Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

Tisk

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na českého diváka až moc netradiční?



Baterka Miki je dílo staré dvě desetiletí. Monodrama napsala Natacha de Pontcharra, Francouzka žijící v Paříži a publikující sedmatřicet let. Je autorkou více než dvaceti divadelních her, které byly přeloženy do čtyř jazyků a získaly několik ocenění. V originále nese hra název Mickey la Torche a nyní se poprvé dočkala českého provedení. Hra sice u nás vyšla v překladu Daniely Jobertové (pod názvem Reflektor Miki) v roce 2001 v časopisu Svět a divadlo a dočkala se i scénického čtení, ale na prkna divadla se dostala až teď pod názvem Baterka Miki. Hra se tak řadí mezi sedm titulů nové programové řady souboru Kašpar s názvem Kašpar.noir- Někdo to rád hořké! A tato inscenace rozhodně hořkou je!

„Jde o příběh muže z okraje společnosti, který vnímá náš svět duševně pokřivenou optikou a považuje se za nedoceněného hrdinu, jenž na svá bedra bere odpovědnost za blaho svého okolí,“ popsala dílo mluvčí souboru Kašpar Lenka Bočková. Nezbývá než s ní souhlasit. Takřka devadesátiminutový monolog v podání Petra Lněničky je zvláštní směsí humoru připomínajícího Forresta Gumpa a prostoduchosti Václava ze stejnojmenného filmu. Na okraj společnosti se zřejmě nedostal vlastní vůlí, ale příroda ho neobdarovala přílišnou bystrostí a naopak „jinakostí“ nešetřila. Vypořádat se se slabinami, o kterých hrdina nemá ani potuchy, je nekonečný souboj mezi ním a okolním světem. To samé lze ale bohužel říci i o samotném monodramatu.

baterka miki

Režie se ujal Lukáš Jůza, poměrně zkušený herec, který ale v této inscenaci poprvé okusil režisérskou práci. Ke ztvárnění role oslovil svého hereckého kolegu, již zmíněného Petra Lněničku, kterému tak svěřil skutečně nelehký úkol. Udržet pozornost publika několik desítek minut v monologu oživeném pojížděním na kole a sbíráním odpadků. Pan Lněnička se do svého výkonu skutečně snažil vnést naprosté maximum a rozhodně se role zhostil svědomitě. Stejně jako režisér Jůza a i celý zbytek týmu. Koho tedy označit jako viníka výsledného dojmu, který se nachází někde na pomezí nudy a rozpačitosti? Myšlenka příběhu je sice už stokrát napsaná, přesto ne marná, ale samotné zpracování je poněkud nešťastné. Může za to tvůrkyně monodramatu Natacha de Pontcharra či dramaturgie divadla, která při výběru představení šlápla vedle? Přece jen hra není pod nálepkou alternativy, hraná v experimentálních prostorech, ale zařazená v programu jednoho z velmi respektovaných pražských divadel.

Divadlo v Celetné je krásným divadelním prostorem s úžasnou tradicí a kouzlem. Jejich program je plný hodnotných kousků, které stojí za to vidět. Ovšem Baterka Miki se pravděpodobně k nim bohužel nezařadí.

Baterka Miki
Uvádí: Kašpar Divadlo v Celetné
Premiéra: 19. února 2013
Hraje: Petr Lněnička
Režie: Lukáš Jůza
Dramaturgie: Lenka Bočková
Překlad: Daniela Jobertová
Originál: Natacha de Pontcharra
Více informací: www.divadlovceletne.cz
Hodnocení: 50 %

Zdroj foto: FB stránky Divadla v Celetné


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Danielom, bývalým vedúcim redaktorom Dikobrazu o legendárnom karikaturistovi Jiří Winterovi Nepraktovi (1924-2011)

Neprakta perexV tomto roku si kultúrna verejnosť v Čechách pripomína nedožité deväťdesiate narodeniny výtvarníka, ilustrátora a karikaturistu Jiřího Wintera Nepraktu. Známy karikaturista bol vedúcou výtvarn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...


Literatura

Živí mrtví: stý sešit představuje nový řád

 

zm 200Nakladatelství Crew to v poslední době reaguje na šílenství ohledně Živých mrtví příjemným způsobem – vydávají tuto sérii čtyřikrát ročně. Takže si příběhy oblíbených hrdinů a všudypřítomných touláků můžeme dosyta vychutnat. V sedmnáctém díle pře...

Divadlo

Muzikál Mamma Mia! na prknech divadla Hybernia

Mia 200Muzikál Mamma Mia! patří bezesporu k nejslavnějším muzikálům světa. I u nás má tento muzikál úspěch. Prodalo se přes 250 000 vstupenek. Proto je muzikál obnoven a během léta se dočkáte 32 exkluzivních představení. V českém znění. Hra...

Film

Dny Severu ukončilo finské drama

zaslouzim textSkandinávský dům již po šesté pořádal festival Dny Severu, který přibližuje kulturu skandinávských zemí pomocí filmových projekcí, besed a přednášek nebo setkání se spisovateli. Letošním ústředním tématem byly „hlasy menšin“ a ty zazněly ...