Nevinná hříšnice - když prostě musíte někoho ubodat

Nevinná hříšnice - když prostě musíte někoho ubodat

Tisk

hrisnice  perex
Mělo to být obyčejné slunečné odpoledne u jezera. Jenže nebylo. Cora Benderová, kterou všichni znali jako plachou, laskavou maminku, ubodala na pláži muže. Co ji vedlo k tak strašnému činu? Je Cora Benderová zkažená hříšnice nebo nevinná oběť?

 


Pro místní policii je to jasný případ. Svědkové nechybí, obviněná se sama přiznala. Některé otázky ale zůstávají bez odpovědí, a proto policejní komisař odmítá případ uzavřít. Je přímo posedlý touhou vypátrat pravdu, a tak zahájí soukromé vyšetřování a postupně odhaluje temná tajemství nejen z Cořiny minulosti, ale i ze současného života.


Autorkou tohohle temného thrilleru je německá spisovatelka Petra Hammesfahr. Hříšnice se stala nejen světovým bestsellerem, ale i předlohou pro úspěšný seriál. Je však příběh opravdu tak strhující a napínavý, jak se o něm povídá?


Ze začátku ano. Čtenář hned ví, co se stalo, ví taky, kdo je vrah, a tak s napětím očekává odhalení motivu. Proč Cora vraždila? Po pár kapitolách ale začne být kniha mírně chaotická. Přeskakuje se z přítomnosti do minulosti a zase zpátky, takže hrozí, že se v příběhu zamotáte a ztratíte přehled o tom, co a v jakém časovém období se vlastně děje.


Protože je Cořina minulost opravdu temná, nedoporučuji knihu lidem s citlivější povahou. V Cořině dětství a dospívání hrají hlavní roli incest, násilí, drogy a náboženský fanatismus, takže na některých místech je příběh opravdu brutální a drsný. Pokud jste ale na podobné situace v knihách zvyklí a zároveň máte rádi postupné odhalování minulosti a jejího propojení se současností, kniha vás bude bavit.


Cořino vražedné tajemství zůstává tajemstvím až do úplného konce, stejně jako Cora samotná. Je to fascinující hrdinka s povahou propracovanou do nejmenších detailů. Budete ji milovat i nenávidět, pohrdat jí i držet palce. Zároveň vás příběh donutí k zamyšlení. Jak by jste se na Cořině místě zachovali vy?

hrisnice 


HŘÍŠNICE
Autorka: Petra Hammesfahr
Originální název: Die Sünderin
Překlad: Jana Kellerová
Vydáno: Omega, 2019
Počet stran: 464
Hodnocení: 85%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha dvou cest. Kterou z nich se vydat?

big kniha-dvou-cest-K0A-462265

Zkuste si představit, že máte svůj život zcela pod kontrolou. Máte životního partnera, dítě a práci. Najednou někam letíte v letadle, to letadlo se zřítí a vidíte přitom umír...


Literatura

Ferdinand Havlík: “Zkouší jenom zbabělci”
ImagePrvní, co mě při pohledu na celkem objemnou publikaci Můj život s klarinetem napadlo, že život pana Havlíka byl a je velmi bohatý a pestrý a že má o čem vyprávět. Na téměř 400 stránkách se zachy...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Protiválečný, depresivní a emočně nabitý Lovec jelenů na DVD

lovec perexPři vyhlašování Oscarů za rok 1978 absolutně triumfovalo psychologické drama Lovec jelenů reagující na americký syndrom vietnamské války, které získalo hned pět sošek, včetně těch za nejlepší film a režii. I po šestatřiceti letech ...