Globální dějiny a postliberální společnost.

Globální dějiny a postliberální společnost.

Tisk

globalni dejiny perexKniha profesora Ivo T. Budila (*1965) by mohla být považována za jeho celoživotní dílo, kdyby ovšem nebyl zároveň autorem patnácti odborných knih, dvou historických románů a řady odborných studií a popularizujících statí. Odbornost, renesanční záběr a schopnost podat odborné znalosti běžnému čtenáři se autorovi podařilo skloubit v této publikaci.  

 

Jeho Globální dějiny ukazují lesk a bídu liberalismu na historických událostech od poloviny prvního tisíciletí do současnosti, od Číny přes Střední Asii po atlantickou globalizaci. Kniha vyšla v květnu 2022 v nakladatelství Triton a popisuje v širších historických, politických, kulturních a ekonomických souvislostech globální dějiny Eurasie.

Atlantická globalizace se zrodila v osmnáctém století mezi severozápadní Evropou a Severní Amerikou a byla podmíněna vznikem silného merkantilistického státu, vědeckého světonázoru a ideologie liberalismu. Na přelomu osmnáctého a devatenáctého století atlantická globalizace definitivně zastínila orientální globalizaci a vyústila do západní hegemonie a moderní globální civilizace. Současná stagnace Západu a opětovný vzestup asijských mocností souvisí dle autora s krizí euroamerického racionalismu, scientismu a liberalismu a může být překonána přehodnocením odkazu liberalismu a vytvořením nové ideologie postliberalismu.

Autor důkladně analyzuje, čím byly jednotlivé společnosti jedinečné, i důvody jejich úpadku. To vše skrytě i otevřeně s podtextem, jaký odkaz by si měla odnést naše budoucí západní postliberální společnost.

Autor ukazuje, že každou ideologii lze využít i zneužít.

"Emancipační agenda liberalismu se vymkla zpod kontroly a ničí právě ty hodnoty, které v minulosti umožnily Západu jeho impozantní vzestup."

"Liberalismus se v závěrečné vývojové fázi tím, že začal relativizovat samotné konstitutivní složky lidské existence, rozum, jazyk a evolučně vzniklou přirozenost člověka, stal nepřítelem těch hodnot, které v minulosti učinily Západ mocnou a svobodnou civilizací."

"Vláda liberalokracie dokáže být značně netolerantní. Nastoluje atmosféru nesvobody, represí a udavačství. Paralyzuje rozum a kritickou diskuzi, jež nahrazuje zvláštním druhem morální hysterie."

Kniha, kterou nestačí jednou přečíst.

Kniha má 812 stran a 2980 odkazů s citacemi světových filozofů, historiků, spisovatelů i ekonomů. Každá kapitola, dokonce každý odstavec, si zaslouží zamyšlení. Budilovo dílo patří k těm výjimečným knihám, které si půjčíte v knihovně, ale po jejich přečtení zjistíte, že tohle prostě musíte mít doma, abyste se mohli kdykoli k některé pasáži vrátit. Otázkou zůstává, zda si z těchto myšlenek vezmeme jako společnost ponaučení.

Citace jsou z knihy:
BUDIL, Ivo T. Globální dějiny a postliberální společnost: budoucnost západní civilizace. Praha: Stanislav Juhaňák - Triton, 2022. ISBN 978-80-7684-043-0.

Kniha byla vydána v rámci Vědecko-výzkumného záměru MUP Politologie, mediální a anglofonní studia financovaného z podpory MŠMT na rozvoj výzkumné organizace v roce 2022.

globalni dejiny

Název: Globální dějiny a postliberální společnost: budoucnost západní civilizace
Autor:
Ivo T. Budil
Žánr: non-fiction; historie, politika, liberalismus, globalizace, západní civilizace
Nakladatelství: Stanislav Juhaňák - Triton. Praha
Rok vydání: 2022
Počet stran: 812
Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: Nakladatelství Stanislav Juhaňák - Triton. Praha
www.tridistri.cz/globalnidejinyapostliberalnispolecnost

( 3 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velká kniha herců první republiky a protektorátu představuje pětadvacet osobností

RB perexV polovině prosince spatří světlo světa Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil autorský tým Jiří Bartoň a Robert Rohál. Nebude jen filmografií či strohým životopisem filmových hvězd, půjde jim tzv. pod kůži a nahlédne do ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Síla hotentota po česku

sila hotentota 200Nakladatelství Pointa vydalo v květnu sbírku zamyšlení a jakýsi nenásilný návod na život v podobě literární prvotiny Petra Kovaříka s originálním názvem Síla hotentota.

...


Literatura

Chladnokrevná smrt, to je Vražda v ledu

vrazda v ledu200V září vyšel u nakladatelství Cosmopolis třetí díl série Julia Schwarzová a Florian Kessler od německé autorky Catherine Shepherdové s názvem Vražda v ledu. Osobitá zápletka, zvraty i nečekané finále zaručuji.

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Stuck in love; utopeno v lásce?

love perexToto americké drama-komedie člení spisovatelskou kariéru, své hlavní téma, do několika vývojových etap. Počínaje generačním přenosem psacích chromozomů odrazem ve svých potomcích, pokračující  domnělou ztrátou inspirace, kdy diváka zasvěcuje do vlas...