Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

rez200Nakladatelství Albatros Media nedávno vydalo nové aktualizované vydání Řeznické kuchařky od Jaroslava Dušátka z roku 1991 a přidalo knize přízvisko Domácí. Milovníkům masa se jistě budou sbíhat sliny už při pohledu na obálku a co teprve po nahlédnutí do jednotlivých receptů!

 


Text je rozdělen do šesti velkých kapitol: Zabijačky, Maso, Uzeniny, Než začnou hody, Něco do zásoby a Výroba uzenin dle starých receptur. Ačkoliv nese kniha název Domácí řeznická kuchařka, v žádném případě nejde jenom o recepty. V úvodu se čtenář kromě popisu zabijačky dozví zajímavé informace o rozdělení masa a jeho použití. Skvělá pomůcka pro ty, kteří stejně jako já v řeznictví trochu tápou. Následuje spousta tipů k nasolování a kořenění masa vhodného k uzení, popisy pracovních nástrojů a mnoho dalšího.
Recepty přibližují všelijaké masové dobroty, na jaké si jen vzpomenete – špekáčky, cigárka, debrecínské párky, turistický salám, různé klobásky a mnoho zabijačkových pochoutek v čele s tlačenkami, jitrnicemi, jelítky či huspeninou. Kapitola Něco do zásoby pak čtenáře provede uzením, a to nejen z hlediska masa, ale také technologicky. Jsou zde technické popisy udírny a její nákresy.
Závěr knihy je také velmi zajímavý, protože se zaměřuje na recepty ze starých kuchařek. Jazyk těchto postupů je trochu nemoderní, ale nemusíte se bát, že byste mu nerozuměli nebo si nevěděli rady. Posuďte sami úryvek z receptu na Nový salám:
„Na 5 kg libového masa vepřového se přidají 2 kg masa hovězího dobře rozmělněného a směs se okoření solí, pepře, marjánkou a maso se s něco málo vody prodělá. Do směse se pak přidá ½ kg tuhého tuku na větší kostky rozkrájeného. Dobře prohnětená směs se plní do širších střev hovězích dosti tuho a udí se teplým kouřem, po tom se uvaří. Krájí se za studena na tenké plátky.“ (str. 156)

rez


Kniha Domácí řeznická kuchařka je velmi praktická a troufám si říct, že mít ji doma je povinností pro každého, koho láká domácí zabijačka nebo má doma udírnu!


Velká řeznická kuchařka
Autor: Josef Dušátko
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPRESS, Albatros Media
Rok vydání: 2016
Počet stran: 164
Hodnocení: 100 %

( 1 hlas )

http://www.albatrosmedia.cz/domaci-reznicka-kucharka.html


 

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Nezapomínejte na úsměv

Jde to i s usmevem 200Nakladatelství Portál vydalo další knihu psychiatra, publicisty a pedagoga Karla Nešpora, tentokrát zaměřenou na úsměv a humor. Nemračte se a začtěte se radši do této útlé knížečky.

 

...

Literatura

Vikingové a jejich Thor

vik 200Při vyslovení hesla „Vikingové“ si vybavím nádhernou přírodu severu, bojové drakkary a umění mořeplavby, tajemnou mytologii, nezlomné muže a v neposlední řadě i kulturu. Ať už bohatou historii obyvatel Skandinávie, či novodobé kulturní pro...

Divadlo

Začátek roku 2018 ve znamení tance a pohybu

adi perexCooltour Ostrava chystá na rok 2018 bohatou nabídku z oblasti koncertů, párty, cestovatelských přednášek a také tance, kterému budou patřit hned dva večery na začátku února. K tomu se navíc chystá několik skvělých workshopů určen...

Film

Intelektuální masakr
ImageFilmová adaptace divadelní hry Yasminy Rezy je uváděna jako drama/komedie, což si vlastně naprosto protiřečí. Je to ale nejvýstižnější určení žánru a zároveň hlavní zápletky filmu.
...