Je záhodno se přimlouvat za dnešní dobu?

Je záhodno se přimlouvat za dnešní dobu?

Tisk

burian primluva za dnesni dobu 200Hektická doba, celý den v poklusu, v hlavě jen pracovní záležitosti, tak vypadá život mnohých z nás. Tak nějak se vytrácí čas se pozastavit nad věcmi a jevy, které nás obklopují, vytvářejí kulisy našeho života, které ale nezapadají do škatulky výjimečné, důležité. Právě tyto „obyčejnosti“ jsou náměty jednotlivých fejetonů písničkáře Jana Buriana, který je vydal v knize s titulem Přímluva za dnešní dobu.


Jan Burian se nechává při výběru témat, o kterých píše, inspirovat vším, co jej obklopuje. Poznávacím znamením je „obyčejnost“ situací, jevů, událostí. Společně s Janem Burianem píše sbírku fejetonů sám život a ten si jako autor či spoluautor moc často nelibuje v patosu, složitě vykonstruovaných situacích, těžko uvěřitelné zážitky servíruje výjimečně, s uvážlivým dávkováním. Fejetony autor spojil do kapitol, kdy kapitoly shrnují jedno období, např. pobyt na Islandu, nebo mají jiného společného jmenovatele.

Autor píše lehce, svižně a poutavě. Dokáže se pozastavit nad tím, co většina z nás dnes a denně přehlíží, co pro nás ostatní je jen nedůležitá kulisa naší všednodennosti. Současně z řádek vystrkuje růžky životní nadhled a schopnost nebrat věci příliš vážně, což přináší věk a jistá otřískanost životem.

Jednotlivé lekce od života autor přijímá s pokorou a jako příležitost pro zocelení se, následně je hází na papír bez náznaku sebelítosti a pocitu ukřivděnosti. Naopak by některé z fejetonů mohly nést podtitul „co tě nezabije, to tě posílí“ nebo „všechno zlé je pro něco dobré“. Fejetony, ač komentují a zaujímají stanovisko, jsou prosty povýšeneckého moralizování, odsuzování či pohrdání, a to i přesto, že by byly kolikrát namístě.

burian primluva za dnesni dobu

Janu Burianovi nechybí schopnost dívat se okolo sebe, vidět a všímat si zdánlivých banalit, schopnost, kterou mnozí z nás už zcela nebo podstatně potlačili. Následně dokáže viděné výstižně pojmenovat, okomentovat a předat čtenářům v úhledném balíčku. Právě cit a schopnost pro trefné glosování situací dodává knize pozitivní náboj, který čtenáři vleje do žil sílu pro boj s nepříjemným sousedem, každodenní prudou v pracovním procesu nebo třeba jen psím počasím. Na druhou stranu může nejednomu čtenáři poněkud lézt na nervy autorův pozitivismus, to, že si nikdy na nic nestěžuje a neproklíná ten či onen nešvar, jako kdyby absolvoval kurz pozitivního myšlení. Občas se tak může zdát, že je v tom trošku křečovitosti, chvilkami autorovo krédo „a hlavně pořád s úsměvem“ postrádá na věrohodnosti.

Přímluva za dnešní dobu může kromě oddechového čtení plnit i funkci jakéhosi zpomalovače, který přibrzdí pekelné životní tempo čtenáře a nakopne ho k tomu, aby si opět všímal banalit a toho obyčejného, všedního, co ho obklopuje.

Vzhledem k tomu, že jednotlivé fejetony nejsou dlouhé, řadím Přímluvu za moderní dobu do kategorie „kniha cestovní“ či „kniha do čekárny“. Stejně jako není potřeba mnoho času pro přelouskání jednoho fejetonu, není třeba ani usilovného soustředění na text. Čtenář si při čtení sbírky fejetonů příjemné oddechne.

Čas strávený nad stránkami této knihy nepovažuji ani přinejmenším za promarněný, ale současně tuto knihu určitě nezařadím mezi „knihy, které byste měli přečíst, než zemřete“. Zkrátka a jednoduše, Přímluva za dnešní dobu pobaví, zaujme, ale s největší pravděpodobností trvalejší otisk nezanechá.

Název: Přímluva za dnešní dobu
Autor: Jan Burian
Žánr: fejeton
Vydáno: 2013
Stran: 214
Vydalo nakladatelství: Galén
Hodnocení: 45 %

Zdroj foto: nakladateství Galén


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

100 perlicek 200V nakladatelství Universum vyšla kniha 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny, která je dílem Červené propisky.

...

Literatura

V čem spočívalo tajemství vztahu Hitlera s Evou Braunovou?
ImageCo vlastně Evu Braunovou s Hitlerem spojovalo? Co mělo společného mladé, na začátku vztahu ještě dosti naivní děvče, děvče, které milovalo módu, film a hudbu, rádo sportovalo a o politické d...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...