Karel IV. Lucie Seifertové – nadšený kluk, co dosáhl svého cíle

Karel IV. Lucie Seifertové – nadšený kluk, co dosáhl svého cíle

Tisk

pohadka o krali karlovi v prevlekuEdice Dějiny pro nejmenší vyšla druhá knížka. Po Bruncvíkovi se hlavním hrdinou stal král Karel IV. Lucie Seiferová na dvaatřiceti stranách představuje nejmenším čtenářům (čtoucím zatím obrázky) našeho slavného předka. Je autorkou i textu, kdy jednou, dvěma větami doprovází celoplošnou ilustraci. Ona je nositelem hlavního děje, ona je vypravěčem příběhu.

 


Na prvním obrázku knížky Pohádka o králi Karlovi nám autorka představuje Karla IV. jako slavného krále, ale hned poté ho můžeme vidět jako malého klučinu, který se rozhodl, že postaví město, hrad a bude ze všech nejmocnější. Od takového rozhodnutí vede dlouhá cesta k cíli. A tak se malý chlapec nejdřív učil šermovat, pak i tančit, jezdit na koni, číst. Když vše zvládl, vypravil se do světa za poznáním. Jakmile poznal svět, pustil se do šarvátek a účastnil se nejedné bitvy. Když se všechno naučil a mnohé poznal, vrátil se do svého království a pustil se do jeho obnovy…

Lucie Seifertová pojala příběh císaře a krále Karla IV. jako splněný sen malého kluka. Zároveň ukázala, že od snu k uskutečnění vede dlouhá cesta a spousta dřiny. Pohádka o Karlovi končí ilustrací hradu hradů – Karlštejnu.

pohadka-o-krali-karlovi-praha

Nakladatelství Prchal přišlo s velmi zdařilou edicí. Jednotlivé příběhy, které čerpají z pověstí, bájí i české historie, vytvářejí pohádkovou kulisy, díky které si děti mohou osvojit dějiny opravdu v útlém věku. Určitá nadsázka a humor pak dokazují, že historie není jenom vážná věc, že je třeba se na minulost dívat s určitým nadhledem a že lze osobnosti českých dějin vidět v určité humorné nadsázce. Protože kdo se bere moc vážně, ten nakonec zůstává sám a všem je jenom pro smích.

pohadka-o-krali-karlovi-karel-v-prevleku

Po přečtení Pohádek o Bruncvíkovi a Karlovi jsem se i pro vás paní Seifertové zeptala:

Paní Seifertová, v edici Dějiny pro nejmenší jako vyšly Pohádka o Bruncvíkovi a Pohádka o Karlovi, proč jste ji zahájila právě těmito dvěma pány? Bájným Bruncvíkem a reálným Karlem IV.?

Pověst o Bruncvíkovi jsem zpracovávala pro náš seriál Dějiny udatného českého národa a tehdy náš dvouletý syn Toník za mnou pořád chodil a ukazoval mi ty ilustrace a hrozně rád vyprávěl děj z těch obrázků. Asi o dva roky nám docvaklo, že by to mohlo fungovat i s jinými dětmi a jinými příběhy

O kom bude pohádka třetí?

Mám napsané tři scénáře a ještě jsme se s Panchem – mým manželem a vydavatelem nedohodli, který by to měl být.

Kolik svazků vlastně edice pojme?

Mám hotových dvacet námětů a o počtu svazků zřejmě rozhodne trh, protože nemáme žádné sponzory, takže každá naše vydaná kniha musí vydělat, aby mohla vyjít další.

Kde čerpáte podněty pro své historické knihy? Jaké jsou vaše prameny?

Těch knih je obrovské množství, ale velice ráda používám Toulky českou minulostí Hory Hořejše.

Jak edici Dějiny pro nejmenší přijaly děti?

Nejdříve jsme mysleli, že tyto knihy míříme na děti předškolního věku, ale velice si je oblíbili i prvňáčci. A právě jejich učitelky nás za tyto knihy velice chválí, protože si Bruncvíka a Karla přečtou i děti, kterým, například, nejde moc čtení a oni mají velikou radost z toho, že dokáží přečíst celou knihu.

Ještě nám prozraďte, jakou knížku bystě ráda našla pod stromečkem a co nového připravujete pro své čtenáře?

Já si už asi pět let píšu Ježíškovi o Etymologický slovník, ale pořád nic. Budu muset být asi hodnější. Nyní v prosinci v Národním Muzeu bude otevřena výstava Monarchie, pro kterou maluji ilustrace.

pohadka-o-krali-karlovi-obalka

Název: Pohádka o králi Karlovi
Autor: Lucie Seifertová
Vydáno: 2012
Stran: 32
Vydalo nakladatelství: Petr Prchal
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha, kterou má cenu číst

altKnížka s trochu zvláštním názvem „Mezi tím“, jejímž autorem je Aleš Prager, je o lásce, mezilidských vztazích, penězích, ale také o tvrdé práci. Na začátku příběhu se zdá, že jeho hrdinové nemají na práci nic ...


Literatura

Šlehačkový příběh Terezy Salte je jako horké kakao uprostřed zimy

perex oblakaVenku mrzne, padá sníh, brzy se stmívá a na knižní pulty se valí zástupy thrillerů, hororů a potemnělých detektivek. A do těchto ponurých zimních mračen přivanula Šlehačková oblaka – kniha, která vás v tomto nečase usadí ke krbu, zabalí do tepl...

Divadlo

U Bezručů odstartovalo zkoušení Šikmého kostela

sikmy kostel200V březnu začaly v Divadle Petra Bezruče zkoušky Šikmého kostela. Světovou premiéru divadelní inscenace podle románu Karin Lednické, který se mimo jiné stal absolutním vítězem v anketě Kniha roku 2020, uvede divadlo 22. dubna 2022. Adaptaci r...

Film

Svou kariéru, která měla na začátku mezinárodní lesk, bral herec Ivan Palúch s nadhledem

ivan paluch perexByl jen jeden slovenský herec, který v roce 1969 kráčel na festivalu v Cannes po červeném koberci a který tam byl tehdy zastoupen hned třemi filmy - českým snímkem Markéta Lazarová, kde měl roli A...