Josef Fousek v kapse je k nezaplacení

Josef Fousek v kapse je k nezaplacení

Tisk

Fousek do kapsy200Když vám na čele vyvstanou chmury, je třeba se „nakopnout“ na veselejší notu. Přestože nám média zprostředkovávají jednu katastrofální zprávu za druhou, jsou mezi námi tací, kdo dokážou z těchto zpráv vytáhnout podstatné, trefit hřebíček na hlavičku a vlastně z negativa vytvořit pozitivum. Takový je básník, spisovatel, písničkář, textař a fotograf Josef Fousek. Pečlivě sleduje okolí a svými peprnými verši kárá i hladí současně. Každý si musí přebrat sám, komu co patří.

V knížce Fousek do kapsy, která je malá formátem a velká obsahem, je soustředěn výbor epigramů, aforismů a satir z let 1969 až 2012. Přestože některým textům je už pěkná řádka let, nestárnou. Stále platí a pěkně štípnou jako rána bičem, když si je člověk přečte. Josef Fousek se nestrefuje jen do velké politiky, on dokáže upozornit na chyby v nás a pěkně říznout do živého.

Myslím, že většinu veršů a satirických šlehů budete znát – z divadla, rozhlasových vln či obrazovky. Josef Fousek je s úsměvem rozdává ať už ve vlastních pořadech či jako host tam či onde. Jeho texty v knize, které vydal Knižní klub, doplňují autorovy černobílé fotografie. Zachycují život takový, jaký je – neretušovaný, drsný i krásný v jednom jediném okamžiku. Výtečně doplňují vybrané texty a tvoří s nimi jednoznačný celek.

Co víc psát? Řekla bych, že už asi víc není potřeba, že lépe bude uvést několik ukázek a slova autorova – představí knihu mnohem výstižněji, než několik dalších mých vět:

Josef Fousek o sobě (z přebalu knihy):

„Jsem narozen v Rybách a nikdy jsem nevstoupil do žádné politické strany. Chci být nezávislý. Tím se mi cesta za kumštem prodloužila, ale na stará kolena je o moji práci zájem. To hřeje mé opravené srdce. Je příjemné, když člověk nedělá svou práci zbytečně a může svobodně sdělovat své myšlenky ostatním. Doufám, že to tak bude i dál.“

fousek do kapsy1

Josef Fousek nám:

DEFORMACE
Pravda a čest se nenosí
Teď prachy jsou jen cílem
Podvést a získat co nejvíc
A jakýmkoli stylem
Zákony lumpům k smíchu jsou
Ty obejít lze šmahem
Kdo miliony zaplatí
Má čisto před svým prahem

„Kdo propil šestkrát hospodu, nemá dál dělat hostinského.“

POZDNÍ HARAŠENÍ

Teď když je to „dyzajn“ módní
Píšou spousty hrdinů
Kritizují politiky
Společnost i rodinu
Když to bylo vachrlaté
A šlo trochu o hlavu
Satirik měl uschovány
Břitké verše v rukávu

„Blázince jsou plné velkých dětí, které rodiče učili spravedlnosti.“

NOVÝ ŽIVOT PANA JIŘÍHO

Fusekle mu zašívala
Vařila mu žrádýlko
Když ho chytla druhá míza
Pálilo ho bidýlko
Nechal ženu ustaranou
Našel mladou slečinku
Erotické šeptal verše
V restauraci při vínku
Po půlroce milování
S prostopášnou mladicí
Dědek tempo nevydržel
Padl sražen mrtvicí

Fousek do kapsy je skvělé čtení – před spaním, po ránu, na cestách, u vody – prostě všude tam, kde potřebujete nalít životního optimismu a občas prásknout bičem okolí i sebe sama.

Fousek do kapsy

Název: Fousek do kapsy
Autor: Josef Fousek
Vydáno: 2013
Stran: 152
Vydalo nakladatelství: Knižní klub
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: www.bux.cz a foto J. Fouska při křtu knihy Cibulka v pyžamu Josef Louda (archiv JaS nakladatelství)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Březina: „Cestování v čase otvírá široké brány nápadům, to mám opravdu rád.“

michal brezina200Michal Březina (* 1977) v bujarém mládí cestoval stopem po Evropě za vydatnými zážitky, z dlouhé chvíle běsnil v několika metalových kapelách, po trvalém usazení v rodinném životě spolupracoval s e-magazíny Sci-fi svět Vanili nebo How...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Komisař Wallander se ocitá ve slepé uličce

henn 200Severská detektivka bezpochyby české čtenáře stále táhne a je jen a jen dobře, že kromě nových tváří nakladatelé nezapomínají ani na celosvětově osvědčená jména, jenž tento žánr před lety utvářela. Henning Mankell rozhodně patří mezi ty nejvýznamnější a...


Literatura

Být starý neznamená, že přestanete žít

laska v backorach perexStáří není obvykle vnímáno jako životní období, které by mohlo být zajímavé nebo dobrodružné. A přitom to tak klidně může být. Protože být starý neznamená, že život vám už nic hezkého nenabídne.

Divadlo

Divadlo Archa: Kdo je srab a kdo je hrdina aneb představení Vadí-nevadí.cz

arc 200V září a říjnu můžete zavítat do divadla Archa na dokumentárně divadelní inscenaci Vadí–nevadí.cz od autorů Jany Svobodové a Philippa Schenkera. Ti spolu s hudebníkem Janem Burianem a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí...

Film

Artcam chystá do kin snímky s šancemi na Oscary

artcam 200Jedná se o islandsko-české teenage drama KRÁSNÉ BYTOSTI, dojemný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO i indiánskou UTAMU.

...