Jak se rozvádí král

Jak se rozvádí král

Tisk
ImageNaši králové a královny to vůbec neměli lehké. Vdávali se a ženili podle přání rodiny – aby se posílilo její postavení, představitelů církve a země – aby země získala lepší kredit, na lásku se jaksi pozapomínalo. Jak to rodiče, biskupové a jiní velmoži spískali, tak to dopadlo.




Jan Bauer nám ve své knize Tajné lásky českých králů a královen o takových sňatcích uzavřených podle rozumu ostatních vypráví. Ale očekáváte-li, že se dozvíte nějaké pikantnosti, musím vás zklamat. Je pravda, že o manželkách českých králů jsme se toho nikdy moc neučili – výjimku byla Eliška Přemyslovna a manželky Karla IV. O ostatních víme, že se staly královnami, porodily či neporodily potomka, tím je samozřejmě míněn dědic, o holkách se moc nemluvilo, a to bylo všechno.

Takže z tohoto pohledu najdeme v knize spoustu zajímavostí, které nám byly utajeny nebo jsme je jaksi nepostřehli. Ale lechtivé historky z ložnice královen nečekejme. Jak říká autor – letopisci raději o těchto záležitostech mlčeli, některým panovnicím dokonce i lepou krásu přisuzovali, aby nebyli popotahováni. O některých sem tam něco utrousili – dá se předpokládat, že na příkaz vrchnosti. Stávalo se to tehdy, když se královna znelíbila, případně když ji bylo potřeba odsunout na druhou kolej kvůli výhodnějšímu svazku.

Králové to měli o trošku snazší. S manželkami plodili dědice, s milenkami levobočky. Nikdo je za to neodsuzoval. A docházelo i k rozvodům, ne však pro nevěru, ale pro mocenské záležitosti – třeba bylo potřeba novým sňatkem rozšířit území. A manželka pořád ne a ne umřít! Jenže takový rozvod za středověku nebyla vůbec žádná legrace. O takovém rozvodu vypráví první příběh Přemysla Otakara, který musel opustit Čechy, usídlil se v Míšni, kde se seznámil se svou první ženou Adlétou. Adléta svému muži porodila čtyři děti, stála po jeho boku, když dobýval trůn. Jakmile jej získal, tak zjistil, že už starou ženu nepotřebuje. Adléta se se situací nechtěla smířit, jenže na její straně nakonec nezbyl nikdo! Jak je vidět, osudy žen, které po boku manžela stojí a podporují jeho růst, aby pak byly opuštěny, je historicky neměnný. Příkladů z dob dnešních máme habaděj.

Image

Další příběhy jsou neméně zajímavé a poučné. Připomeneme si nezvyklý sňatek devatenáctiletého syna Václava I. Přemysla s dvaapadesátiletou Markétou Babenberskou. Výhodný sňatek z hlediska územního, ale kde vzít dědice? Naštěstí i tady si dokázal manžel posléze poradit. Přečteme si o královně Kunhutě a jejím milenci Závišovi, pochopíme, proč Eliška Přemyslovna neměla ráda svou o čtyři roky starší macechu Elišku Rejčku. Samozřejmě nemohl Jan Bauer opomenout Karla IV. a jeho syna Václava IV. Poslední příběh nás zavede na dvůr Jagellonce Vladislava II., který byl bigamista.

Autor své příběhy postavil téměř do románové formy. Máte pocit, že čtete beletrii. Přitom vychází z kronik, které často cituje, a své vývody dokládá slovy kolegů historiků. Případně objasňuje, jak který záznam může být v podání několika badatelů rozdílně pojat. Zároveň nám nechává dostatek prostoru k vlastním úvahám. Můžeme si spekulovat, dohadovat se, nesouhlasit s výkladem… V každém případě se skvěle projdeme historií – napínavou, jemně lechtivou a díky ženskému elementu vzrušující. Vždyť ne všechny královny sebou nechaly orat, ne všechny přijímaly svůj úděl jako tupé ovce…

Ing. Jan Bauer pracoval víc než tři desítky let jako novinář, nyní je spisovatelem na volné noze. Píše především literaturu faktu, historické romány a detektivky. Se značným čtenářským ohlasem se setkalo celkem pět svazků Záhad českých dějin, autorsky se také podílel na desetidílném projektu Toulky minulostí světa. Spolupracuje s časopisy History revue a Epocha. Za svou literární tvorbu získal několik význačných cen. Žije s rodinou a smečkou psů a koček v jižních Čechách.


Název:
Tajné lásky českých králů a královen
Autor: Jan Bauer
Nakladatelství: Alpress, 2011


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Spousta zajímavostí nejen o lese

mala-lesni-skola 200Malá lesní školka s podtitulem O životě v přírodě je další povedená kniha o přírodě, která vyšla v nakladatelství Kazda.

...

Literatura

Doreen Virtue: Zbavte se svých kil bolesti

zbavte se kil bolesti 200První bestseller této americké andělské psycholožky, který chtě nechtě musí ocenit i realisti a rýpálkové. Je souvislost mezi přejídáním a kdysi prožitým zneužíváním, stresem či sexuálními traumaty? Ano!… a popravdě,...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán pro sezónu 2022/2023. V premiéře uvede Kabaret Winton, 1984 podle Orwella i aktuální inscenaci tvůrce z Ukrajiny

svandovo divadlo 200Premiéru původní české hry Srpnové světlo Martina Františáka, uvedení dlouho očekávaného titulu Kabaret Winton, na jehož scénáři spolupracovala spisovatelka Kateřina Tučková, drama 1984 podle slavného románu George Orwella v režii...

Film

Velkolepá Bitevní loď připlouvá do našich kin

altAč to za okny mnohdy nevypadá, léto se kvapem blíží a s tím pomalinku začíná každoroční filmová sezóna plná nenáročných a zábavných kousků, u nichž by se měl divák hlavně pobavit a zapomenout na všednodenní starosti. První letošní vlaštovkou je Bitevní...