Deset let Ladislava Špačka s Václavem Havlem

Deset let Ladislava Špačka s Václavem Havlem

Tisk

spacek havel perexLadislav Špaček napsal řadu populárních knížek o etiketě. Nyní však změnil styl a napsal knížku vzpomínek na bývalého prezidenta Václava Havla a na různé významné i bezvýznamné události, které se jim společně přihodily v době jeho působení na pražském hradě.

 

 

Jako jeho mluvčí jich prožil za deset let nespočet a skrze ně měl možnost zblízka poznat nejen Václava Havla, ale i řadu dalších významných českých i světových osobností. Tím je také jeho kniha velmi zajímavá. Čtenář si může udělat obrázek o světlých i stinných stránkách jak prezidentské funkce, tak funkce prezidentského štábu. 

Rozhodně stojí za to si tuto knížku přečíst. Ale čtenář by neměl očekávat špičkovou profesionální práci spisovatele. V drobných epizodách autor líčí veselé i neveselé zážitky, které na nás i na něj ledacos prozradí. Ladislav Špaček však není František Nepil či Zdeněk Svěrák, trochu mu chybí spisovatelské umění, laskavost a někdy i nadhled. A tak jsou jeho  popisy příhod leckdy nedotažené, nevyvážené, nenajde perlu v příběhu a trošku jej tak „zabije“. Přitom moc nechybělo a bylo by to „ono“. Vzpomínkám by rovněž pomohlo, kdyby se autor uměl více upozadit a dát větší prostor osobnostem, o kterých vykládá. Občas se text jeví jako sebepropagace Ladislava Špačka. Trošku mně to u našeho odborníka na etiketu překvapilo. Ladislav Špaček však tyto nedostatky nahrazuje srdcem. Lze mu věřit, že tuto knihu napsal z velké své potřeby vypovědět něco neznámého o panu prezidentovi a ještě více jej přiblížit lidem. Věděli jste například, že Václav Havel se stal náčelníkem kmene Waimiri Atroari? 

Kniha je určena všem čtenářům, kteří rádi čtou memoáry, měli rádi Václava Havla, zajímají se o společenský protokol, známé osobnosti, nebo si chtějí připomenout naši nedávnou historii a události, které ještě máme v paměti, ale už pomaloučku blednou. 

Deset let Ladislava Špačka s Václavem Havlem 

spacek havel

Autor: Ladislav Špaček 
Fotografie a obrazový doprovod: ČTK, Karel Cudlín, Jan Drhlík, Dagmar Hájková, Michal Růžička, Oldřich Škácha, Pavel Štecha, archív Ladislava Špačka 
Žánr: memoáry
Nakladatelství: Mladá fronta, a. s.  Vydání: 1.  Rok vydání: 2013 
Počet stran: 288 
Hodnocení: 85%

Zdroj foto: Mladá fronta, a.s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vladař – tajemství Tudorovců přináší smrt

Vladar 200Na pulty knihkupectví se tentokrát v brožované podobě vrací úspěšný detektivní román Vladař (Sovereign, 2006, česky 2010), jehož autorem je britský spisovatel C. J. Sansom. Jedná se o třetí díl volné historické det...


Literatura

Pomocník pro začátečníky v angličtině

Anglictina 200Já opravdu nejsem zdatná na cizí jazyky. Vyrostla jsem na ruštině, na střední škole jsem bojovala s němčinou a v angličtině tápu již několik dlouhých let. Mám několik učebnic a slovníků, ale pokaždé to dopadlo úplně stejně - uvízla jsem na ...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Seriál Černobyl vzbuzuje emoce diváků

serial-cernobyl-cernobyl-clanokWSpolečnost HBO uvedla 5 dílnou minisérii s názvem Černobyl, která okamžitě zaujala vysokou sledovanost a zájem široké veřejnosti.

 

 ...