Příběhy dětí, které přežily

Příběhy dětí, které přežily

Tisk

Deti ktere prezily perexTři židovské dívenky měly štěstí v neštěstí. V úkrytu se jim podařilo přežít druhou světovou válku. Pro Polku Selmu i její mámu zařídil její otec falešné doklady a rodné listy, které prokazovaly křesťanský původ. Krátce poté zmizel a rodina o něm už nikdy neslyšela.

Protože Sophiina matka mluvila německy, pracovala jako písařka u místního důstojníka SS, který neměl ani ponětí o tom, že zaměstnává Židovku. Italku Floru ukryla její matka nejdřív do kláštera. Když tento úkryt začal být příliš nebezpečný, přesunula se holčička do bezdětné francouzsko-švédské rodiny, která byla chráněna švédskou ambasádou. Holanďanku Carlu a její mámu zas ukrýval holič.

Osudy ukrývaných židovských dětí
S příběhy židovských dětí, které strávily druhou světovou válku v úkrytech, seznamuje čtenáře americký autor R. D. Rosen. Jeho kniha Děti, které přežily vypráví příběhy tří dívek – Selmy, Flory a Carly. Dívek, kterým štěstí, náhoda i dobří lidé pomohli přežít. Knihu v českém překladu vydalo Nakladatelství Brána.

Vliv dětských traumat na život v dospělosti
Kniha je rozdělená na tři části. V prvé části autor odvypráví životní příběhy dívek. V druhé části se zaměřuje na setkání přeživších obětí holocaustu a v třetí popisuje, jaký vliv měly válečné události a prožitá traumata na pozdější život ukrývaných dětí. Zmiňuje i založení celosvětové organizace Ukrývané dítě (Hidden Child), která sdružuje ty, kteří přežili, a dokumentuje jejich příběhy.

Mohlo by se zdát, že to, co tyto děti přežily během války, bylo tím nejhorším, co je v životě potkalo, ale často to byl jen začátek. I když si založili vlastní rodiny a uspěli v práci, jejich děsivé zážitky je neustále pronásledovaly a ničily je. Ve většině jejich příběhů tak navzdory všemu dobrému, co se jim stalo, a všemu, co dokázali, šťastný konec chybí. Proto je tato kniha náročným a smutným čtením a také připomínkou, proč se něco takového, jako byl holocaust, nesmí už nikdy opakovat.

Deti ktere prezily

DĚTI, KTERÉ PŘEŽILY
Autor: R. D. Rosen
Originální název: Such Good Girls
Překlad: Vít Mlejnek
Žánr: literatura faktu, historie
Vydáno: Brána, 2021
Počet stran: 328

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/536576-deti-ktere-prezily


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivové Artur a Bára pátrají již potřetí

big zbloudila-strela-quo-359028Už potřetí mají dětští fanoušci Kláry Smolíkové a Jiřího W. Procházky možnost přečíst si o dobrodružstvích detektivní dvojice Artura a Báry. Tentokrát dostala série Tajná dvojka A+B podti...


Literatura

Betonová zahrada – rodinná tajemství zalitá betonem

betonDokud jejich otec žil, byla zahrada za jejich domem jeho chloubou. Jakmile onemocněl, rozhodl se ji zalít betonem, protože se o ni už dál nemohl starat. Po jeho smrti začala zarůstat plevelem. Žádné z jeho čtyř dětí neprojevilo zájem o zah...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Filmová kultura v českých zemích, východním Německu a Polsku

kultur 200V někdejším sovětském bloku byl prostor, vymezený českým, (východo)německým a polským územím, vnímán jako "obranný" val vůči západním státům. V oblasti filmu se tento koncept rozhodl prozkoumat brněnský badatel Pavel Skopal, když sepsal knihu Fil...