Agatha Raisinová a otrávený koláč

Agatha Raisinová a otrávený koláč

Tisk

agata raisinova otraveny kolacPrvní případ z nové řady anglických detektivek může na první pohled asociovat britskou sérii filmů na motity knih Agathy Christie o dámě s detektivními sklony. Hlavní hrdinka této knihy je však pravým opakem starosvětské slečny Marplové. Agatha Raisinová je energická padesátnice, bývalá šéfka PR agentury zvyklá rozkazovat, která se v náhlém hnutí mysli rozhodla odstěhovat z Londýna do vesnice Cotswolds ve střední Anglii. Neuvědomila si, že zapadnout do tohoto prostředí nebude nic lehkého.

Agatha Raisinová se mezi svými novými sousedy navíc neuvede zrovna nejlépe. Přihlásí se do soutěže o nejlepší slaný koláč, ale namísto toho, aby ho upekla, koupí ho ve vyhlášeném londýnském lahůdkářství. Svůj podvod navíc musí přiznat před celou vesnicí. Po požití jejího koláče totiž zemře pan Cummings-Brown, který rozhodoval o vítězce klání. Přestože policie uzavře případ jako nešťastnou náhodu, Agatha Raisinová se s tím, se zarputilostí sobě vlastní, nespokojí a rozhodne se, že vypátrá vraha.

Touto, veřejnosti skrytou, pohnutkou se od této chvíle řídí veškeré její kroky. Vydatně jí v tom pomáhá jediný londýnský přítel – její bývalý asistent Roy, který se vyžívá v excentrickém chování a tím samozřejmě poutá pozornost místních obyvatel. Po zjištění, že soutěž o nejlepší quiche pravidelně vyhrává jedna a ta samá osoba, se sama Agatha stane někomu trnem v oku. Někdo jí usiluje o život, ale kdo? Otázek se rýsuje tím více, čím pečlivěji Agatha tají své pátrání na vlastní pěst před místním strážcem zákona Billem Wongem. A to se původně jen snažila o navázání přátelských vztahů s vesničany... Knížka vás bude bavit, i když nejste zrovna skalním vyznavačem detektivek. Já už se také těším na další vyprávění o této tvrdohlavé dámě v předčasném důchodu.

agata raisinova otraveny kolac

M. C. Beaton je detektivkářský pseudonym britské autorky Marion Chesneyové (1936), která pod svým vlastním jménem a pod různými jinými pseudonymy napsala více než sto historických romancí. S manželem odešla do Spojených států, kde po různých peripetiích oba zakotvili v bulvárních novinách Ruperta Murdocha The Star v New Yorku. Poté, co vyčerpala svoji fantazii v žánru historických romancí, vrhla se na detektivky. Na dovolené ve Skotsku vymyslela první příběh Hamishe Macbetha. S manželem se natrvalo vrátili do Británie, žili na severu Skotska a po přestěhování do Cotswoldsu ve střední Anglii vytvořila i postavu Agathy Raisinové, která je v současné době hrdinkou už dvaadvaceti knih. Další příběh, Agatha Raisinová a zlý veterinář, vyjde v Mottu na podzim.


Agatha Raisinová a otrávený koláč
M. C. Beaton
Žánr: detektivka
Vydáno: 2012
Stran: 232
Vydalo nakladatelství: Motto
Hodnocení: 95%

Zdroj foto: Motto
              


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamin Kuras: Spisovatel musí umět pátrat a dávat věci do souvislostí!

kuras200Jeho knihy vynikají nesmírnou precizností a mohly by být učebnicí toho, jak má publicista pracovat s informacemi. A právě tomuto tématu jsem se s Benjaminem Kurasem věnovala a vyptala se ho na zákulisí takové práce. Jeho nová kniha Poslední naděje ci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pavlína Brzáková: ZeMě. Cesta blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška

Dusek perexJsem si jistá, že tuto knihu přečtete jedním dechem. Rychločtením, dychtivě… protože se v ní Jaroslav Dušek právem rozčiluje. A na druhou stranu budete čas od času oddechovat, protože čtivo to bude moc těžké, moc i...


Literatura

Vzala si ďábla v lidské kůži. Podaří se jí utéct?

Gaslighter perexKdyž Marika potká Josefa, je to velká láska. Ta však hned na začátku projde těžkou zkouškou. Josefovi diagnostikují zhoubné onemocnění a čeká ho léčba, Marika stojí při něm a všemožně ho podporuje.

...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán pro sezónu 2022/2023. V premiéře uvede Kabaret Winton, 1984 podle Orwella i aktuální inscenaci tvůrce z Ukrajiny

svandovo divadlo 200Premiéru původní české hry Srpnové světlo Martina Františáka, uvedení dlouho očekávaného titulu Kabaret Winton, na jehož scénáři spolupracovala spisovatelka Kateřina Tučková, drama 1984 podle slavného románu George Orwella v režii...

Film

Kouzelný svět cirkusu ožívá na stránkách knihy Orbis cirkus

Orbis cirkus 200O cirkusu vyšla už řada knížek i časopiseckých úvah, ovšem důsledně shrnující publikací je teprve Orbis cirkus. Skládá ze dvou rozsáhlých textů, jednak Hanuše Jordana (Příběh českého cirkusu), jednak Ondřeje Cihlá...