Dluh splacen

Dluh splacen

Tisk

Literarni studie 200Nedlouho po vyjití prvního svazku dlouho očekávaných Literárních studií a statí se na knihkupeckých pultech objevil i díl druhý, dovršující tak záslužné editorské dílo Josefa Čermáka a Emanuela Macka. O tom, jak a proč soubor nemohl dlouho vyjít, jsem se zmínila v recenzi na první svazek. Zde proto pouze krátce připomenu, že výbor z díla našeho předního germanisty, překladatele, dramatika a literáta Otokara Fischera čekal na vydání od poloviny 80. let minulého století v nakladatelství Odeon. Vzhledem ke změně politické a hospodářské situace však už na vydání nedošlo. Trvalo skoro třicet let, než se úkolu splatit literární dluh vůči uvedené osobnosti ujala Univerzita Karlova v Praze.


Vydavatelé dostáli svému slibu a druhý svazek z výboru obsahuje členění tak, jak jej připravili editoři Odeonu – tj. oddíl 4 – práce germanistické, které přinášejí texty o literatuře soudobé i starší; oddíl 5 – studie a stati o ostatních literaturách, práce komparativní a články o překladech, zde věnuje autor prostor alžbětinskému divadlu, ale i severským autorům, například Ibsenovi nebo Strindbergovi; oddíl 6 – studie k otázkám formy, v tomto oddíle vyniká především stať „Mladým hercům“, kterou zde otiskujeme:

Mladým hercům
Otokar Fischer
Původně publikováno: Jeviště 1, 1920, 16. 12.
Zakládejte si na tom, co znáte a čemu jste se naučili: ale to, co bůh do vás vložil a co se nekoupí v apatyce ani v kritice, mějte za dar, ne za zásluhu, a mluvte o tom tak, jako byste po špičkách šli. Važte si kritiky: zvláště té, která, nepodkuřujíc a neurážejíc, přísně formuluje věcné výtky. Pravé umění dříve či později vždycky zvítězí nad nespravedlivým soudem, neupadejte do chyby těch, kteří se nad referenty rozčilují, zdánlivě jimi pohrdají a ve skutečnosti je úžasně přeceňují. Buďte pamětliví, že herecká ješitnost brává na se vzezření přepjaté: ale marnivost autorská, buďte tím jistí, bývá ještě komičtější. Nevypínejte se nad spisovatele, kteří, buď si jejich dílo jakékoli, mají aspoň zásluhu tu, že divadelnímu umění přinášejí svým dílem prvý popud, ještě před vámi. Chraňte se stavovské nedůtklivosti a poučující se o nutnosti spolupráce všech divadelních činitelů u starých mistrů, zvolte si za zásadu, určenou ovšem umění a nikoli osobám či prospěchům, staré heslo Jana Lucemburského „ich dien“ [= Sloužím – pozn. autorka], jež sídlí v srdci každého tvůrčího ducha, uznávajícího v umění cosi trvalého, a tudíž nadosobního.

Literarni studie


Posledním oddílem druhého svazku je Fischerova literární publicistika, zahrnující například stať o literárních památkách s faustovským tématem (Otokar Fischer je fenomenální překladatel Fausta, jehož překlad se hraje dodnes).

Přehlédneme-li oba svazky a uvědomíme-li si, že jde o pouhý výběr a zlomek z tvorby Otokara Fischera, musíme smeknout před jeho erudicí a schopností téma poutavě přiblížit, aniž by však utrpěla odborná stránka věci. A to už nemluvíme o autorově píli.

Editoři opět neopomenuli ke každé stati připojit bibliografický odkaz, kde původní text můžeme nalézt. Bohužel, mu k dokonalosti však chybí stránkování. To je však drobná kosmetická vada na jinak hodnotné publikaci. A za uskutečnění tohoto projektu patří velký dík Filozofické fakultě univerzity Karlovy v Praze. Konečně i Otokar Fischer má dostupný reprezentativní výběr ze své literárněkritické a literárněvědné tvorby. Teď ještě připojit reprezentativní monografii…

Název: Literární studie a stati 2
Autor: Otokar Fischer
Editor: Josef Čermák
Žánr: literární věda
Nakladatelství: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, nám. J. Palacha 2, Praha 1
Rok vydání: 2015
Počet stran: 642
Hodnocení: 95%


Zdroj foto: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, nám. J. Palacha 2, Praha 1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

To bych zvládl taky

to bych zvladl 200Poznáte tých čitateľov, ktorí pri prvom listovaní knihou hľadajú obrázky? Niektorí z nás to robia s každou hrubou knihou, ktorá vyzerá nudne. Pri tejto mini encyklopédii moderného umenia sa o nedostatok obrázkov báť nemusíte, nájdete...


Literatura

Odhalte tajemství staré delfské mince
ImageOblast kolem Černobylu, Romové v Indii, americké tajné bezpečnostní složky a to vše pod mystikou delfského orákula. Zdá se, že jde o neslučitelné pojmy, ale o opaku vás přesvědčí James Rollins v knize Poslední orákulum

Divadlo

Experimentující Divadlo Líšeň zve začátkem podzimu Pražany na dvojici politicky angažovaných her

lisen 200Dvojici politicky angažovaných inscenací z projektu Provokující divadlo uvede zkraje podzimu v Praze experimentální brněnské Divadlo Líšeň. 25. září půjde o ceněnou jevištní reportáž o putinovském Rusku s názvem PUTIN LYŽUJE, na niž naváže beseda s in...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...