Zvířecí encyklopedie tak trochu jinak

Zvířecí encyklopedie tak trochu jinak

Tisk

 

podivuhodna enc perexNedávno představilo nakladatelství Host novinku ze světa dětské naučné literatury - Podivuhodnou encyklopedii zvířat švýcarské výtvarnice Adrienne Barmanové. Najdeme v ní přes šest set živočichů rozdělených do čtyřiceti neotřelých kategorií. Některé vás mile překvapí, některé mile překvapí vaše dítě… a zoologům ta taxonomická vzpoura možná na moment protáhne mimické svaly.

O jakých kategoriích že je řeč? Inu… Knihu zahajuje fiktivní třída zvířat bájných (jednorožec, drak, yetti a další). Na ni navazuje skupina „bleskurychlých“, kteří nám ovšem, žel bohu, utekli z příslušných stránek. A dále pak následuje celá plejáda obdobně nezvyklých tříd řazených abecedně, abychom se přes bonbonkově růžové postupně pročetli až k zálesákům.

Nápad je to dobrý. Provedení příjemné a zábavné. A myslím si, že dětem se tato knížka bude líbit už jenom díky nápaditým pestrobarevným kresbám. Otáčíte-li stránky, postupně se před vámi rozprostírá celá paleta všelijakých barev a odstínů. A co víc, rovněž ony zmiňované originální kategorie mají svou logiku. Vezměme si třeba takového ježka a položme si otázku: Co bude pro dítě přínosnější? Zařadí-li si jej biologicky správně do kategorie hmyzožravci? Nebo raději provizorně do alternativní skupiny pichlavci…? Osobně bych skoro podpořila variantu B, zejména pokud jde o malé dítě, které se teprve seznamuje se světem.

Co ale naopak této encyklopedii chybí, je více doprovodného textu. V knize se totiž sice objevují názvy jednotlivých zvířat, nicméně informace o nich už se pak vyskytnou jen sporadicky. Jistě, v některých případech se jedná o tak notoricky známé živočichy, že komentáře asi netřeba. Každý ví, kde žije prase, čím se živí a že chrochtá. Ale co když vám dcerka ukáže třeba na takového kapybaru a zeptá se: „A co dělá tenhle?“ Nebudete se chytat. (Tedy, pokud nejste čistě náhodou biolog.) Zkrátka a dobře, nějakou malou osnovu by to možná chtělo.

Přiznám se, že mám tendence srovnávat encyklopedii Adrienne Barmanové s nedávno vydanou publikací v oblasti dětské naučné literatury Pod zemí, pod vodou. Ta je totiž v několika směrech propracovanější a zvláště z informačního hlediska jednoznačně vede. Přesto se domnívám, že Podivuhodná encyklopedie zvířat zůstává jednou z kvalitnějších dětských knih na současném trhu. Má nápad, je líbivá a rozhodně stojí za to.

 

podivuhodna enc obalka


Podivuhodná encyklopedie zvířat

Autorka: Adrienne Barmanová
Překlad: Eva Sládková
Žánr: dětská encyklopedie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Počet stran: 220
ISBN: 978-80-7577-397-5


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Denise Jarvie: Tajný jazyk světla

tajny jazyk svetla 200Máte sto chutí praštit s tím, co nyní děláte, jak žijete a zkusit to znovu A LÉPE? Pak tyto karty mohou být dobrým průvodcem. Autorka je zpracovala s vědomím, že s každou takovou změnou, která nás má vést více k tvořivosti a sm...


Literatura

Komiksová série Mýty vás zve do pohádky

Myty 200Komiksová nakladatelství Crew a Netopejr nám na podzimní dny nadělila kouzelnou sérii Mýty, v pořadí již osmý díl s kusým názvem Vlci. Vstupte do pohádky pro dospělé a nechte se pohltit světem Mýtů, rozhodně nebudete litovat!

Divadlo

Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Lavka River StagePosledního červencového dne startuje již třetí ročník originálního divadelního projektu na řece Vltavě Lávka River Stage. Pódium na hladině řeky, noční osvětlení a zajímavé vizuální zážitky už mají svou tradic...

Film

Kam kráčíš, Národní filmový archive?

hori-ma-panenko 200Roku 2013 uplyne rovné půlstoletí od (znovu)založení Národního filmového archivu, respektive Československého filmového ústavu, který mu předcházel. Tato ctihodná organizace zahrnuje nejen unikátní sbírku filmov...