Ferdinand Havlík: “Zkouší jenom zbabělci”

Ferdinand Havlík: “Zkouší jenom zbabělci”

Tisk
ImagePrvní, co mě při pohledu na celkem objemnou publikaci Můj život s klarinetem napadlo, že život pana Havlíka byl a je velmi bohatý a pestrý a že má o čem vyprávět. Na téměř 400 stránkách se zachycen život této významné osobnosti naší hudební a divadelní scény 20 století.  Vždyť od roku 1928, kdy se Ferdinand Havlík v Brně narodil, uplynulo již 78 let. Život mu připravil nejednu těžkou situaci, ale při čtení jeho vzpomínek máte pocit, že celý jeho život je jedna velká “sranda”. Že on sám velký recesista byl obklopen lidmi podobného ražení.


“Lidé jsou různí. Mezi ty nejrůznější patří Ferdinand Havlík. Klarinetista, saxofonista, recesista, kapelník, skladatel a příležitostný komik divadla Semafor. Jeho skvělé hudební výkony zná veřejnost z divadelních a koncertních vystoupení. Ferdinandův prazvláštní smysl pro humor však známa hlavně my, kteří jsme se ocitli v jeho blízkosti. Sledoval jsem pozorně, jak neustále glosuje všechno, co v životě potkává a díky tomu se mu podařilo žít uprostřed rozřehtaných kamarádů. A to je záviděníhodná situace. Jako člověk na humoru závislý si té jeho vlastnosti velice cením. Kdyby tahle vlastnost byla dána všem lidem, bylo by krásně na světě.”

To jsou slova Havlíkova kamaráda a divadelního kolegy Jiřího Suchého a naprosto vystihují podstatu přístupu pana Havlíka k životu.

Jednotlivé kapitoly nás provází Havlíkovým životem, jímž se jako červená nit proplétá hudba. Hudba jazzová i swingová, které se věnoval a věnuje s láskou a bez které si život neumí představit. Po působení v mnoha orchestrech a hudebních uskupeních je jeho jméno neodmyslitelně spojeno se vznikem divadla Semafor. A tak se setkáváme také s osobnostmi a slavnými jmény, které prošly tímto divadlem a tím současně Havlíkovým životem. Za všechny vzpomínka na setkání s Waldemarem Matuškou. Moc pěkná ukázka Havlíkova humoru.

“Teď, když píšu tyto řádky o Waldovi, uvědomuji si, že se mi v hlavě neustále prohání těch pár taktů ze známé písničky, kde se zpívá a opakuje po každé sloce “Jako uragán, jako uragán.” A to je mezi zpěváky právě Waldemar Matuška. On totiž neprodával, ale dával… Walda nerad zkoušel, ani to moc nepotřeboval. Držel se oblíbeného hesla “Zkoušejí jen zbabělci, my si musíme věřit.” Nechtěl se učit cizím jazykům, vždycky říkal, že se domluví všude… Kouzlo osobnosti, zvláštní fluidum nosil v sobě. Měl rád lidi a lidi měli rádi jeho. Já mezi ně patřím. Waldo – ahoj! To všechno nevodnese čas! Máš tu ještě práci. Za tou Zuzanou zajdi, je chudák sama doma.Čekala svou marnivou sestřenici Magdalénu, ale ta nepřišla. Má známost, prý s nějakým kytaristou, který jí hraje dokola Píseň o rose, místo aby jí vysvětlil, co je to láska a on pořád nic. Až najednou něco. Už ví, co je to láska, ale kytarista zdrhl. Zuzana je sama doma smutná. Waldo, zajdi za ní, potěš ji a s tím časem jí to vysvětli, odnese všechno, i toho blbýho kytaristu. A ať Zuzana zajde do Semaforu - bude tam brzy zase zapotřebí.”

Image

Také v životě Ferdinanda Havlíka se střídaly humorné události s těmi vážnými. O to obdivuhodnější je jeho přístup k životu. V knize svému čtenáři předkládá nejen životní příběh, ale také obraz společnosti a hudební scény 2. poloviny 20. století a my se při jeho čtení stáváme ne snad přímo účastníky, ale jeho důkladnými pozorovateli, stejně jako autor.

Kniha je doplněna množstvím fotografií jak z uměleckého tak soukromého života, a navozují atmosféru doby a prostředí, v němž se pan Ferdinand Havlík pohyboval.


Ferdinand Havlík, Můj život s klarinetem, nakl. Maxdorf, 2011.

Zdroj foto:
maxdorf.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

S mužstvím je to stále horší a na vině jsou také technologie

odpojeny muz perexVydavatelství Grada vydalo knihu s názvem Odpojený muž a podtitulem Jak technologie připravuje muže o mužství a co s tím. Jejím autorem je americký psycholog Philip Zimbardo, který na toto téma vystoupil také na známé konferenci T...


Literatura

Robert Vlach: Na volné noze

Na-volné-nozePráce na volné noze není jen o výhodách. Před nějakým tím rokem jsem se zúčastnila výzkumu, který autor mezi volnonožci dělal. Výhod jsem spatřovala mnoho, ale také jsem si se spoustou věcí neuměla poradit. S odstupem několika let držím v ru...

Divadlo

Slavný muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení začínají zkoušet zlínští herci. Zpívat s nimi bude host Igor Timko

zeny na pokraji 200Zlínské divadlo zkouší muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení podle slavného Almodóvarova filmu v režii Stana Slováka, uměleckého šéfa Městského divadla Brno, a v hlavní roli s Petrou Královou v roli Pepy. Netradiční spolupráci...

Film

V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

deti nagana200Rodinný film Děti Nagana připomene divákům atmosféru devadesátých let, konkrétně roku 1998, kdy čeští hokejisté slavili velkolepé vítězství na olympijském turnaji století v Naganu. Rekvizity, hudba a kostýmy vrátí diváky zpět v čase, největší ...