Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město – pokračování podivuhodného dobrodružství

Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město – pokračování podivuhodného dobrodružství

Tisk

Sirotcinec Podivne mesto200První díl (Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti), kterým se Ransom Riggs dostal na žebříčky bestsellerů byl jednoznačně něčím zcela výjimečným. Použitím dobových fotografií vnesl do příběhu nenapodobitelné kouzlo a zaujal tím tak široké publikum. Příběh dětí, uvězněných ve svém věku, avšak se zestárlými dušemi. Ptáci, ymbryny, chránící je před válkou, nestvůrami a vlastně čímkoli, co by jim mohlo ublížit, jako jejich matky. Časové smyčky, místa, kde čas plyne úplně jinak, než v našem světě. To vše činí z knih Ransoma Riggse nepopsatelnou četbu, kterou ocení nejedna věková kategorie.

 

RANSOM RIGGS

Mimořádná pouť za záchranou ymbryn, která započala již v předchozím díle, zavede děti do hlavního města celého podivného světa, Londýna. Cesta je však opravdu strastiplná. Nejdříve málem zahynou na chatrných loďkách v bouři, neustále pronásledováni stvůrami a netvory, kteří jsou schopni vniknout i do smyček, kde se děti snaží najít úkryt, jsou zajati cikány i samotnými stvůrami, avšak ze všech těchto nebezpečí jako zázrakem vyváznou všichni a zcela v pořádku. Když konečně dorazí do cíle, nemají ani zdaleka vyhráno. Londýn roku 1940, sužovaný válkou, neskýtá o nic větší bezpečí.

Sirotcinec Podivnemesto3

Za pomoci podivných zvířat se zde snaží nalézt poslední nezajatou ymbrynu, která by mohla pomoci slečně Peregrinové. Ocitnou se ve staré turistické smyčce, která dříve sloužila pro zábavu a ponaučení podivných. Snaží se zde najít kohokoli, kdo by je dovedl za slečnou Wrenovou, ale ve změti lidí od cirkusu a prapodivných existencí nedostanou žádnou odpověď. V naprosté beznaději si nakonec děti najde sama slečna Wrenová.

Vše ovšem nabere zcela opačný směr, když se z ptáka, kterého slečna Wrenová vyléčí, namísto jejich slečny stane její zlotřilý bratr Caul. Děti ho svou snahou o záchranu jejich ymbryny, přivedly k té poslední, která ještě nebyla zajata. Pomocí svých stoupenců, stvůr a netvorů, všechny zajme a chystá se je převést. V poslední chvíli se ve stanici londýnského metra objeví pes slečny Wrenové Addison a s vypětím všech sil se mu podaří zachránit alespoň Jacoba a Emu. Ve stanici na ně však čeká další nebezpečí, netvor. Situace vypadá opravdu beznadějně, ale v poslední chvíli v sobě Jacob objeví opravdovou sílu jeho podivné schopnosti.

Neuvěřitelné dobrodružství, které autor započal v prvním díle své trilogie, rozvíjí do nových rozměrů a souvislostí, které čtenáře ještě více vtáhnou do podivného světa a osudů jeho obyvatel. Zdánlivá neukončenost děje jen ještě více navnadí k dalšímu čtení a putování za záchranou podivných dětí i ymbryn. Ransom Riggs opět odvedl skvělou práci v použití dobových fotografií, umístění děje do časoprostoru i záhad, které skýtají nové časové smyčky a místa, kam podivné děti jejich pouť zavede. Kniha se dá skutečně přečíst jedním dechem, protože se autor doslova vyžívá v tom, udržovat své čtenáře v napětí, co přijde dál. Nabízí nám tak únik do jiné reality a skvělou oddechovou literaturu, která rozhodně stojí za povšimnutí.

Sirotcinec Podivne mesto2

AutorRansom Riggs
Série: Sirotčinec slečny Peregrinové (2.)
Originální název: Hollow City (Miss Peregrine´s Home for Peculiar Children II.)
Žánr: Literatura světová, Fantasy, Pro děti a mládež
Vydáno: 2014, Jota
Počet stran: 424
Překlad: Bronislava Grygová
Autor obálky: René Senko
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Sirotcinec Podivne mesto


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Do každé své písničky jsem dal kus sebe, říká německý hudebník Hellmut Sickel

Hellmut Sickel 200Nejdřív ho naše publikum poznalo coby baskytaristu populární německé skupiny Kreis, posléze jako prvního manžela Heleny Vondráčkové. Čas je proti nám, Sprint, Svou partu přátel ještě naštěstí mám - to jsou asi největší hity, které p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jednoduše Chic!

200 parizankyJak jen to ty Pařížanky dělají, že v každé situaci vypadají neskutečně půvabně a nikdy jim nechybí smysl pro styl. Aby si ženy přestaly lámat hlavu nad touto velkou záhadou, rozhodla se je francouzská módní guru Ines de la Fressange ve s...


Literatura

Česká detektivka: Srdce z ledu

srdce z ledu200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr novou detektivní knihu Jitky Ludvíkové Srdce z ledu, která se odehrává v autorčině milovaném Jindřichově Hradci. Co nás čeká? Kouzlo maloměsta, nový vyšetřovací tým a atypicky naaranžovaná oběť.

<...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Šmakova dračí poušt je úrodná na velkolepé akční scény a speciální efekty

elfka perexAkce a zas jen akce, Peter Jackson ždímá Tolkienova Hobita dokonale a posouvá humorně laděnou fantasy pohádku do rozbředlých vod amerických akčních velkofilmů.  Obecně se dá říci, že ve světě filmu platí jednoduché pravidlo. Úspěch rovná se peníze a...