Je libo young adult thriller? Přečtěte si knihu Je to na tobě

Je libo young adult thriller? Přečtěte si knihu Je to na tobě

Tisk

je to na tobe200V nakladatelství Bookmedia vyšel nový young adult thriller s názvem Je to na tobě od britské spisovatelky S. K. Wright. Přečtěte si tuto novinku měsíce března i vy!

 



O čem to je?

Děj knihy začíná tím, že je po pátečním večírku pohřešovaná studentka Eva. Ta je následně v lese nalezená mrtvá a všichni jsou z této situace v šoku. Hlavně také proto, že Eva byla velmi oblíbená, nadaná a okouzlující. Všichni si kladou otázku, kdo to mohl udělat a nejsnadnějším řešením je její přítel Luke. Podle ostatních měl motiv i příležitost a hlavně jej viděli s Evou odcházet. Navíc pochází z chudších vrstev a nemá tu nejlepší pověst, a je tak jednoduché této verzi věřit. Jenže kde je pravda? Co říkají ostatní účastníci večírku? A co policie?

Jak se kniha čte?

Je to na tobě je velmi rychle rozehráno – je zde nastolena situace, začíná vyšetřování a postupně jsou odhalovány jednotlivé kousky skládačky. Čtivosti velmi napomáhá střídání vypravěčů z řad Eviných spolužáků, v kapitolách nechybí ani úryvky z deníku oběti nebo blogové příspěvky. Tím pádem se čtenář dozvídá stále něco nového a je zvědavý na další a další úhly pohledu. Autorčin styl je čtivý a prolistovat se do (nepříliš tradičního) konce nebyl žádný problém.

Líbilo se mi také, jak se autorka zaměřila na stereotypy a pracovala s motivem škatulkování a snadného odsouzení člověka.

Je to jen pro mladé?

Jedná se o knihu z žánru young adult, tedy beletrii určenou hlavně pro náctileté. Já už do ní nespadám a cíleně tento žánr nevyhledávám, ale beru jej jako příjemný čtenářský oddech a tak jsem přistupovala i k této knize. Musím říct, že jsem vůbec nebyla zklamaná, mladší hrdinové ani jejich vzájemné vztahy mi nevadili a čtení mě bavilo.

O autorce

S. K. Wrightová je oceňovanou autorkou, která dříve publikovala romány pro teenagery i dospělé pod svým pravým jménem Sam Milsová. Psala články pro The Guardian, The Weeklings nebo The Independent a přispívala také krátkými příběhy do literárních magazínů. Je autorkou knihy The Boys Who Saved the World nebo Blackout. S. K. Wrightová studovala angličtinu na Oxfordu, nyní žije v Londýně, pracuje v nakladatelství a plně se věnuje psaní.

je to na tobe

Je to na tobě
Autor: S. K. Wrightová
Překlad: Květa Palowská
Žánr: young adult
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2020
Počet stran: 328
Hodnocení: 85 %

http://www.bookmedia.cz/products/je-to-na-tobe/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chci být užitečná tam, kde jsem a jsem ráda, že můžu opět zažívat atmosféru koncertů i zkoušek, říká zpěvačka Kateřina Bartoňová

katka200Příznivci zlínsko-otrokovické rockové skupiny GAIA už nějakou dobu vědí, že už tam nezpívá jen jedna, ale hned dvě zpěvačky. Tomu se říká luxus, zvláště, když obě „subrety“ spolu vycházejí, skvěle jim to zpívá a do vlasů si zatím nevjely. Naopak její hu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Při skoro až masové obraně Začarované třídy jsem si s dojetím uvědomila, kolik lidí mi fandí…“

altZačarovaná třída v novém kabátě míří ke čtenářům. Vychází celkem brzy po loňském nespravedlivém nařčení, že její text nabádá k rasismu. Toto hodnocení obdržela od lidí, kteří knihu nečetli, ba dokonce nečetli ani ukázku z čítanky pro druhou tř...


Literatura

Správná napínavá oddechovka: Vlastní zákon

vlastni zakon200Pod taktovkou nakladatelství Laser vyšla v dubnu dobrodružná kniha Dalibora Boubína Vlastní zákon. Pokud hledáte svižný napínavý a neotřelý příběh z českého prostředí, pak je román Vlastní zákon akorát pro vás!

...

Divadlo

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...

Film

V kině se dějí zázraky nejen na velkém plátně. Valentýna tu totiž slaví nejen šťastně zadaní, ale i ti, kteří svou polovičku hledají. Nevěříte?

Rande jako z filmu 200Ať jste single nebo zadaní máme pro vás tip, jak skvěle strávit valentýnský večer a nesedět jen doma na gauči. Cinema City si totiž i letos pro své návštěvníky připravilo oblíbenou valentýnskou soutěž s názvem Rande jako z filmu...