armády a následně vstoupil do Wagnerovy armády. Nejprve popisuje, jak k tomuto rozhodnutí dospěl a poté čtenáře přenáší doslova na bitevní pole, tedy do Sýrie. Nebere si zde žádné servítky, je upřímný a popisuje vše tak, jak to je. Z jeho vyprávění mnohdy mrazí, a především je zajímavou sondou například od myšlení těchto vojáků.

„Do boje se odchází s nadějí, že člověk smrt obelstí a vyhne se utrpení. Strach zvyšuje napětí, vzniká nepotlačitelná chuť praštit sebou o zem, schovat se do díry a už se z ní nehnout. Ale povinnost splnit daný úkol nutí překonat se, vyšplhat až nahoru, zmocnit se toho zasraného opevnění, zabít ty, co ho brání, a sám přitom zůstat naživu.“ (str. 142)

Při čtení jsem Marata obdivovala především za to, že se nebál jít takzvaně s kůží na trh, protože důsledky mohou být různé. To si on sám moc dobře uvědomuje, což je patrné především z doslovu. Jinak jsem si k němu však nedokázala vytvořit sympatie a nějak mi vnitřně nešlo schvalovat jejich postupy. Ale to je jen můj dojem, a navíc si nemyslím, že to bylo účelem knihy, aby s Maratem Gabudullinem lidé stoprocentně souhlasili a adorovali jej. Ostatně i v úvodu se píše, ať čtenáři nečekají, že v knize najdou zpověď viníka a že vyprávění v sobě nese rozpory, které autora pronásledují.

Nejsem si úplně jistá, komu přesně je tento titul určen a kdo jej nejvíc ocení. Já na ni byla zvědavá, protože si myslím, že je unikátní a nabízí něco, co je většině lidí skryto. Odhaluje tak to, co většina lidí jen tuší. Čekala jsem, že bude kniha více o Ukrajině, ale i to, co popisovala, bylo silné a velmi zajímavé. I když na mě některé popisy byly místy zdlouhavé, četla se moc dobře a jsem ráda, že se ke mně ten Maratova zpověď dostala.

Marat Gabidullin (1966) je bývalý voják ruské armády. V roce 2015 vstoupil do Wagnerovy armády a brzy povýšil z řadového vojáka do velitelské hodnosti. Účastnil se bojů na různých místech, zejména v Sýrii proti Islámskému státu a na Donbasu. Je prvním členem z řad wagnerovců, který veřejně promluvil o fungování celé skupiny. Dnes žije ve Francii, kde mu byl udělen azyl.

bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu

Bojoval jsem v řadách wagnerovců
Osobní zpověď velitele ve wagnerově armádě
Autor: Marat Gabidullin
Překlad: Hana Polívková
Žánr: osobní zpověď
Nakladatelství: Alpres
Rok vydání: 2023
Počet stran: 240
Hodnocení: 75 %

https://www.alpress.cz/bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„To dobré jsme nechali z minulého ročníku a přidali k tomu další zajímavé věci.“ lákají organizátoři Holešovské Regaty

altChcete si sjet vodní lávku na trakaři či kole a u toho poslouchat Tomáše Kluse? Dát si díky Kultuře21 Holešovského utopence? Už za 29 dní máte možnost, protože necelý měsíc nás dělí od druhého ročníku festivalu Holešovská Regata, který nenabízí jen hudbu, ale i s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hrůzyplná četba, u které budete drkotat zuby a okusovat si nehty

Zuby nehty 200Již dlouho jsem nečetla žádný pořádný horor ani strašidelný příběh. Jsem ale fanouškem mistra filmového hororu Alfdeda Hitchcocka a spisovatele Stephena Kinga, jenž je autorem několika excelentních knih toh...


Literatura

Deset malých králíčků

lovec kraliku perexZatím co si Joona Linna dva roky ve věznici posiloval a chystal se na novou kariéru zahradníka, zločin ve Švédsku neustal. Známá literární dvojice Lars Kepler se po odbočce s mysteriózním thrillerem Playground vrací ke svému staré...

Divadlo

Mohou se ženy vyrovnat s následky války?

Trojanky perexTrójské ženy žily deset let uvězněny ve zdech opevněného města. Pak jsou hradby zbořeny. Ony ale svobodu nezískají, místo ní přichází nové vězení – jsou vytrženy ze svých domovů a vrženy do kultury, jejímž jazykem nemluví.

Film

Matouš Ruml a Eva Toulová jako zamilovaný pár filmu Superžena

Superzena perexMájová nálada dorazila i na plac nového celovečerního filmu Superžena, ve kterém tvůrci natáčeli stěžejní vztahové scény snímku s Matoušem Rumlem a režisérkou Evou Toulovou. Hned v prvním obraze, který se natáčel ve Štramberském hotelu...