Každý se může ocitnout V pasti

Každý se může ocitnout V pasti

Tisk

v pasti200V pasti je název poslední knihy Kláry Janečkové. Ta vyšla v nakladatelství Ikar a najdete v ní devět příběhů ze života.

 

 

 

Jak Klára Janečková prozradila i v našem rozhovoru, jedná se o příběhy z její praxe psycholožky a v této knize ji její povolání zcela ovlivnilo. Hrdinové podle ní mají společný mají osud, dostanou se do pasti, ať již záměrně či bez vlastního zavinění a musí se z ní dostat. „Silné příběhy dnešních dnů. Jak jsme dohledatelní v dnešním světě, jak neopatrně zacházíme se svým soukromým životem, jak moc jsme důvěřiví,“ dodává.

Přečtěte si rozhovor s autorkou knihy: „Psychologie je poslání, psaní je láska.“

Jednotlivé příběhy mají nejrůznější hrdiny i děje, což činí knihu opravdu zajímavou. Hned první příběh je přímo vyprávěním Kláry, v dalším poznáváme puberťáka Jakuba, a především jeho spolužáky, ve třetím figuruje starší muž, jinde jde zase o rodinné vztahy nebo kariéru. Příběh Madlen se dotýká tématu stalkingu, Ivana bojuje s přístupem ostatních k její slepotě a například Erika se potýká se slávou.

„„Že ty všechno posereš,“ řekla Ivance Marcela, nejstarší sestra, když pro ni přišla do šatny. Ivanka si ze skříně brala školní tašku. Sestřina slova ji ranila. Za pád přece nemohla.
„Ale byla výborná,“ zastala se jí asistentka. „Zpívala jako nikdy předtím.“
„To ano,“ souhlasila Marcela. „Dokonce i matka byla spokojená. Otec měl slzy v očích, to jsem ještě neviděla,“ připustila.
Ivanku její slova potěšila. „Báli jsme se, že to bude trapas,“ sdělila Marcela. „Až na ten pád byla výtečná.“
„Musíte Ivanku více chválit. Je to šikovná holka. Zvládá tolik věcí,“ asistentka Ivanku bodře plácla po hřbetu ruky. „Užij si víkend. V pondělí ti končí školní rok,“ připomenula. (str. 154)

Po přečtení jsem měla dojem, že by knihu mohli ocenit především ti, kteří se v ní najdou a že by jim mohla i dodat odvahu udělat nějaké kroky. To Klára Janečková potvrdila s tím, že kniha má být „kuchařkou“ co si počít, když se staneme obětí kyberšikany, když šlápneme vedle a nevíme, jak z toho ven.

Každý z příběhů je svým způsobem strhující a já jsem se do něj opravdu rychle začetla a musela pokračovat dál. Díky tomu jsem V pasti přečetla za jedno odpoledne, ale zůstalo ve mně rezonovat ještě dlouho poté.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Začtěte se do povídkové knihy V pasti

Klára Janečková se narodila v roce 1979 ve Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem. Vystudovala psychologii na UPOL v Olomouci a nyní pracuje jako školní psycholožka na dvou velkých základních školách, zároveň působí jako lektorka psychologie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Publikovala odborné články i povídky do časopisů.Volné chvíle tráví cestováním, ráda navštěvuje nové země a poznává nové lidi, inspiruje se k dalším příběhům. Žije s dcerou Milly ve Zlínském kraji. Miluje zvířata, hudbu a jógu. Dosud jí vyšlo deset románů. Z toho v Euromedia Group vydala její bestsellery Osudová posedlost, Manželské okovy, Unesená, Temnota, Prokletý původ, Deník Gréty Kaiserové a Pád do tmy a Vítěz.

v pasti

V pasti
Autor: Klára Janečková
Žánr: beletrie, současná česká literatura
Nakladatelství: Ikar (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 248
Hodnocení: 86 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/608735-v-pasti.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Komu se dá v dnešní době věřit?

komu se da verit 200V nakladatelství Host vyšla nedávno další populárně naučná kniha, tentokrát s názvem Komu se dá věřit a podtitulem Jak nás technologie sblížily a proč by nás mohly zase rozeštvat. Autorka Rachel Botsmanová v ní předkládá velmi z...


Literatura

Kdopak se baví - všechno je propojené

Kdo se baviAčkoliv se hlavní postavy vůbec neznají, jsou z jiných krajů a společenských vrstev, přesto se jejich životy až osudově protnou. Jejich příběhy jsou jeden absurdnější než druhý - nejdříve se s nimi seznamujeme v jednotlivých, napohled spolu nesou...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby

altDevátý ročník výjimečné události pro všechny milovníky malých hudebních a divadelních skupin se už blíží. Druhý srpnový víkend v Miroticích bude patřit loutkám, performerům, alternativní hudbě a především příjemné atmosféře. Na co všechno se návšt...

Film

Dny evropského filmu 2022

def22 perexZačalo jaro, a byť jitra jsou stále chladná, filmové fandy snad rozehřejí chystané DNY EVROPSKÉHO FILMU 2022, první vlaštovka oznamující, že se snad dočkáme i dalších filmových přehlídek a festivalů. Začínají ve středu 6. dubna v Praze, v dalších ...