Román o skutečném životě českých odbojářů

Román o skutečném životě českých odbojářů

Tisk

 

MBMM+B+M je na první pohled zkratka, která vám asi nic neřekne. Krycí název Tři králové už je podstatně známější. Román o třech známých odbojářích tentokrát zpracoval historik Dalibor Vácha. A to velice dobře.

Výsledek druhé světové války by mohl být úplně jiný, kdyby nebylo českých (ale samozřejmě i zahraničních) hrdinů a hrdinek, kteří se alespoň skrytě postavili okupantům na odpor. Odboj u nás měl stovky agentů či dobrovolníků, jenž pravidelně dělali různou protinacistickou činnost a informovali zejména exilovou vládu v Londýně.

Mezi ty nejznámější jednoznačně patřila trojice mužů vystupujících pod názvem Tři králové. Mašín, Balabán, Morávek (bystřejším právě došla zkratka knihy) se v pražském odboji zařadili mezi legendy, na jejichž kontě se začaly hromadit neskutečné činy.

Jejich popularity využil oblíbený český autor románů a naučné literatury Dalibor Vácha, o němž už je dobře známo, že dokáže historická témata zpracovat opravdu poutavě. Tentokrát se rozhodl nabídnout námět prostřednictvím románu, který ovšem vychází z reálných činů odbojářů.

Kniha nabídne tři větší celky. Na začátku každého z nich je profil jednoho z odbojářů, přičemž na konci se objeví vždy nějaký větší zvrat, týkající se právě dané osoby. A můžete se těšit na opravdu napínavý příběh plný nebezpečných akcí, drastických postupů gestapa a bohužel i smutných konců.

Některé jejich skutky a odvaha působí až šíleně. Měli sice i strach, ale přesto často neváhali skákat nacistům téměř do náruče. Bohužel s plynoucí válkou se okolo nich začala čím dál tím víc stahovat smyčka.

Román je hodně emotivní, nabízí i momenty obyčejného štěstí či neštěstí v tragické době válečné. Odbojáři měli často hlad, byla jim zima a neměli střechu nad hlavou. Vedli velice nebezpečný život, kdy mohl být každý den jejich posledním. Se svými blízkými se mohli vídat jen velice málo a tajně, aby je nepřivedli do nebezpečí. A to všechno dělali pro naši vlast a své spoluobčany.

V textu se velice rychle střídají časy. Často se budete vracet nazpět do minulosti, což může být pro někoho lehce matoucí. Díky krátkým „kapitolám“ je však příběh ještě čtivější a postupuje jím velice rychle. Celá kniha je vlastně sbírkou jejich odvážných činů a postupného směřování k tragickému závěru. Ve vyprávění jsou často zmíněny i budoucí osudy většiny vedlejších postav, které se objevovali v odboji po boku Tří králů.

Budou vás bavit akční scény, budete smutní, když někoho dopadnou nacisté a následně ho popraví. Bohužel se to s přibývajícími roky stávalo velice často. Gestapo bylo nemilosrdnou organizací a za pomoci práskačů a konfidentů se dostalo na kobylku většiny odbojářů.

I přesto byli jejich činy velice důležité a výrazně ovlivnily vývoj celé války. Odvážné skutky trojice známých odbojářů Mašín, Balabán, Morávek dokázal Dalibor Vácha zpracovat opravdu bravurně a nabízí tak jejich úžasné životní příběhy ve skvělé beletristické podobě.

MBM 450

 







































M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek

Autor: Dalibor Vácha

Nakladatelství: Argo

Počet stran: 312

Rok vydání: 2021

Hodnocení: 90 %

https://argo.cz/knihy/m-b-m/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tanečník Štěpán Pechar: „Nežli sen tančit určité role, je mým větším snem je vymýšlet.“

pechar stepan 200Čas na odpovědi pro náš web magazín si v denním shonu našel mladý Štěpan Pechar, stálý člen souboru Laterny Magiky. Momentálně tancuje hlavně v nastudování Havlových kreslených básní Antikódy<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kurt Cobain: Ilustrovaný životopis

kurt cobain ilustrovany zivotopis 200Tak na tohle jsem byla po čertech zvědavá! Nakladatelství CPress přineslo v listopadu novinku pro všechny fandy kapely Nirvana – Ilustrovaný životopis Kurta Cobaina od španělských autorů Davi...


Literatura

Albert Camus Pád - jeden z démantů literatury

pad perexO knihách, které všichni znají a málokdo je četl a pochopil, se píše špatně. Do téhle kategorie patří jak nedávno znovu vydaný Franz Kafka a jeho Zámek, tak i Camusův Pád, který v září 2022 vychází v nakladatelství LEDA v novém, moderním překladu Kateř...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...