Vyšly Deníky Alana Rickmana – můžete nakouknout do života génia záporných hrdinů

Vyšly Deníky Alana Rickmana – můžete nakouknout do života génia záporných hrdinů

Tisk

big deniky-alana-rickmana-v80-499588 (2)Po roce, kdy Deníky vyšly ve Velké Británii, se poprvé dostávají také k českým čtenářům. Alan Rickman ztvárnil mnoho záporných hrdinů a do povědomí diváků se dostal především svou první filmovou rolí Hanse Grubera ve Smrtonostné pasti. Následně se dostal do širší popularity dokonalým ztvárněním profesora Snapea ve filmové sérii Harry Potter.

Alan Rickman ztvárnil mnohačetné charaktery a právem patří do Královské shakesparovské společnosti

Díky své formě jsou Deníky určeny především pro skalní fanoušky Alana Rickmana, které zajímá jeho život do úplného detailu. Mohla by zaujmout i ty, kteří mají silné zaujetí pro britská divadla a zajímají je zákulisní drobnůstky. Nakonec i to jde z knihy cítit – Alan byl nejraději právě na prknech divadel, oproti tomu u nás je naopak známý především z filmů.

Alan Rickman začínal kariéru herce na prknech divadel začátkem sedmdesátých let, než se dostal na obrazovky. Do filmu se poprvé dostal až koncem osmdesátých let v akčním thrilleru Smrtonosná past. Zde si zahrál po boku Bruce Willise, kterého tento film taktéž celosvětově proslavil. Po této roli střídal běžné hrdiny s těmi zápornými a pro fanoušky je tak neodmyslitelně spjat jako zlomyslný šerif z Nottinghamu v Robinu Hoodovi nebo v sérii Harry Potter jako věčně sarkastický a cynický profesor Snape.

Jste-li nadšencem jednoho dvou filmů, knihu čtěte spíše jako poznámky zajímavého člověka

Pro čtenáře, kteří nesledovali Rickmanův filmový vývoj, budou Deníky velmi hutnou knihou, pokud ji budou číst souvisle a lineárně všechny pasáže. Pravděpodobně je také budou mnohé úryvky nudit nebo se budou ztrácet v neznámých jménech, kterých je v knize opravdu požehnaně. Sice jsou Deníky opatřeny poznámkami a doplňujícími informacemi, které v mnoha případech uvádí kdo je kdo, ale i přesto jde spíše o zápisky z diáře než skutečné deníky. To je asi jeden z hlavních problémů celé knihy – pokud neznáte úplný kontext, budete se ztrácet.

Předmluva byla napsána Alanovou dlouholetou přítelkyní, herečkou Emmou Thompson. Ta si také zahrála v sérii Harry Potter, kde ztvárnila profesorku jasnovidectví Sibylu Trelawneyovou. Předmluva stejně jako následující kapitoly naznačuje, že Rickman je výtečný pozorovatel dění na place i mimo něj. Člověk s notnou dávkou sebeironie a sebekritiky. Doslov pak napsala jeho celoživotní partnerka a spřízněná duše Rima Horton. V něm ve zkratce popisuje poslední rok života Alana Rickmana, který zemřel na rakovinu.

Nadšenci profesora Snapea by neměli čekat mnoho úryvků z natáčení

Kdo očekává, že bude číst o spoustě zmínek ze světa Harryho Pottera, bude s největší pravděpodobností zklamán. Informace z natáčení HP jsou sporadické a v textu se objevují pouze minimálně. Rozhodně nečekejte něco ve smyslu nedávno vydaného textu Toma Feltona, který ztvárnil postavu Draca Malfoye ve stejnojmenném filmu jako Alan Rickman.

Alan Rickman ve svých deníkových poznámkách sarkasticky popisuje kulturní události a udílení cen. Zaznamenává běžné věci a zážitky jako posezení s přáteli, své nemoci, návštěvy pohřbů. A celé je to protkané suchým anglickým humorem a notnou dávkou herecké sebekritiky. Překvapivě dost často Alan Rickman komentuje britské politické dění – zejména špatnou vládu Margaret Thatcher, nevyhýbá se ani podobně neoliberálně smýšlejícímu Reaganovi. Staví se na stranu válečných konfliktů na tu méně populární stranu, ať už nesouhlasí s Bushovou invazí do Iráku, nebo v izraelsko-palestinském konfliktu stojí na straně Palestinců.

Něco mezi diářem schůzek a deníkovým záznamem každodenního života herce

Je škoda, že pro širší čtenářkou základnu není kniha více přístupná. Text jakoby mnohdy neměl výpovědní hodnotu a četli jsme pouze zápisky v diáři. Poznámky pod čarou sotva dostačují a pro čtivější formu by bylo vhodnější usadit deníkové informace do konkrétnějšího kontextu. Nebo je doplnit o biografii, popřípadě z Deníků vytvořit něco jako memoáry. Pro britského čtenáře budou Deníky mnohem srozumitelnější. Obávám se, že pro českého čtenáře bude naopak necelých 500 stran jen zbytečně nepřístupných. Co dalšího zamrzí, jsou překlepy a zkomoleniny jmen známých osobností.

Na konci knihy se objevují v dodatku Rané deníky, které jsou záživnější, s delším textem a tedy i bohatším kontextem. Možná by nebylo od věci vydat spíše je, než novější deníky. Nicméně tam by se zase netěžilo z novějších a známějších filmů. Kniha je tak rozkročená mezi nesourodou směs poznámek bez hlubší hodnoty, což je myslím velká škoda.

Ukázka z knihy:

„Čtení nominací na Oscara. Opět nic nedává moc smysl – ani šestý, ani jiný. Zelená míle je strašně dlouhý film. A je mi jasné, že ať už je téma jakkoli těžké, hlasující potřebují na konci každého filmu prostor, aby se mohli rozveselit a žít dál.“

big deniky-alana-rickmana-v80-499588


Alan Rickman: Deníky
Autor: Alan Rickman
Překlad: Markéta Schubertová
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2023
Počet stran: 496

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/alan-rickman-deniky-521770501


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce mě naplňuje sledováním příběhů lidí v čase

archiv Jan VojáčekV dětství se hodně věnoval sportu a na medicínu šel tak nějak automaticky, jelikož sám pochází z lékařské rodiny. Nějakou dobu se po promoci profesionálně věnoval fotbalu, pak to zkusil jako ortoped, aby zjistil, že t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Chtěla jsem vydat knihu dlouhá léta,“ říká Petra Soukupová

altPetra Soukupová. Jméno skloňované ve světě literatury posledních let dost často. Její tři knihy mají své místo v nejedné domácí knihovničce a v těch veřejných se musíte na přečtení jejích příběhů zařadit do fronty. Prvotinou K moři...


Literatura

Bear Grylls: Bláto, pot a slzy

blato pot a slzy 200Nakladatelství Jota vydalo v červenci autobiografii Beara Gryllse, která musí zaujmout všechny příznivce této nejen televizní persony. Jaké bylo jeho dětství, co ho formovalo v dospívání a jaké to bylo, vystoupat jako jeden z ne...

Divadlo

V Tramtarii se tygrů nebojí

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

...

Film

Baby driver
babydriverDlouho očekávaný a ojedinělý film Baby driver přichází do kin. S chlapcem Babym ( Ansel Elgrot) můžeme vidět, jak těžké může být nést následky za své špatné rozhodnutí. Film je neotřelý a nápaditý. Mimo jiné je velmi kvalitní a propracovaný. Vš...