Lípy mají rozhodně něco do sebe

Lípy mají rozhodně něco do sebe

Tisk

Lipy vlidne i majestatne 200Nakladatelství Kazda se dlouhodobě zaměřuje na knihy o přírodě a buduje tak ve čtenářích lásku k ní. Jedním takovým titulem je i ten o lípách, který je opravdu určen k potěše oka i ducha.

 

 

Autoři knihy v úvodu vysvětlují, že nebylo snadné rozhodnout se, na které stromy se zaměřit, protože jich znají hodně a všechny jsou jim blízké. Lípy volili proto, že je jich hodně a také jsou nezdolné. Také se nachází na předních místech mezi památnými stromy. „A jsou při tom pro nás tak samozřejmé, že je bohužel někdy ani nevnímáme – dokud blesk, vichřice, nebo lidská zloba nás o ně nepřipraví. Pak náhle poznáváme, jaké je po nich prázdno. Jsou to úžasné stromy, které mají v sobě něhu i sílu: Jsou nám blízké, máme je rádi pro jejich užitečnost, vůni i krásu,“ píší zde dále.

Po úvodu následuje celkem šest kapitol ukazující nejrůznější lípy: Lípy u domů, Lípy uprostřed náměstí, Lípy u míst k zamyšlení, Lípy spojené s osudy lidí, Obdivuhodná síla žít a Dominanty krajiny. Další část knihy je taková přílohová – obsahuje Chválu lipových květů od Ivy Kubátové, Chválu lipového dřeva od Martina Patřičného a také Větvičkovy lípy od známého botanika Václava Větvičky. Cestování chtivé čtenáře pak potěší seznam lip doplněný GPS souřadnicemi a v závěru najdete informace o jmelí od Evy Mračanské.

U každé lípy se nachází krátký text popisující, kde se nachází a dodává k ní nějaké zajímavosti a osudy. Díky tomu fotografie více promlouvají a dýchají na člověka. Mě zaujala například lípa v Lánech u Malče na Chotěbořsku s lavičkou v dutém kmeni jako památka na starého hospodáře, který v ní rád sedával. Působivá byla také ta z Malhotic na Přerovsku. Je stará kolem 400 let a přezdívá se jí Robotní, protože se u ní shromažďovali robotníci, aby vyslechli nařízení a příkazy k robotě. A podobných a jedinečných příběhů a pojmenování je v knize celá řada!

Narazila jsem i na několik lip, které bych chtěla vidět na vlastní oči. Patří mezi ně ta v poutním areálu nedaleko Netolic zvaného Na Lomečku. Původně zde byly lípy čtyři, zbyla jen jediná, ale rozhodně je nepřehlédnutelná. Nedaleko se navíc nachází další krasavice označovaná jako Lípa Naděje. „Ohlédne-li se člověk za bohatou minulostí tohoto místa, s kolika prosbami a trápeními sem velká část poutníků přicházela, bylo jen otázkou času, kdy i stará lípa převezme část břemene. A starý zvrásněný a zjizvený kmen pod dnes už nebohatou korunou jako by chtěl dokázat, že umí naslouchat hlasům přicházejících s prosbou nebo pokáním,“ píše zde na straně 98 Marie Hrušková. Dalším unikátním stromem je Bzenecká lípa od počátku 20. století rozvalená na 9 částí. Jak budu plánovat výlet, vzpomenu si na Francovu Lhotu, kde se nachází Kobzova lípa, jejíž osud je spojen s krutými nájezdy lupičů.

Kniha mě potěšila, inspirovala k výletům a také přiměla více se dívat na stromy kolem sene. A hlavně jsem z ní cítila tu sílu, která se těžce popisuje a kolikrát ji člověk zažije právě jen v přírodě. Četla jsem ji pomalu, soustředila se na popisy, a nechávala na sebe působit nádherné fotografie.

Marie Hrušková se dlouhodobě zabývá památnými stromy. Její tvorba je známá a oblíbená mezi mnoha čtenáři, posluchači i televizními diváky, např. Památné stromy I, II nebo knihy o Podoubraví. Autorsky se podílela na přípravě známého televizního seriálu Paměť stromů spoluautora a režiséra Bedřicha Ludvíka s průvodcem Luďkem Munzarem a na publikacích, které k tomuto seriálu vznikly. V Nakladatelství KAZDA jí vyšla kniha Stromy vypravují. Příběhy o stromech a lidech.

V poslední době autorka spolupracuje s fotografem Pavlem Hösslem, který je autorem fotografií nejen pro Lípy vlídné i majestátní, ale také snímků pro další knihy o stromech – např. Stromy vypravují, Stromy z ráje českého nebo pro oceňovanou knížku Nejmohutnější stromy naší země a fotografií pro stejnojmennou putovní výstavu. Pavel Hössl se fotografování památných stromů věnuje mnoho let a navštívil jich více než tisíc. Je autorem více než 70 000 snímků pozoruhodných stromů, pořízených po celé naši zemi ve všech ročních obdobích. 

lipy obalka

Lípy – vlídné i majestátní
Autor: Marie Hrušková, fotografie Pavel Hὃssl
Žánr: populárně-naučná, les
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 240
Hodnocení: 85 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Poznejte vlídné i majestátní lípy

https://www.knihykazda.cz/marie-hruskova-lipy-vlidne-i-majestatni/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

nejchytrejsi cech200Nejchytřejší Čech, student Jiří Šafka z Hradce Králové, si 29. května odnesl z České mincovny svou zaslouženou výhru. Stal se totiž vítězem zábavné show České televize Nejchytřejší Čech. Pět čty...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Karel IV. Lucie Seifertové – nadšený kluk, co dosáhl svého cíle

pohadka o krali karlovi v prevlekuEdice Dějiny pro nejmenší vyšla druhá knížka. Po Bruncvíkovi se hlavním hrdinou stal král Karel IV. Lucie Seiferová na dvaatřiceti stranách předsta...


Literatura

Jedny netradiční lázně a devět cizinců

Uplne cizi lida perexDo lázní uprostřed pustiny zavítalo devět různých lidí. Rozvedená matka čtyř dětí, které se nelíbí její postava. Mladý rozvodový právník, toužící najít své skutečné já. Starnoucí autorka romantických knih. Starší rozvedený...

Divadlo

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maryša foto  Divadlo Petra BezručemPMaturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznáměj...

Film

Dokáže jeden muž zvládnout tři děti?

martin venuse perexŘíká se, že žena vydrží víc než člověk. Jak si tedy povede celý měsíc průměrný muž v ženské úloze a zda se potvrdí zažitá fráze, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, se dozvíte v romantické komedii Jiřího Chlumského Martin a ...