Sophie Hannah (Agatha Christie): Vražda na Ledňáčkově vrchu

Sophie Hannah (Agatha Christie): Vražda na Ledňáčkově vrchu

Tisk

vrazdy na lednackove vrchu perexAgatha Christie má pokračovatelku. Možná to skalní fanoušci už ví, pro mě to byla knižní mlsanda. Díky ní žije Hercule Poirot dál a já bych řekla, že na kvalitě života mu jiná literární maminka rozhodně neubrala. Přesto nějaké malé drobnosti tu rozdílné jsou. Vadí to? To už přijde každému jinak.

 

Důležité je vědět, že Sophie chtěla jen psát o Herculovi...

Je Sophie Hannad dobrou nástupkyní?

Převzít žezlo tak vzácné, jako je oživení Hercula Poirota je doslova literární ctí a autorka se s tím vypořádala se ctí. Agatha Christie přesto měla typický rukopis, dojmy, emoce a obrazy, které svými romány vzbuzovala, jsou prostě něčím jiné. Je v nich cítit to staré, i ten způsob způsobného, leč někde uvnitř krutě psychopatického, uvažování. Čas ji odvál... a Sophie Hannah se umí vžít do té hloubky, i do povahy Hercula Poiorota na výbornou, přesto jsem občas měla ve všedních okamžicích pocit, že časy minulé, ve kterých se vše odehrává, jsou už jen vzpomínkou. Ale vůbec tu nejde o napodobování, jen toto uvědomění vám doslova uvolní čtenářský zážitek a budete Sophii milovat. Ona totiž má ráda Hercula... a my také. A o tom to celé je. A tak se těšíme vzájemně tím, že ho stále máme a stále s ním něco nového prožíváme.

Nevadí to, velmi často jsem zapomínala, že čtu něco, co by mělo být jiné. Byl to prostě Hercule. Vydala jsem se s ním na cestu a přemýšlela jako on. Tam nemám výtek.

Vražda na Ledňáčkově vrchu: Dokonalý zločin!

Poslední dobou jsem spíše tíhla k severské krimi, takže musím říct, že pravé anglické mlhy pro mne byly návratem k příjemnému počtení, vcelku nenáročnému, prolínanému do mnoha vrstev, která je jedna zajímavější než druhá. Ano, zápletka je zajímavá, budí neustálou zvědavost a snad bych řekla, že tady i ta krvavě rudá obálka měla svůj podíl na tom, že jsem z knihy prostě nadšená. Je hladivým čtením o starých časech.

Co se mi líbilo, bylo zachování klasického vyšetřování, Hercule nebere v potaz žádné novoty a autorka se nesnažila vecpat nové móresy, ooooo... to je vděčnost. Konce jsou prostě zase takové, na jaké jsme zvyklí. 

 vrazdy na lednackove vrchu

Vražda na Ledňáčkově vrchu
Autorka: Sophie Hannah
Original: The Killings at Kingfisher Hill
Přeložila: Veronika Volhejnová
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání:  2021

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/458526-vrazdy-na-lednackove-vrchu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Kamenický Šenov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nakladatelství Albatros znovu vydalo kompletní sérii

hp perFanouškům slavného Harryho Pottera jistě neuniklo jubilejní dvacáté výročí od vydání prvního dílu ve Velké Británii. Těžko uvěřit, že knihu, která původně neměla být ani vydána, dnes zná celý svět. K této příležitosti nyní nakladatelství Albatros vydalo k...


Literatura

Pozůstalí: Se smrtí se každý vypořádává jinak

pozustali200Pozůstalí je název zatím poslední knihy Alžběty Bublanové. Vyšla v nakladatelství Ikar a my vám v rámci dohánění restů přinášíme její recenzi.

...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...