Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

Email Tisk

sul 200Jeden z autorů knihy Pozor, sůl!, Jiří Kuchař, řekl v jednom rozhovoru důležitou větu: Když se u nás koná nějaká konference, píší média o soli nadšeně jako zabijáku, bílém jedu. Trvá to pár dní a potom je ticho. Většinou se dočtete už jen obecné rady, solte méně a podobně. Lidé by si měli uvědomit hlavně to, že 80 procent soli si přinesou domů z obchodu, skrytou v průmyslově vyrobených potravinách.

A to je přesně to, na co kniha snad téměř ve všech kapitolách naráží. Ono to vlastně začalo všechno tak nenápadně:
„S nápadem na konzervování potravin prý přišel Napoleon, který stál také u rozvoje řepné rafinace. V roce 1975 potlačoval mohutné royalistické povstání a byl pověřen velením dělostřelectva. Brzy poté začal velet čtyřiceti tisícům branců z Paříže a okolí a uvědomil si obtížnost zásobování vojska ve vyjedené zemi. Vypsal soutěž na dodavatele trvanlivých zásob pro armádu, spojenou se zajímavou dotací. Roku 1809 jedli jeho vojáci u Vídně ještě ze sklenic, ale už následujícího roku je nahradily praktické kovové konzervy. Jídla byla silně solená, aby konzervy vydržely až do Moskvy. Za vynálezce a krále instantních polévek je považován Carl Heindrich Knorr z Heilbronnu, jehož slavný Erbswurst, hrachovka s vuřtem, vstoupil na trh roku 1870. I ten byl slaný. Už v roce 1886 ovšem nabízel první dehydrovanou polévku z hrachu a fazolí Knorrův souputník, švýcarský mlynář Julius Maggi, který svůj vynález propagoval výhodou zrychlení přípravy jídla, ‚dostatečnou výživovou hodnotou a nízkou cenou‘. Sůl byla i v ní.“…

sul2

A to je jen jedna z mnoha zásadních informací, které se o soli v této knize dozvíte. Možná už po přečtení této knihy na sůl nesáhnete. Možná zrušíte slánku. Možná se solí začnete zacházet jako se zlatem. Toho se také člověk nesmí přejíst, že? Sůl je opravdu nad zlato, ale nikoliv proto, že by pro nás byla nějak cenná a nezbytná, ale je naopak velmi zbytná a pokud už po ní saháme, tak opravdu svátečně. Kniha skvěle uceluje zdravotní důsledky nadměrné konzumace soli, v čem, jak autoři tvrdí a v rozhovorech pro média opakují, jsme my, Češi, opravdu přeborníci. Je to strhující čtení, nad kterým vám možná zůstane stát rozum, tedy přesněji ten rozum, který je zvyklý na sůl. Najednou zjistíte, že sůl je pouze o zvyku a že je opravdu pravděpodobné (a nezávislé výzkumy to jasně dokazují), že stojí za velkým množství tzv. civilizačních nemocí, na které nám radí západní medicína si zvyknout. A pěkně podporované všemi těmi potravinářskými koncerny, protože sůl – a to musí uznat i skeptik – je v mnoha potravinách zbytečně. Sladké sušenky, přesolené oříšky.

Sůl není logicky pro naše tělo přirozená – to je základní dojem, který z této knihy budete mít. Budete se moci nad vším zamyslet a potom přiložit ruku k dílu? Ono vlastně stačí jen chvíli, týden, dva a první výsledek – snížení oteklosti své pokožky, těla… je na světě. Sníží se i krevní tlak a přestanete mít problémy s lymfou, ženám zmizí nebo se výrazně zlepší celulitida i výkyvy nálad před menstruací. Dalo by se říci, že v knize si najde každý to svoje, včetně tipů na to, jak jednoduše začít, co kde nahradit a kde si dávat velký pozor při koupi potravin.

Propagaci tohoto stylu vaření a i životního stylu bez přemíry soli by jistě bylo dobré věnovat hodně času. Autoři se tomuto tématu navíc nevěnují poprvé. Kuchařka jednoho z nich, Miroslava Légla, byla výtečná, je v ní na 1500 receptů a v tom už si vybere každý. A hlavně – náhražky soli nemusí být jen bylinky, ale také ovoce, pálivé koření, neobvyklé kombinace jídel a hlavně potom i jídlo samotné. S životem bez soli automaticky začnete sahat po kvalitnějších potravinách.

sul1

O autorech
MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí, bestsellery Svět přírodních antibiotik, Zdravé střevo a Tvoje strava je tvůj osud. Miroslav Légl je autorem průkopnických knih Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.
Autoři: Josef Jonáš, Miroslav Légl, Jiří Kuchař
Název: Pozor, sůl!
Rok vydání: 2016
Vydalo: Eminent, www.eminent.cz

( 1 hlas )



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 





Rozhovor

Hana Hindráková: „Africká mentalita se od české velmi liší. Lidé žijí pro dnešní den a nepřemýšlejí nad tím, co bude v budoucnosti.“

200rozVyzpovídali jsme pro vás mladou spisovatelku Hanu Hindrákovou, která strávila nějaký čas v Keni a dokázala své zkušenosti zúročit ve dvou úspěšných knihách. V tomto rozhovoru nebude řeč jen o nich – zaměříme se i na její organizaci FAIR.

...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

„Při skoro až masové obraně Začarované třídy jsem si s dojetím uvědomila, kolik lidí mi fandí…“

altZačarovaná třída v novém kabátě míří ke čtenářům. Vychází celkem brzy po loňském nespravedlivém nařčení, že její text nabádá k rasismu. Toto hodnocení obdržela od lidí, kteří knihu nečetli, ba dokonce nečetli ani ukázku z čítanky pro druhou tř...


Literatura

Jak dlouho nás Gaia ještě snese na svém povrchu?

mizejici tvar gaiiSpíše od autorů sci-fi bychom očekávali myšlenku, že celá planeta se může chovat jak jeden olbřímí organismus, po nekonečnou dobu trpělivý a vyčkávavý, ale nikoli bezbřeze tolerantní. V okamžiku, kdy se bude cítit ohrožený, dokáž...

Divadlo

Divadlo na cucky uzavře sezónu pohádkovým titulem

tucnaci 200Olomoucké nezávislé Divadlo na cucky připravilo na závěr letošní sezóny inscenaci pro děti i pro dospělé. Hru současného německého autora Ulricha Huba Tučňáci na arše soubor poprvé uvede o víkendu 18. a 19. června.

...

Film

Druhý ročník NFF startuje na hradě Křivoklát již za měsíc

krivoklat 200Přesně za měsíc otevře hrad Křivoklát svoje brány druhému ročníku festivalu noirových filmů, který se sem po úspěšné loňské premiéře přesunul z hradu Kokořín. Čtyřdenní program od čtvrtka 21. 8. do neděle 24. 8. 201...