Hrob kolibříka: magické i podmanivé vyprávění

Hrob kolibříka: magické i podmanivé vyprávění

Tisk


Hrob kolibrika 200V nakladatelství Jota vyšla velmi zajímavá kniha s názvem Hrob kolibříka. Jedná se o závěrečnou práci na San Francisco State University od autorky Jennifer Skutelsky, která byla oceněna Clark-Gross Award v kategorii román. Pusťte se do toho magického románu i vy!

 

Na úvod patří má pochvala ilustrátorce Veronice Cágové, která je autorkou obálky českého vydání. Ta je totiž opravdu povedená – na černém podkladu se vyjímá lebka a kolibřík, zbytek je decentně dozdobený květinami a lístečky. Vše je navíc provedeno škrábanou technikou a celkově to působí opravdu spíš magicky a atmosféricky než třeba strašidelně. Originální přebal mi oproti tomu našemu připadá nevýrazný a bez nápadu nebo snahy nalákat ke čtení.

Děj knihy se odehrává v jižní Americe, konkrétně v Andách a fiktivní vesnici Colibrí. Jedná se o malé město v hlubokých horách, které skrývá mnoho svých tajemství. Zrovna se zde chystají oslavy Dne nezávislosti spojené s pohanskými a barbarskými zvyky. Gregory Moren s těmito praktikami vůbec nesouhlasí, a navíc jej pořád stíhají výčitky svědomí, že nedokázal zachránit svou ženu Nitu. Po roce se v horách objeví tělo mrtvé mladé ženy s podivným tetováním, připevněnými křídly kondora, která se velmi podobá právě Nitě. A do vesnice tou dobou přijede Sophie Lawsonová se synem Finnem a situace se začíná vyostřovat.

Kniha mě zaujala anotací především proto, že nejde o nějaký tuctový příběh a především tím, že nabízí něco jiného Čtenáře čeká úplně jiné prostředí s kondory a lamami, divočinou i pumami plné různých přeludů a halucinací, u kterých i trochu mrazí. Ale ta atmosféra je rozhodně podmanivá a svým způsobem lákavá.

Se čtením jsem měla trochu problém, protože jsem se pořád nezvládala začíst. Kniha se mi líbila, kapitoly jsou krátké a styl psaní jednoduchý a čtivý, ale přesto jsem nějak nedokázala strávit u stránek více času. To se změnilo až ke konci, kdy se jednotlivé události začínaly propojovat a zároveň to pořád nebylo jasné. Ve výsledku jsem však moc ráda, že jsem u knihy vydržela a ráda bych si přečetla i další autorčiny knihy.

Jennifer Skutelsky se narodila v Jižní Africe a nyní žije se svou dcerou a třemi zvířecími mazlíčky v San Franciscu. Její první kniha Breathing Through Buttonholes: The Story of Madeleine Heitner se dostala na seznam knihovny Yad Vashem, a její vzpomínky Tin Can Shrapnel jsou finalistou knižní ceny Erica Hoffera. Věnovala se baletu a sochařství, ale nyní se její práce točí kolem knih.

Hrob kolibrika

Hrob kolibříka
Autor: Jennifer Skutelsky
Překlad: Bronislava Grygová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018
Počet stran: 224
Hodnocení: 74 %

https://www.jota.cz/hrob-kolibrika


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Špásmo Richarda Podaného

altBásnická sbírka. Pojem tak široký, jak jen to jde. Tlusté bichle epických milostných veršů, dětské říkanky či jednoduché skládání slov, to všechno se nám může vybavit pod tímto slovním spojením. Říká se, že z tištěných knih nejdéle „přežijí“ právě ty poetické, i ...


Literatura

Robert Bryndza – Chladnokrevně

chladnokrevne 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu další detektivní případ britského autora Roberta Bryndzy, který je u nás oblíbený i proto, že žije s manželem na Slovensku. Chladnokrevně pro mě znamenalo první setkání s tímto autorem a musí...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carl...