Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

sul 200Jeden z autorů knihy Pozor, sůl!, Jiří Kuchař, řekl v jednom rozhovoru důležitou větu: Když se u nás koná nějaká konference, píší média o soli nadšeně jako zabijáku, bílém jedu. Trvá to pár dní a potom je ticho. Většinou se dočtete už jen obecné rady, solte méně a podobně. Lidé by si měli uvědomit hlavně to, že 80 procent soli si přinesou domů z obchodu, skrytou v průmyslově vyrobených potravinách.

A to je přesně to, na co kniha snad téměř ve všech kapitolách naráží. Ono to vlastně začalo všechno tak nenápadně:
„S nápadem na konzervování potravin prý přišel Napoleon, který stál také u rozvoje řepné rafinace. V roce 1975 potlačoval mohutné royalistické povstání a byl pověřen velením dělostřelectva. Brzy poté začal velet čtyřiceti tisícům branců z Paříže a okolí a uvědomil si obtížnost zásobování vojska ve vyjedené zemi. Vypsal soutěž na dodavatele trvanlivých zásob pro armádu, spojenou se zajímavou dotací. Roku 1809 jedli jeho vojáci u Vídně ještě ze sklenic, ale už následujícího roku je nahradily praktické kovové konzervy. Jídla byla silně solená, aby konzervy vydržely až do Moskvy. Za vynálezce a krále instantních polévek je považován Carl Heindrich Knorr z Heilbronnu, jehož slavný Erbswurst, hrachovka s vuřtem, vstoupil na trh roku 1870. I ten byl slaný. Už v roce 1886 ovšem nabízel první dehydrovanou polévku z hrachu a fazolí Knorrův souputník, švýcarský mlynář Julius Maggi, který svůj vynález propagoval výhodou zrychlení přípravy jídla, ‚dostatečnou výživovou hodnotou a nízkou cenou‘. Sůl byla i v ní.“…

sul2

A to je jen jedna z mnoha zásadních informací, které se o soli v této knize dozvíte. Možná už po přečtení této knihy na sůl nesáhnete. Možná zrušíte slánku. Možná se solí začnete zacházet jako se zlatem. Toho se také člověk nesmí přejíst, že? Sůl je opravdu nad zlato, ale nikoliv proto, že by pro nás byla nějak cenná a nezbytná, ale je naopak velmi zbytná a pokud už po ní saháme, tak opravdu svátečně. Kniha skvěle uceluje zdravotní důsledky nadměrné konzumace soli, v čem, jak autoři tvrdí a v rozhovorech pro média opakují, jsme my, Češi, opravdu přeborníci. Je to strhující čtení, nad kterým vám možná zůstane stát rozum, tedy přesněji ten rozum, který je zvyklý na sůl. Najednou zjistíte, že sůl je pouze o zvyku a že je opravdu pravděpodobné (a nezávislé výzkumy to jasně dokazují), že stojí za velkým množství tzv. civilizačních nemocí, na které nám radí západní medicína si zvyknout. A pěkně podporované všemi těmi potravinářskými koncerny, protože sůl – a to musí uznat i skeptik – je v mnoha potravinách zbytečně. Sladké sušenky, přesolené oříšky.

Sůl není logicky pro naše tělo přirozená – to je základní dojem, který z této knihy budete mít. Budete se moci nad vším zamyslet a potom přiložit ruku k dílu? Ono vlastně stačí jen chvíli, týden, dva a první výsledek – snížení oteklosti své pokožky, těla… je na světě. Sníží se i krevní tlak a přestanete mít problémy s lymfou, ženám zmizí nebo se výrazně zlepší celulitida i výkyvy nálad před menstruací. Dalo by se říci, že v knize si najde každý to svoje, včetně tipů na to, jak jednoduše začít, co kde nahradit a kde si dávat velký pozor při koupi potravin.

Propagaci tohoto stylu vaření a i životního stylu bez přemíry soli by jistě bylo dobré věnovat hodně času. Autoři se tomuto tématu navíc nevěnují poprvé. Kuchařka jednoho z nich, Miroslava Légla, byla výtečná, je v ní na 1500 receptů a v tom už si vybere každý. A hlavně – náhražky soli nemusí být jen bylinky, ale také ovoce, pálivé koření, neobvyklé kombinace jídel a hlavně potom i jídlo samotné. S životem bez soli automaticky začnete sahat po kvalitnějších potravinách.

sul1

O autorech
MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.
Autoři: Josef Jonáš, Miroslav Légl, Jiří Kuchař
Název: Pozor, sůl!
Rok vydání: 2016
Vydalo: Eminent, www.eminent.cz

( 1 hlas )



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Imago, imagines I.-II.

Autoři zvolili jako východisko koncepce nové syntetické publikace věnované středověkému umění v českých zemích latinské slovo imago (označující nejen dvourozměrný obraz, kresbu apod., ale i výtvory trojrozměrné a případně i díla architektonická). academia.cz

Život byl pes

Tak to jsem já – pes Život. Rozhodně jsem se nenarodil jako domácí mazlíček. Díky různým okolnostem, které vám budu vyprávět, a také díky mému vzhledu a povaze, nikoho nenapadlo ho ze mě udělat. grada.cz
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Pozor na zákeřnou orchidej

vynalezci200Herbert G. Wells, autor známé Války světů, se věnoval i povídkové tvorbě. Čeští čtenáři tak v letošním roce mají možnost nastudovat víc než románovou tvorbu. A přesto, že je Wells vnímám jako zakladatel moderní science fiction, povídky jsou z r...


Literatura

Alchymistova šifra je zpět!

znameni moru 200Po necelém roce vydali v nakladatelství Fragment pokračování dobrodružné knihy pro děti s názvem Alchymistova šifra od Kanaďana Kevina Sandse.

 

...

Divadlo

Noc divadel již popáté zapojí divadla z celé republiky

noc divadel 2017Jubilejní ročník Noci divadel s podtitulem „Forever Young“ proběhne 18. listopadu.

 

 

Film

ČT přichází s novým kanálem Art. Na programu bude hlavně kultura

200 art31. srpna spustí Česká televize nový kanál ČT art, který bude prezentovat kulturu v uceleném a širším kontextu.

...