Chcete se bát? Povídky Dauphne du Maurier vám to umožní

Chcete se bát? Povídky Dauphne du Maurier vám to umožní

Tisk

ptaci a jine povidky 200V únoru vydalo nakladatelství Motto povídkovou knihu britské autorky Dauphne du Maurier s názvem Ptáci a jiné povídky. Ano, ti slavní Ptáci, kteří tak proslavili jejího krajana, režiséra Alfreda Hitchcocka. Takže asi tušíte, odkud vítr fouká a co v povídkách najdeme…

 


Daphne du Maurier (1907–1989), britská prozaička a dramatička, autorka dobrodružných románů využívajících gotické, hororové či vědeckofantastické motivy. Román Mrtvá a živá (Rebecca), která vyšla tiskem poprvé v roce 1938, z ní udělala jednu z nejpopulárnějších a nejprodávanějších spisovatelek na světě. Všech 15 románů, které napsala, se stalo bestsellery a některé z nich byly i úspěšně zfilmovány. Od roku 1977 nepublikovala a žila až do smrti v ústraní.

Výborným tahem bylo dát na obálku, která příjemně navnadí na čtení, právě černé ptáky a pak taky dva stromy, jabloně. Soňa Šedivá, která měla na starost grafickou úpravu obálky a sazbu, odvedla skvělou práci! Vždyť taky nejvíce čtenáře naláká právě spojení s legendárním filmem, i když síla slova se mi v tomto případě zdá silnější. Ale to je věc názoru.

Knihu tvoří šest povídek, které mají podobný rozsah, potýkají se s různými formami hrůz či nadpřirozen a děsu, přesto je každá něčím unikátní. Dohromady tvoří účinný celek, díky kterému začne vaše představivost pracovat na plné obrátky. Kvalita jednotlivých povídek se špatně posuzuje, protože každého čtenáře upoutá něco jiného, sedne mu jiné téma.
Pří úvodním Teď se nedívej o manželském páru, který nedávno přišel o dítě a snaží se odpočinout si v místě, kde měli líbánky, jsem ještě netušila, co čekat. Ale pointa byla překvapivá a mrazivá. Mezi nejlepší příběhy bych zařadila Jabloň, která excelentně pracuje s psychologií hlavní postavy. Protagonistovi jsem věřila jeho nechuť ke starému neduživému stromu, jež měl symbolizovat jeho zesnulou ženu.

Modré čočky zase káply na jinou notu a také mě velmi zaujaly. Jak dokáží oči změnit vnímání života, ve kterém žijeme? Jsou to oči, co nás klamou, nebo klameme my sebe? Nejslavnější povídka, Ptáci, pracuje s napětím a strachem z neznáma a dokáže vyburcovat představivost. Je dobře, že končí jakoby neuzavřená; že se nedozvíme, co se s rodinou stane. Do dnešní doby by se klidně dala přenést povídka Alibi, kdy je hrdina tak znuděný zaběhlým stereotypem, že hledá povyražení v tom, někoho zabít. Závěrečné Nechoďte po půlnoci mě trochu zklamalo, jelikož víc než o hororový příběh jde o detektivku.

Většina lidí sáhne po této knize kvůli povídce Ptáci, ale myslím, že pak budou překvapeni, že se jim třeba víc bude líbit jiný příběh. A proč si jinak zvolit tuhle knihu? Autorka vykresluje podivuhodné příběhy s plíživým děsem a nečekaným rozuzlením a navíc na jedničku vykresluje lidské charaktery, stejně tak však věnuje pozornost i okolí. Pokud bažíte po hororových povídkách, s touto knihou rozhodně nic nezkazíte!

ptaci a jine povidky

Název: Ptáci a jiné povídky
Autor: Daphne du Maurier
Žánr: povídky, horor
Nakladatelství: Motto
Název originálu: Classics of the Macabre (1987)
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 280
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/45385044/ptaci-a-jine-povidky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Miroslav Légl: Mezinárodní kuchyně bez soli a jiné chemie

bez soli 200Autor upozorňuje na to, že to není klasická kuchařka, jak ji obecně známe. Není, je to mnohem víc. Je to spíše návod pro zcela nový a pro nás zatím velice netypický životní styl.  Bez soli. Je až s podivem, co podle jeho slov s naším tělem udělá ...


Literatura

Předvídá Fredrik T. Olsson hrůznou budoucnost?

oko200Už ve své prvotině švédský spisovatel Fredrik T. Olsson nabídnul zajímavé téma – rozluštění zprávy, která má zachránit celý svět před záhubou, ukryté v lidské DNA. Tehdy se spojil kryptolog William Sandberg a sumeroložka Janine. Tentokrát bude William vyj...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Dny Severu ukončilo finské drama

zaslouzim textSkandinávský dům již po šesté pořádal festival Dny Severu, který přibližuje kulturu skandinávských zemí pomocí filmových projekcí, besed a přednášek nebo setkání se spisovateli. Letošním ústředním tématem byly „hlasy menšin“ a ty zazněly ...