Do Číny z pohodlí vašeho gauče

Do Číny z pohodlí vašeho gauče

Tisk

couchsurfing v cine 200Nakladatelství Kazda přineslo na český trh další knihu novináře a nadšeného cestovatele Stephana Ortha Couchsurfing v Číně.

 



Stephan Orth se po Íránu a Rusku vydal do Číny, aby zde prostřednictvím couchsurfingu, jehož podstatou je spát u někoho doma na gauči, poznal, jak tato supervelmoc funguje. A poznal to málem už při získávání víza, kde raději vše důležité zamlčel.

Na mě nejvíc udělal dojem popis čínského sledovacího systému v podobě aplikace Sezame Credit. Ten na mě působil jak z nějakého špatného sci-fi filmu a opravdu mě mrazilo a naskakovala mi husí kůže. Člověk v něm ztrácí body, pokud například neplatí včas dluhy, jde na červenou, nebo sleduje porno na internetu. A za dobré skutky jde zase body získat. „Celý život podle principu jakéhosi hodnocení bonity, mocný nástroj pro řízení lidského jednání, snížení kriminality, ale také k vynucování nepodmíněné poslučnosti vůči státu," popisuje autor na straně 40.

Fascinovaly mě také popisy různých technických vymožeností a podobných sledovacích prostředí, tak také autorových zážitků. Velmi zajímavou postavou na jeho cestě byla jedna policistka, reportérka internetové televizní show Nora nebo umělkyně Lin nesouhlasící s režimem a bojující s matkou. Všechny tyto postavy mají něco do sebe a dávají dohromady velmi zajímavou mozaiku. Názor si však musí každý čtenář udělat sám.

Couchsurfing v Číně jsem zase zhltla, ale četl se mi o něco hůře méně než předchozí Írán. Ale rozhodně se jedná o zajímavé nahlédnutí pod jednu velkou poklici.

Stephan Orth, ročník 1979, pracoval jako redaktor v dovolenkovém resortu pri redakci Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Orth žije v Hamburku, ale procestoval už 70 zemí a čtyřikrát pobýval delší čas v Číně. S couchsurfingem začal v roce 2004. Nakladatelství Kazda již vydalo dvě jeho úspěšné knihy: „Couchsurfing v Íránu“ a „Couchsurfing v Rusku“, za kterou dokonce dostal knižní cenu ITB.

couchsurfing v cine

Couchsurfing v Číně
Autor: Stephan Orth
Překlad: David Krásenský
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 277
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/couchsurfing-v-cine/

Až do 1. března můžete knihu vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/20236-couchsurfing-v-cine-soutez


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

VĚŘILI BYSTE… KNIHA PRO CELOU RODINU PRO POUČENÍ I ZÁBAVU

verili byste 200Není to knížka, na jakou jsme zvyklí, jsou to vlastně čtyři různobarevné sešity s tuhým obrázkovým přebalem. Což také znamená, že ji mohou číst najednou čtyři čtenáři. Děti zaujme velké množství barevných obrázků a dospělí se dozvědí ...


Literatura

Bůh chodí po světě vždycky inkognito

buh chodi po svete inkognito„Lidi nezměníš. Můžeš jim jen ukázat cestu a probudit v nich chuť se po ní vydat.“ Dalo by se říct, že tahle věta dokonale vystihuje podstatu a hlavní myšlenku knihy. Někomu stačí málo, jin...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

RETRO: Rozhovor Francise Forda Coppoly
ImageSedmdesátá léta  se stala zlatým obdobím amerického režiséra Francise Forda Coppoly, který proslul zejména filmovou adaptací Kmotra, jehož první díl byl oceněn třemi oscarovými soškami. Mezi prvním a druhým dílem této mafiánsk...