7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

Tisk

7 dni hrichu josef urbanSudety, první mírový den 9.května 1945…
Probouzející se ráno nedává zatím tušit, že následujících sedm dnů bude naplněno sedmero hříchy, že se stanou věci, které obrátí naruby životy starousedlíků z jesenických horských osad, ať již jsou to Češi nebo Němci.

 

Do těchto reálií je zasazen děj románu 7 dní hříchů, příběhu, který spisovatel a scénárista Josef Urban vystavěl na základě historických fakt a vyprávění pamětníků válečných a poválečných událostí.

Onoho květnového rána stojí Agnes, žena lesníka Jana Olšana, u okna a hlavou se jí honí střípky vzpomínek z uplynulých let. Poslední dobou jim to v manželství trochu skřípe, touha po dítěti zatím nebyla naplněna a oni dva se vzájemně odcizují. Brali se těsně před válkou, ona Němka, on Čech a jejich svazek byl trnem v oku pro mnohé z jejich příbuzných i známých. Janova matka se na svatbě ani neukázala a Agnesin bratr Jürgen sice přišel, ale jen proto, aby jim svatbu pokazil vyprovokovanou rvačkou. I na něj zrovna Agnes myslí, zda vůbec žije a jestli se vrátí domů z fronty. Netuší, že jen o pár údolí dál, ve starém břidlicovém lomu rozbíjí kameny těžkou palicí coby zajatec.

Její den začíná jako obvykle. Všední povinnosti ji zavedou až na paseku u lesa, kde seče trávu a kde poprvé ucítí kouř. Se zlou předtuchou běží lesem k Raškovským samotám odhodlaná pomoci sousedům. Tam však spatří něco, co mělo být utajeno a pozná někoho, kdo měl zůstat nepoznán. Navíc je přistižena a stává se nepohodlným svědkem, kterého se viníci potřebují zbavit stůj co stůj. V první fázi se jí podaří utéci a prozatím se schová doma, ale tam ji po chvíli dostihnou…naštěstí přichází i její muž a chvíli se zdá, že je již vyhráno.

Hra osudu však nekončí, svou roli zde dostává neporozumění, které mezi manželi poslední dobou panuje. Situace nabere takových obrátek, že aby svědectvím neohrozila Jana a sebe, alespoň prozatím, zachránila, nezbývá jí nic jiného, než utéci a doufat, že se brzy se svým mužem sejde a věci se dají do pořádku.

Když Jan Olšan zjistí, že Agnes zmizela, začne ji hledat a tím se stává nepohodlným i on. Ačkoliv není zrovna prototypem klasického hrdiny, jeho odhodlání i pud sebezáchovy v něm proubouzejí netušené schopnosti a ženou ho dál. Daří se mu, dostávat se ze zdánlivě bezvýchodných situací a když se, shodou okolností, setká se svým švagrem Jürgenem, pokračují v pátrání po Agnes společně, ačkoliv se nemají příliš v lásce.

Jednotlivé postavy často v myslích rekapitulují události let minulých, takže jako čtenáři máme šanci postupně pronikat hlouběji do děje a vytvářet si vlastní obraz o vzájemných vztazích a historických souvislostech. Díky do detailů popsaným scénám může občas vzniknout pocit, že čteme scénář – ostatně, autor je i scénáristou a kniha se stala předlohou pro filmovou verzi příběhu (v kinech od 1.11.2012).

Celý děj je přímo napěchován událostmi vršícími se jedna na druhou v pouhých sedmi dnech . Všechno je v pohybu – Agnes prchá, její manžel a bratr ji hledají a sami se také musí skrývat, nepřátelé po nich jdou, na důležité posty na úřadech jsou dosazováni vhodní lídři, Němci jsou odsunováni z českého pohraničí, jejich stavení jsou rabována, noví čeští usedlíci přijíždějí a obsazují volné statky, vynořuje se spousta pseudohrdinů, kteří během války dělali mrtvé brouky a zejména ti vytahují na světlo staré křivdy a neštítí se páchat zlo i na německých starcích, ženách a dětech. Jsou však i chvíle, kdy se karty ještě na chvíli obracejí, nečekané zvraty událostí šokují, doba je šílená, štvanice neustává, důvěřovat nelze nikomu. Co dává lidem v takovýchto situacích sílu? Snad víra v sebe sama a láska.

7 dni hrichu josef urban

Historie nám, bohužel, ukazuje, že lidská rasa je skutečně nepoučitelná. Nebývá zvykem udělat za minulostí tlustou čáru, čestně se s ní vypořádat a začít znovu, s čistým štítem. Úplně zapomenout opravdu nejde. Navíc, široké spektrum lidských povah je živnou půdou pro sedmero hlavních hříchů, mezi něž patří pýcha a nadřazenost, lakomství, závist, hněv a nenávist, smilstvo jako chtíč, nestřídmost či obžerství a lenost neboli malomyslnost či ztráta víry. Stejný prostor však mohou a musejí dostat ctnosti, které, ve znamení harmonie, hříchy vyvažují – pokora a víra, štědrost ve smyslu lásky a velkorysosti, přejícnost-lidskost, mírumilovnost, cudnost jako mravní čistota, střídmost se sebekontrolou a činorodost, čili umění konat.

Kniha 7 dní hříchů je románem o zradě, lásce, přátelství. Je svědectvím o kontroverzních událostech v českém pohraničí (Sudetech) těsně po válce. Určitě na ně, jako Češi, nemůžeme být pyšní, ale měli bychom je přijmout jako součást naší historie (ostatně, každý národ má svého kostlivce ve skříni), vzít si z toho alespoň nějaké ponaučení a věřit, že temnota je jen protipólem světla, že má smysl žít přítomností, odpouštět, milovat, jít kupředu a potom třeba i…udělat za minulostí tlustou čáru.

7 DNÍ hříchů
Autor: Josef Urban
Žánr: historický román
Rok vydání: 2012
Počet stránek: 238
Vydavatel: FRAGMENT
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Fragment


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Keramika i malba se staly mou velikou láskou, říká výtvarnice Věra Katka Tatarkovičová

tatarkovicova perex"Nádherné obrazy. Vyzařují neskutečnou pohodu a teplo a vy máte pocit, jako by rozzářily celý prostor foyer Domu kultury v Kroměříži. Tvorba olomoucké výtvarnice má neskutečné pozitivní atmosféru..." To jsou názory návštěvníků na n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Oldřich z Chlumu opět zasahuje

altDetektivky zasazené do historie mají úžasné kouzlo. Pro čtenáře i autory. Čtenář i autor si užívají dobových reálií, syrových a nevyumělkovaných vražd. Vyšetřovatelé v knihách nesnímají otisky prstů, neposílají vzorky do laboratoře na expertízu, nestudují...


Literatura

Pekelný šéfkuchař Gordon Ramsay nejen svýma očima
ImagePříběh plný sprostých slov, pěkných i radši zapomenutých vzpomínek, ale také  neuvěřitelných ambicí, vytrvalosti a úspěchů nabízí nová kniha Neila Simpsona s názvem Pekelný šéfkuchař Gordon Ramsay...

Divadlo

V Tramtarii se tygrů nebojí

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...