Co se stalo Shelly Schroederové?

Co se stalo Shelly Schroederové?

Tisk

Dobri sousede perexMaple Street je ulice, na níž je každý bohatý, vzdělaný a ambiciózní. To se však změní, když se do jednoho z domů přistěhují Arlo a Gertie Wildeovi se svými dětmi Julií a Larrym. Tato svérázná rodina mezi ostatní vůbec nezapadá, ale když se Gertie spřátelí s místní královnou Rheou Schroderovou, zdá se, že bude všechno v pořádku.

 


Rhea se však po nějakém čase začne chovat odtažitě, a to samé platí i pro její dceru Shelly, která byla Juliina nejlepší přítelkyně. Když v nedalekém parku vznikne závrt, život na ulici se změní. Lidé začínají odjíždět a mezi těmi, co zůstávají, narůstá napětí. Pak se stane nehoda, při níž Shelly spadne do závrtu, a situace se vyhrotí. Zatímco všichni hledají nešťastnou dívku, Rhea označí za viníky nehody Wildeovy a začne proti nim štvát všechny sousedy. Jak daleko dokáže zajít? A co se se Shelly stalo?

Kniha vykreslující komplikované sousedské vztahy
Thriller Dobří sousedé napsala americká spisovatelka Sarah Langan. Ta získala na Kolumbijské univerzitě titul v oboru tvůrčí psaní a vystudovala enviromentální toxikologii na Newyorské univerzitě. Píše také horory a je držitelkou Ceny Brama Stokera. Kniha Dobří sousedé, která vykresluje komplikované sousedské vztahy a temnou stránku přátelství a mateřství, je autorčiným prvním dílem vydaným v českém překladu. Kniha vyšla v Nakladatelství Ikar.

Jak daleko dokážou lidé zajít, pokud jde o „bezpečí“ jejich rodiny?
Příběh je velmi temný a depresivní. Ukazuje, jak snadné je najít domnělého viníka a ničit někomu život pomocí lží a falešných obvinění. Z ošklivých pohledů a pomluv vznikne napadení a násilí, a to všechno jen proto, aby všichni zúčastnění udrželi své rodiny v bezpečí. Otázkou ovšem zůstává, zda je někdy nebezpečí, proti kterému se tak urputně brání, vůbec ohrožovalo, a zda není skutečný problém někde úplně jinde…

Zajímavé je, že se příběh odehrává v budoucnosti. Autorka se nezdržuje opisy a místo nich se věnuje myšlenkám a pocitům postav. Zaměřuje se zejména na Gertie, Rheu a děti z party, součástí které jsou i Shelly a Julia, dcery hrdinek. Vyprávění přerušují úryvky z novin a výpovědi svědků, které jsou datované o několik let později než hlavní dějová linka. Ty naznačují, že se na ulici stalo něco špatného, a nutí číst dál. I když vám pravděpodobně většina postav nebude sympatická, stojí kniha Dobří sousedé za přečtení. Je poutavá, znepokojivá a nabízí spoustu podnětů k zamyšlení.

Dobri sousede

DOBŘÍ SOUSEDÉ
Autorka: Sarah Langan
Originální název: A Good Neighbours
Překlad: Václav Procházka
Žánr: thriller
Vydáno: Ikar, 2021
Počet stran: 320

Hodnocení: 85 %

www.knizniklub.cz/knihy/442955-dobri-sousede.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dominik Vodička: „Vítězství je vždy krásná věc, ale tady šlo hlavně o půl rok strávený se super lidmi.“

vodicka 200Dominika Vodičky jste si mohli všimnout v pořadu Stardance, kde společně s Veronikou Khek Kubařovou vyhráli. Na co bude nejvíce vzpomínat, co mu to přineslo a jak se nyní má?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nejkrásnější výlety na pevnosti a opevnění

nejkrasnejsi vylet na pevnosti perexV březnu nám nakladatelství Knižní klub přineslo povedenou knížečku z edice Rodinné toulky – Nejkrásnější výlety, tentokráte se zaměřili na pevnosti a opevnění. Pokud vás láká tato často opomíjená ...


Literatura

Tajnosnubná Astra

Astra perexJaká vlastně je Astra Brineová, hlavní hrdinka románového debutu kanadské spisovatelky Cedar Bowersové? V lidech, které během svého života potkává, dokáže vzbuzovat nadšení pro svou osobu, touhu být jí nablízku a pomáhat jí. Proč však tyto vzta...

Divadlo

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Film

Nejlepší Schwarzeneggerova role? Total Recall!
ImageHrdina ve filmu Total Recall je jednou z nejlepších Schwarzeneggerových rolí a film se brzy dočká i svého pokračování. Tento týden se vydáme do světa, který byl v roce 1990 považován za vizi roku 2084. ...